Σχόλια 13/09/14

0
amfipoli sfikes
Από το «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» της γοργόνας, το ερώτημα έγινε σήμερα «είναι μέσα ο βασιλιάς Αλέξανδρος;»


 
 
Διαμαρτυρία, γιατί;
Κυριολεκτικά μας άφησαν άφωνους το πρωί της Παρασκευής τα όσα είπε στο MEGA η πρόεδρος των Αρχαιολόγων Ελλάδος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε κατηγορώντας το υπουργείο και την κυβέρνηση γιατί, ισχυρίστηκε η κυρία πρόεδρος, γίνεται επικοινωνιακή ενημέρωση για τις ανασκαφές και ότι εμποδίζεται το έργο των ερευνητών αρχαιολόγων που ασχολούνται με την ανασκαφή στην Αμφίπολη.
Θεωρεί δε η εν λόγω κυρία πως η ενημέρωση που γίνεται από τους αρμόδιους του υπουργείου θεωρείται ως διαρροή πληροφοριών!
Μας καράφλιασε η κυρία κυριολεκτικά. Αντί να πει δυο-τρεις θετικές κουβέντες για όλους όσους έχουν την ευθύνη των ανασκαφών στην Αμφίπολη, να τους συγχαρεί, αυτή βγήκε για να γκρινιάξει, να δείξει ένα αρνητικό πρόσωπο, να δείξει μια μίζερη δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπία. Δυστυχώς στην Ελλάδα των άκρων ζούμε.
«Ε»


 
 
Πλησιάζει ο χρόνος
 Στο μεταξύ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί και περιμένει νέες πληροφορίες για το ανασκαφικό έργο στην Αμφίπολη. Παγκόσμιο και ζωηρό ενδιαφέρον για το τι τελικά θα μας αποκαλύψει ο τάφος που ήδη έχει ξεχωρίσει και μόνο από αυτά που μέχρι τώρα βρέθηκαν. Σφίγγες, Καρυάτιδες, κίονες, παραστάτες, σχέδια, δάπεδα και άλλα.
Για δε στην χώρα μας, το ενδιαφέρον στα ύψη, οι συζητήσεις καθημερινές και η αγωνία για το τι τελικά θα αποκαλυφθεί πολύ μεγάλο.
Σίγουρα, κατ’ ομολογία των ειδικών αρχαιολόγων, ο Μακεδονικός Τάφος στον τύμβο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα τόσο για τις διαστάσεις του όσο και του όγκου του. Όλα αυτά συν τα ευρήματα εξάπτουν την φαντασία των Ελλήνων.
Όπως και να’ ναι, οι προσεχείς λίγες ημέρες θα «μιλήσουν» για αυτόν ή αυτήν που προς τιμή του έγινε ο τάφος της Αμφίπολης.
«Ε


 
 
Περί δικαιωμάτων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» στους καταστηματάρχες, τους εμπόρους αλλά και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Δηλαδή σύμφωνα με το ΣτΕ μόνο ο εμπορικός κόσμος δικαιούται εκκλησιασμού και οικογενειακού γεύματος την Κυριακή. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμες, οδηγοί, αστυνομικοί, γκαρσόνια κλπ), δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα;
Εκτός αν θέλει το ΣτΕ να γίνουμε ένα θεοκρατικό κράτος και την Κυριακή να σταματά να λειτουργεί το κράτος και η οικονομική ζωή της χώρας.
Περίεργες αποφάσεις, μα την αλήθεια!


 
Αποχωρήσεις
 Άλλος ένας μικρός πολιτικός σχηματισμός οδηγείται σε διάλυση. Ο λόγος για τη ΔΗΜΑΡ που την περίοδο αυτή, δυστυχώς γι’ αυτήν, διέρχεται μια πολύ κρίσιμη φάση που δεν αποκλείεται να την βγάλουν οριστικά από τον σημερινό κομματικό χάρτη της χώρας.
Ενισχυτικό προς την άποψη αυτή είναι το γεγονός της αποχώρησης 24 στελεχών μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Επικεφαλής αυτής της κίνησης-αποχώρησης είναι ως γνωστόν ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Επικρατείας, παλαιό στέλεχος και συνιδρυτής της ΔΗΜΑΡ με τον Κουβέλη και άλλους.
Διεφώνησε ο Λυκούδης εδώ και καιρό, διαπιστώνοντας τη στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο είχαν αποχωρήσει. Έτσι, μαζί με τους υπόλοιπους, πήρε το καπελάκι του κι έφυγε, πράγμα βέβαια που έπρεπε να έχει κάνει καιρό τώρα.
«Ε»


 

Στημένα παιγνίδια
 Το συζητούσαν πότε δυνατά πότε ψιθυριστά. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν κιόλας καταγγέλοντας για στημένα παιγνίδια στο ποδόσφαιρο. Και βέβαια όχι μόνο στη χώρα μας, παγκοσμίως. Μάλιστα τα σικέ παιγνίδια αυξάνονται συνέχεια κι αυτό οφείλεται στα μεγάλα κέρδη που έχουν αυτοί που στήνουν παιγνίδια.
Από την ώρα που μπήκε στη ζωή του ποδοσφαίρου το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ και το ΠΡΟΠΟ παλιά, άλλαξαν άρδην τα πράγματα, κυρίως με το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.
Κι αυτό διότι παίζονται μεγάλα ποσά από κάποιους οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να στήσουν παιγνίδια για να κερδίσουν και μάλιστα πάρα πολλά. Η καταγγελία έγινε ήδη. Σε 80 χώρες στήνονται παιγνίδια ποδοσφαίρου και το μαύρο χρήμα της διαφθοράς ρέει ασταμάτητα…
«Ε»


 
Στους δρόμους και οι Καταλανοί
 Τους Σκωτσέζους ζήλεψαν και οι Καταλανοί στην Ισπανία, οι οποίοι χρόνια τώρα έχουν δημιουργήσει κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας τους. Το αίτημά τους αυτό αναζωπυρώθηκε μετά το Σκωτσέζικο δημοψήφισμα που έρχεται τον άλλο μήνα.
Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής. Η διαδήλωση οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της “εθνικής ημέρας” της Καταλονίας.
Είναι λυπηρό, σε μια δύσκολη εποχή που η Ευρώπη θα έπρεπε να ενώνει τους λαούς της, αντιθέτως να παρατηρούνται διαλυτικά φαινόμενα.
Ίσως να φταίει και η κρίση που οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον όπως παλιά στη σύνθεση και στη συνύπαρξη…


 
Ο Μέγας Αλέξανδρος και εμείς…
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε Έλληνες και ξένοι τις ανασκαφές στην Αμφίπολη με τα μοναδικά ευρήματα. Διθυραμβικά είναι τα σχόλια στον ξένο Τύπο ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα μετά την αποκάλυψη των ολόσωμων καρυάτιδων – έργα πολύ εκλεπτυσμένης τέχνης – στον κυρίως ταφικό χώρο που ακολουθεί και στο ποιο είναι τα μυστικό του. Προκαλεί πραγματικά δέος η συνειδητοποίηση ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται τόσο κοντά σε μια ανακάλυψη που σε κάθε περίπτωση θα δώσει πληροφορίες για την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Μια προσωπικότητα που κατάφερε μέσα σε τόσα λίγα χρόνια τόσα πολλά και θαυμάζεται 3.000 χρόνια μετά! Και όχι μόνο θαυμάζεται αλλά και «πουλάει» διεθνώς! Είναι γεγονός ότι η Αμφίπολη λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά σε μας γιατί μας τονώνει το ηθικό. Και το φρόνημα! Όχι ότι δεν θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ …αλλά να μια εθνική περηφάνια και πάλι για το ένδοξο παρελθόν μας την έχουμε… γιατί για το παρόν και τον μέλλον μας …άστα να πάνε!!!
Μ.Ξ.


 
Ο Μούρκας σύμβουλος του Τσέπελη;
Μπορεί να μην είδαμε τον Χρήστο Μούρκα σε ρόλο αντιδημάρχου θα τον δούμε όμως– όπως έμαθα – σε ρόλο εντεταλμένου συμβούλου για θέματα πολεοδομίας. Ακριβώς βέβαια δεν ξέρουμε τι θα κάνει ούτε αν είναι άμισθη ή έμμισθη θέση. Θα συμβουλεύει τον Τσέπελη ας πούμε που έχει τη δόμηση; …Ούτε ψύλλος στον κόρφο του…
Μ.Ξ.


 
Πέρα απ’ τη γιορτή…
 Το γραφείο του συλλόγου των Φίλων του Ψυχολογικού Κέντρου επισκέφτηκαν τα μέλη των συγκροτημάτων Infective και Underhill West και προσέφεραν όλα τα έσοδα της συναυλίας τους η οποία πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας την Τρίτη 26 Αυγούστου.
Από την πλευρά τους και οι «Βάτραχοι» διέθεσαν μέρος των εσόδων τους για τη στήριξη κοινωνικών δομών της πόλης μας. Οι «Κατασκηνωτές» συγκέντρωναν είδη ανάγκης κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ και άλλοι σύλλογοι προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες. Αν μη τι άλλο πρόκειται για αξιέπαινες πράξεις καλλιτεχνών και πολιτιστικών συλλόγων που δίνουν στις Γιορτές ένα ακόμη στίγμα, πέρα από τη γιορτή, πέρα από τον τουρισμό, πέρα από την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση των συλλόγων. Αποτυπώνουν το ήθος και το μεράκι των ανθρώπων που συνθέτουν αυτή τη διοργάνωση, είναι αυτοί που την κάνουν μοναδική.
Ε.Δ.


 
Πάντα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία
 Μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση έχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο είτε μέσα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είτε από Νυχτερινά Λύκεια, είτε ακόμα και από την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επιμονή τους και η απόφασή τους να εκπληρώσουν το όνειρό τους παρά το γεγονός ότι μπορεί να δουλεύουν ή να φροντίζουν μια ολόκληρη οικογένεια, μόνο συγχαρητήρια μπορεί να αξίζει και αποτελεί αναμφισβήτητα το καλύτερο παράδειγμα για το περιβάλλον τους. Στους ανθρώπους αυτούς, που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να προσπαθούν, ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά!
Γ.Τ.


 
Στο έλεος την ανομίας
 Καθημερινές μικροκλοπές πραγματοποιούνται στην πόλη μας εις βάρος συμπολιτών μας από τους γνωστούς άγνωστους με λεία μηχανάκια, πορτοφόλια και κινητά τα οποία είναι πρώτα στην λίστα προτίμησης τους. Τι και αν οι αστυνομικοί καταβάλουν προσπάθειες να εξαλείψουν το φαινόμενο, η ενέργειές τους φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα, καθώς οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να επιδοθούν στις παράνομες συνήθειες τους ακόμα και μέρα μεσημέρι.
Δυστυχώς όμως, όσο οι εγκληματίες δεν τιμωρούνται, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να ζουν με το φόβο αν θα είναι οι επόμενοι.
Γ.Τ.
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …