Σχόλια 20/09/14

0
kedroaristera
Καλά μας τα είπε ο Πάπας της Ρώμης αλλά τον πρώτο λόγο έχει (δυστυχώς) η…Πάπισσα του Βερολίνου


 
 
Το μικρό μας Pony
 Οι παλαιότεροι από τους αναγνώστες μας θα το θυμούνται το αυτοκίνητο PONY. Ελληνικής κατασκευής στα περισσότερα μέρη του, είχε κερδίσει την αγάπη των Ελλήνων τότε που το χρησιμοποιούσαν γιατί ήταν φθηνό και εύκολο στη χρήση του.
Μετά από χρόνια παρουσίας και κυκλοφορίας, η παραγωγή του σταμάτησε για άγνωστους σε μας λόγους. Όμως οι άνθρωποι που το είχαν κατασκευάσει, τότε παλιά, επανήλθαν. Και έφτιαξαν το νέο PONY. Πάλι απλό, μικρό, φθηνό, εύχρηστο και οικονομικό στα καύσιμά του τόσο με βενζίνη (σε διάφορα μεγέθη μηχανών) όσο και σε πετρέλαιο (μια κατηγορία).
Έτσι, σε λίγο θα δούμε στους δρόμους μας να επανακυκλοφορεί το νέο PONY, ένα αυτοκίνητο ελληνικό, που ίσως γίνει η αφορμή να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας αξιόλογης αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Ε»


 
Το καλοκαίρι είναι εδώ
 Βιάστηκαν κάποιοι να μιλήσουν για φθινόπωρο και πρόωρο χειμώνα. Απεναντίας το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ, αντιστεκόμενο και χαρίζοντάς μας καλοκαιρινές απολαύσεις.
Έτσι, παρά το φθινοπωρινό σκηνικό που παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες, το καλοκαίρι φαίνεται ότι είναι «πολύ σκληρό για να τελειώσει».
Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και από το Σαββατοκύριακο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα ζεστάνει και πάλι, με θερμοκρασίες ιδανικές για μπάνιο. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 28-29 βαθμούς και τοπικά μπορεί να σκαρφαλώσει και τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Ο σταγόνες της βροχής δν σκότωσαν το καλοκαίρι τελικά…
«Ε»


 
Κι άλλο κυνήγι θησαυρού
 Βρε μανία για το κυνήγι θησαυρών! Και μάλιστα στον Έβρο. Έτσι, μετά τους τέσσερις Ξανθιώτες που πήραν άδεια για σκάψιμο στις Φέρες, μια ακόμη άδεια δόθηκε για το χωριό Λευκίμη Σουφλίου!
Ή υπάρχει αρκετός θησαυρός στον Έβρο και οι ντόπιοι δεν το γνωρίζουν ή κάποιοι έπεισαν κάποιους αφελείς ότι θα βρουν θησαυρούς με κιούπια γεμάτα με λίρες.
-Υπομονή. Θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη…
«Ε»


 
Νέο χαρτονόμισμα
 Μετά την κυκλοφορία του νέου πεντάευρου που πλέον έχει «διώξει» το παλιό από τα πορτοφόλια μας, ήρθε η σειρά του νέου δεκάευρου. Η κυκλοφορία θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου. Ένα χρόνο ακριβώς μετά την κυκλοφορία του χαρτονομίσματος των 5 ευρώ.
Σταδιακά στη διάρκεια ετών θα κυκλοφορήσουν αρκετά χαρτονομίσματα.
«Ε»


 
Γράμμα ηλικιωμένου πατέρα στο γιό του
 Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτζχάιμερ. Ένα μικρό αφιέρωμα, με ένα συγκλονιστικό κείμενο ηλικιωμένου πατέρα στο γιό του: «Εάν μια μέρα με δεις “γέρο”… εάν λερώνομαι όταν τρώω και δεν μπορώ να ντυθώ… έχε υπομονή. Θυμήσου πόσο καιρό μου πήρε για να σου τα μάθω…
Εάν όταν μιλάω μαζί σου επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, μην με διακόπτεις, άκουσε με. Όταν ήσουν μικρός κάθε μέρα σου διάβαζα το ίδιο παραμύθι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.
Όταν βλέπεις την άγνοιά μου στις νέες τεχνολογίες, δώσε μου χρόνο και μη με κοιτάς ειρωνικά, εγώ είχα όλη την υπομονή να σου μάθω το αλφάβητο. Όταν κάποιες φόρες δεν μπορώ να θυμηθώ ή χάνω τον συνειρμό των λέξεων, δώσε μου χρόνο για να θυμηθώ και εάν δεν τα καταφέρνω μην θυμώνεις. Το πιο σπουδαίο πράγμα δεν είναι εκείνο που λέω αλλά η ανάγκη που έχω να είμαι μαζί σου και κοντά σου και να με ακούς.
Όταν τα πόδια μου είναι κουρασμένα και δεν μου επιτρέπουν να βαδίσω μην μου συμπεριφέρεσαι σαν να ήμουν ένα “βάρος”, έλα κοντά μου με τα δυνατά σου μπράτσα, όπως έκανα εγώ όταν ήσουν μικρός και έκανες τα πρώτα σου βήματα.
Όταν λέω πως θα ήθελα να “πεθάνω”… μη θυμώνεις, μια μέρα θα καταλάβεις τι είναι αυτό που με σπρώχνει να το πω. Προσπάθησε να καταλάβεις πως στην ηλικία μου δεν ζεις, επιβιώνεις. Μια μέρα θα ανακαλύψεις ότι παρόλα τα λάθη μου πάντοτε ήθελα το καλύτερο για σένα, για να σου ανοίξω τον δρόμο.
Βοήθησέ με να περπατήσω, βοήθησέ με να τελειώσω τις ημέρες μου με αγάπη και υπομονή. Σε αγαπώ παιδί μου…»


 
Πατριωτισμός και Εθνικισμός
 Είναι πάντα επίκαιρος ο διαχωρισμός των δύο εννοιών Πατριωτισμός και Εθνικισμός. Διότι σαφώς είναι άλλο πράγμα ο Πατριωτισμός και άλλο ο Εθνικισμός. Αποτελεί σύγχυση όσοι τα θεωρούν ένα ή ότι είναι ίδιο πράγμα. Είναι διαφορετικές έννοιες και κυρίως η διαστρέβλωση γίνεται από τους θιασώτες του Εθνικισμού, στο χώρο των οποίων επικρατεί φανατισμός, ιδεοληψία για το ανώτερο και υψηλό.
Σε αντίθετη σχέση κινείται ο Πατριωτισμός. Ο οποίος στον πυρήνα του περιλαμβάνει την άδολη αγάπη για την Πατρίδα, την υψηλή αυτή έννοια που δεν είναι στενή και δεν αποκλείει κανέναν, όποια ιδεολογία κι αν έχει, όποια θρησκεία και οποιοδήποτε χρώμα.
« Ε»


 
Οι 58 ψάχνουν αρχηγό
 Με την ανάρτηση ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα kentro.aristera.gr., η οποία δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία των «58» προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς, αναζητάται το πρόσωπο που θα πρέπει να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης και να την οδηγήσει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το ερωτηματολόγιο εμπεριέχει πολλά ερωτήματα για το μέλλον της κεντροαριστεράς και για τη βούληση των κινήσεων που την απαρτίζουν για να τη διαμορφώσουν. Υπάρχουν και ερωτήσεις σχετικές με την προσωπικότητα των ενδιαφερομένων (αν είναι αισιόδοξοι π.χ.) αλλά και προσωπικά στοιχεία (φύλο, ηλικία κλπ).
Όσοι πιστοί λοιπόν, προσέλθετε να υποβάλλετε τις απαντήσεις σας και ποιος ξέρει…


 
Παθογένεια
 Μια πολύ μεγάλη παθογένεια στη δημόσια διοίκηση είναι ότι δεν έχει συνέχεια και είναι στο χέρι του κάθε υπουργού τι θα προχωρήσει και τί θα «θάψει» από τον προκάτοχό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της τροπολογίας για τα πνευματικά δικαιώματα για την οποία ο πρώην υπουργός Πολισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε ολόκληρο εθνικό διάλογο για να διαμορφωθεί το πλαίσιο. Κι όταν αυτό διαμορφώθηκε και έφτασε το τελικό στάδιο στην Επιτροπή της Βουλής για να γίνει τροπολογία και να ψηφιστεί άλλαξε ο υπουργός. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού ούτε το έπιασε στα χέρια του και μάλλον το θέμα πάει στις καλένδες… Το ερώτημα είναι ποιος εμποδίζει να προχωρήσει η τροπολογία για τα πνευματικά δικαιώματα; Υπάρχει δάκτυλος της ΑΕΠΙ ή των άλλων εταιρειών με κοινά συμφέροντα στο υπουργείο Πολιτισμού που δεν θέλουν την τροπολογία και γιατί; Μήπως γιατί συμπίπτουν τα συμφέρονται των εταιρειών με τα δικά τους αν για παράδειγμα έχουν συναφή επαγγέλματα αυτοί ή πρόσωπα της οικογενείας τους; Ποιος ξέρει;
Μ.Ξ.


 
Καταλύματα στην Παλιά Πόλη!
 Αναβαθμίζεται η Παλιά Πόλη της Ξάνθης και με την πρωτοβουλία της οικογένειας Αδέμογλου δημιουργείται εντός του παραδοσιακού οικισμού ο πρώτος ξενώνας, ο οποίος μάλιστα δίνει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό κεφάλαιο της Ξάνθης, αφού αποκαλύπτονται και συντηρούνται μια σειρά από τοιχογραφίες της εποχής.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ασχολήθηκε με το έργο αυτό και ο ξανθιώτης αρχιτέκτονας Πέτρος Κονταρίδης, που μας ενημέρωσε ότι το γραφείο του απαντά αφιλοκερδώς σε ερωτήματα πολιτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στην παλιά Πόλη, αλλά είναι διστακτικοί στο να τα αξιοποιήσουν φοβούμενοι το κόστος και τη γραφειοκρατία.
Πάντως, ο παραδοσιακός οικισμός, παρά την ολιγωρία των τοπικών αρχόντων μέχρι τώρα, συνεχίζει να αναπτύσσεται και στα σκαριά είναι και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες ξανθιωτών για τη δημιουργία καταλυμάτων εντός του.
Ε.Δ.


 
 Αυξάνονται και πληθύνονται
 Ένας μεγάλος αριθμός Βουλγάρων έχει μεταφέρει στην περιοχή μας την βάρκα ή το σκάφος του, προκειμένου να απολαύσει τις βόλτες του στο Θρακικό Πέλαγος. Η επιθυμία τους αυτή όμως, έφερε έσοδα στην χώρα μας, αλλά και στους ασφαλιστές της περιοχής, καθώς οι πρώτοι υποχρεούνται να τα ασφαλίσουν βάσει νόμου. Μάλιστα, τα τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που τους πιάσει το λιμενικό χωρίς ασφάλεια, κάνει την μη έκδοση της σχεδόν αποτρεπτική.
Γ.Τ.


 
Προσπάθησαν να μην «ανάψουν τα αίματα»
 Διακριτική επέλεξαν να είναι η παρουσία τους οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης μας στην διαδήλωση της Πέμπτης, προκειμένου να μην οξύνουν τα πνεύματα. Έτσι, αν και ήταν ακόμη πιο προσεκτικοί μετά την ρίψη μιας κροτίδας από την πλευρά των διαδηλωτών, παρέμειναν στους παράπλευρους δρόμους, αρκετά μακριά για να μην αντιδράσουν οι διαδηλωτές, αλλά και αρκετά κοντά ώστε να επέμβουν αν χρειαστεί. Όπως φαίνεται, το εγχείρημα τους έπιασε και σε συνδυασμό με το ότι δεν διέκοψαν την κίνηση στο κέντρο κατάφεραν αν αποτρέψουν τον οποιονδήποτε βανδαλισμό.
Γ.Τ.
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …