Σχόλια 18/09/14

0
karta melous
Σήμερα οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν και οι Άγγλοι…κλαίνε


 
 
Πατριωτισμός και Εθνικισμός
 Είναι πάντα επίκαιρος ο διαχωρισμός των δύο εννοιών Πατριωτισμός και Εθνικισμός.  Διότι σαφώς είναι άλλο πράγμα ο Πατριωτισμός και άλλο ο Εθνικισμός. Αποτελεί σύγχυση όσοι τα θεωρούν ένα ή ότι είναι ίδιο πράγμα. Είναι διαφορετικές έννοιες και κυρίως η διαστρέβλωση γίνεται από τους θιασώτες του Εθνικισμού, στο χώρο των οποίων επικρατεί φανατισμός, ιδεοληψία για το ανώτερο και υψηλό.
Σε αντίθετη σχέση κινείται ο Πατριωτισμός. Ο οποίος στον πυρήνα του περιλαμβάνει την άδολη αγάπη για την Πατρίδα, την υψηλή αυτή έννοια που δεν είναι στενή και δεν αποκλείει κανέναν, όποια ιδεολογία κι αν έχει, όποια θρησκεία και οποιοδήποτε χρώμα.
« Ε»


  
Διαμαρτυρία φιλάθλου
 Και ιδού για του λόγου το αληθές, μια επιστολή που εστάλη προχθές προς τη SKODA Ξάνθη από αγνό και παλιό φίλαθλο της πόλης μας. Ο συμπολίτης μας διαμαρτύρεται για την αποπομπή του Τσιώλη και επιστρέφει την κάρτα διαρκείας. Να τι γράφει:
Διαμαρτυρία φιλάθλου προς τη SKODA Ξάνθη Α.Ο. Υπόψη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του μεγαλομετόχου κ. Πανόπουλου: Διαμαρτύρομαι για τη σύντομη διάρκεια της θητείας και την άδικη, κατά τη γνώμη μου, απόλυση του προπονητή της ομάδας κυρίου Σάκη Τσιώλη. Μη έχοντας άλλο τρόπο διαμαρτυρίας, σας επιστρέφω την κάρτα διαρκείας της φετινής αγωνιστικής περιόδου, όντας βαθύτατα λυπημένος που δε θα μπορώ να παρακολουθώ απευθείας τους αγώνες της αγαπημένης μου ομάδας.  Μιχάλης Θεοδωρίδης (Λάλος), Συνταξιούχος.
Προφανώς δεν είναι ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε. Και σίγουρα προφορικές διαμαρτυρίες έγιναν πολλές και σίγουρα αρκετοί δεν πρόκειται να πάνε στο γήπεδο πλέον ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Κρίμα, διότι η περίοδος φέτος ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις.
« Ε»


 
Ξενοδοχείο Μπουτίκ στην Ξάνθη
 Να κι ένα θετικό νέο για την πόλη μας στον τομέα του τουρισμού. Με ικανοποίηση είδαμε να ετοιμάζεται η δημιουργία ενός ξενοδοχείου στην Παλιά Πόλη. Πρόκειται για ξενοδοχείο κατηγορίας Μπουτίκ και θα στεγαστεί στο αρχοντικό Καρυωτάκη στην οδό Μ. Ρέματος.
Τα ξενοδοχεία Μπουτίκ είναι η νέα φιλοσοφία ξενοδοχείων που προσφέρουν ένα διαφορετικό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας των πελατών πιο προσωπικό, πιο ζεστό και υψηλού επιπέδου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα θα έχουμε στο αυριανό μας φύλλο.
«Ε»


 
 Επιτέλους λύση
 Παράπονα εκφράζουν συμπολίτες χωριών ή οικισμών που διέρχονται επαρχιακοί δρόμοι. Και αφορούν την απαράδεκτη εικόνα να διέρχονται τεράστια φορτηγά τουρκικών ή βουλγαρικών συμφερόντων τα οποία μάλιστα αναπτύσσουν και μεγάλες ταχύτητες. Αυτές οι νταλίκες αποφεύγουν την Εγνατία για να μην πληρώνουν διόδια, αλλά γίνονται όμως πρόξενοι τροχαίων ατυχημάτων, πρόκλησης θορύβων και οχλήσεων  και βέβαια λόγω μεγάλων φορτίων προκαλούν φθορές στο κατάστρωμα του δρόμου.
Για να σταματήσει λοιπόν αυτή η υπόθεση μια λύση υπάρχει: Να πληρώνουν πρόστιμο όσες νταλίκες κυκλοφορούν σ’ αυτούς τους δρόμους κι όχι στην Εγνατία.
Βαφέικα, Κουτσό, Κεσσάνη, Λάγος κλπ χωριά, πριν και μετά, υποφέρουν κυριολεκτικά από τα φορτηγά αυτά. Επιτέλους ας βρεθεί κι ας εφαρμοστεί μία λύση.
«Ε»


 
 Ελληνικό φαινόμενο
 Ότι ξεχωρίζουμε ως Έλληνες σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής αυτό είναι δεδομένο, μας το αναγνωρίζουν όλοι και όχι πάντα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο. Τέλος πάντων, ιδού άλλη μια πλευρά που ξεχωρίζουμε επίσης αρνητικά.
Λοιπόν, 8,9 τρις δολάρια είναι «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους. Εξ’ αυτών 76 δις δολάρια ανήκουν σε 559 Έλληνες. Συνολικά όμως, τα ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό, φθάνουν τα 140 δις ευρώ!
Στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορες ευκαιρίες.
Και μια λεπτομέρεια: Όλα αυτά τα τρις είναι «κρυμμένα», δηλαδή μη ενεργά στην παραγωγή.
«Ε»


 
Τζογαδόροι
 Το θεό τους δεν έχουν οι τζογαδόροι του διαδικτύου, που βλέποντας ότι.. πουλάει ο τάφος της Αμφίπολης και η συζήτηση γύρω απ’ αυτόν, αποφάσισαν να απευθυνθούν στη «έξη» του Έλληνα στα τυχερά παιχνίδια. Κι έτσι, γνωστή ιστοσελίδα στοιχημάτων ανέβασε στοίχημα για το ποιος είναι ο διάσημος νεκρός που έχει ταφεί εκεί και καλεί τους πελάτες να ποντάρουν, δίνοντας μάλιστα και εκπληκτικές αποδόσεις.
Βέβαια οι εμπνευστές του εν λόγω στοιχήματος, έσπευσαν να διανθίσουν με χιούμορ το στοίχημα βάζοντας απίθανα πρόσωπα: Από τον Αδόλφο Χίτλερ μέχρι τον Μπιν Λάντεν και τον μέχρι τον Ιντιάνα Τζόουνς!
Όσοι ποντάρετε στον Μπιν Λάντεν και δικαιωθείτε θα λάβετε την εξωπραγματική απόδοση… 2011, ενώ αν βρεθεί ο Χίτλερ μόλις… 1945! Πάντως σύμφωνα με τους διοργανωτές φαβορί φαίνεται να είναι ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, καθώς έχει απόδοση 3,65 με την Ρωξάνη να ακολουθεί με 4.10!
Η αγωνία κορυφώνεται κι οι επιτήδειοι ψάχνουν τρόπο να πλουτίσουν…


 
Αποζημειώσεις 
 Γράψαμε στο χθεσινό φύλλο  ένα ρεπορτάζ για τις αποζημιώσεις που περιμένουν εδώ και 2 χρόνια οι κάτοικοι του Δεκάρχου και της Ν. Αμισσού, οι οποίοι έπαθαν καταστροφές στα σπίτια και τις στάνες τους από τον ανεμοστρόβιλο που τους έπληξε τον Ιανουάριο του 2013. Το ρεπορτάζ περιείχε απόσπασμα από το παλαιότερο ρεπορτάζ ,  τότε που έγιναν οι καταστροφές που κατέγραψε επί τόπου το «Ε» και  αναφερόταν στην άμεση κινητοποίηση του δήμου Τοπείρου για την καταγραφή των καταστροφών και στην πρόσκληση του δήμου για σύσκεψη με τους παθόντες ώστε να υποβληθούν άμεσα οι αιτήσεις τους προς τον ΕΛΓΑ και να δοθούν το γρηγορότερο οι αποζημιώσεις. Διευκρινίζουμε γιατί παρανοήθηκε.  Αυτά έγιναν τότε και από πλευράς δήμου έγιναν σωστά. Οι αποζημιώσεις όπως μάθαμε «κόλλησαν» στην Ε.Ε. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ έστειλε εγκαίρως τον σχετικό φάκελο με τις 50 αιτήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. αλλά αυτή ακόμη δεν ενέκρινε τις αποζημιώσεις…  – Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι μόνο στο να ζητάνε είναι πρώτοι,  όταν είναι να δώσουν σου βγάζουν την ψυχή…
Μ.Ξ.


  
Μετεγγραφές
 Σοβαρό είναι το ζήτημα που ανακύπτει με τον εκτιμούμενο όγκο των φοιτητών που θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής. Ήδη από τις πρώτες μέρες των εγγραφών των φοιτητών και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τον αριθμό των φοιτητών που δεν επιθυμούν (ή δεν είναι οικονομικώς δυνατό) να παραμείνουν στην περιοχή μας, καθώς όσοι πρόκειται να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή, μαζί με την εγγραφή τους συμπληρώνουν και μία υπεύθυνη δήλωση.
Το ζήτημα είναι κρίσιμο και για τα κεντρικά πανεπιστήμια που εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνωστισμός, αλλά και για πανεπιστήμια, όπως το δικό μας, που αποψιλώνονται με τη μαζική φυγή φοιτητών προς το κέντρο. Δεν αποκλείεται να έρθει νέα ρύθμιση από τα υπουργικά γραφεία αν διαπιστωθεί ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό πρωτοετών, οπότε και πάλι θα έχουν… λύση εκ του αποτελέσματος!
Ε.Δ.


 
Ας πάρει ο καθένας το δρόμο του
 Δεν είναι μόνο που δεν κοιτάνε μπροστά, πέφτουν πάνω στους άλλους, λίγο ζαλισμένοι, λίγο αφηρημένοι, αλλά που οι εθισμένοι με το «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο έχουν προκαλέσει αρκετά ατυχήματα, όπως θεαματικές πτώσεις αλλά και τροχαία ατυχήματα, λόγω της έλλειψης προσοχής στον δρόμο.
Γι’ αυτό και οι κινέζοι (ποιοι άλλοι;!) χώρισαν πιλοτικά ένα πεζοδρόμιο σε λωρίδες για όσους χρησιμοποιούν smartphones και για… τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται όσοι περπατούν από όσους αδυνατούν να πάρουν το βλέμμα τους από την οθόνη του «έξυπνου» κινητού τους τηλεφώνου.
Τα smartphones, έχουν μπει τόσο δυναμικά και έχουν εδραιωθεί σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας των νέων και όχι μόνο. Πολύ συχνά δε, σε κοινόχρηστους χώρους, από καφέ και μπαρ, μέχρι τις υπηρεσίες και τους χώρους αναμονής είναι περισσότεροι όσοι ασχολούνται με το κινητό τους, από αυτούς που συζητάν, αλληλεπιδρούν ή παρατηρούν γύρω τους. Έτσι γίνεται, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η διαχυμένη ηλεκτρονική πληροφορία, η online επικοινωνία είναι μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας. Όμως είναι και όλα τα υπόλοιπα.
Ε.Δ.


  
Άντε και καλό χειμώνα!
 Με χειμερινή διάθεση ξημέρωσε η 17η Σεπτεμβρίου και οι Ξανθιώτες άρχισαν να σκέφτονται αν πρέπει κατεβάσουν τα χειμερινά τους. Αν και η αλλαγή αυτή σηματοδότησε και επίσημα το τέλος του καλοκαιριού, λίγοι φαίνεται να στεναχωρήθηκαν γι’ αυτό, καθώς οι περισσότεροι αγχώθηκαν για το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας που έρχεται, αλλά και πόσο νωρίς θα χρειαστεί να ανάψουν θέρμανση. Οι μόνοι που φαίνεται να χάρηκαν από την αλλαγή αυτή είναι οι έμποροι καυσόξυλων και οι πρατηριούχοι, οι οποίοι βλέπουν ότι οι δουλειές τους θα πάνε επιτέλους καλά, μετά τις σχετικά ζεστές προηγούμενες χρονιές.
Γ.Τ.


  
Στα «κυκλώματα» του γάλακτος
 Έξι μήνες έχουν περάσει από την επεισοδιακή ψήφιση της ρύθμισης για το γάλα και η τιμή του ακόμα βρίσκεται στα ύψη. Η «αντοχή» αυτή της τιμής ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση τόσο από την πλευρά των καταναλωτών που πίνουν «φρέσκο» γάλα 7 ημερών αλλά και της Τρόικας, που προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι στο τέλος του έτους θα πρέπει να ελεγχθούν οι τιμές.
Από την πλευρά τους κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν τις γαλακτοβιομηχανίες για οριζόντια μείωση των τιμών γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τον ανταγωνισμό.
Την ίδια ώρα όμως, οι εταιρείες κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών, αφού κάνουν μερική χρήση της ρύθμισης και συγκεκριμένα του μέρους αυτού που τις βολεύει.
Εν τέλει ποιον εξυπηρετούσε πραγματικά αυτή η ρύθμιση; Πότε θα υπάρξει συνέπεια προς την πλευρά των καταναλωτών όσον αφορά τέτοια βασικά προϊόντα;
Γ.Τ.
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…