Σχόλια 02/09/14

0
Η ελληνική αντιπροσωπεία ξεκίνησε τη μεγάλη μάχη του Παρισιού με την τρόικα. Μήπως πρέπει ν’ αρχίσουμε να πλέκουμε κάλτσες;


 
 
Ανέλαβαν οι νέοι δήμαρχοι
 Προτίμησε να μην δώσει υποσχέσεις κι ούτε να πει μεγάλα λόγια ο νέος δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά στην σύντομη ομιλία του κατά την ορκωμοσία που έγινε την Παρασκευή.
Κράτησε χαμηλό προφίλ και μάλλον έτσι θα πορευτεί στη διάρκεια της θητείας του. Εξάλλου πρόκειται για άνθρωπο με πίστη στο διάλογο και τη συναίνεση κι όχι τις φωνές και τις συγκρούσεις.
Ήδη από χθες Δευτέρα τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι, Δημαρχόπουλος, Μίχογλου και Τσιτιρίδης είναι στις θέσεις τους, στα δημαρχεία. Για να δούμε τι αυγά θα βάψουν.
Το ΕΜΠΡΟΣ θα παρακολουθεί τα «έργα και τις ημέρες» των δημάρχων και θα ασκεί τη θεσμική του κριτική καλοπροαίρετα και με πνεύμα κατανόησης τουλάχιστον για την αρχή.
Διότι ας μην ξεχνάμε και οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού είναι νέοι, εκλέγονται για πρώτη φορά.
«Ε»


 
Σε δύο γλώσσες
 Ξαφνιάστηκαν όσοι δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από ορκωμοσία δημοτικών αρχόντων της μειονότητας προχθές στη Σμίνθη. Και αναφερόμαστε σ’ αυτή τη λεπτομέρεια διότι προηγήθηκε θρησκευτική τελετή από τοπικό ιμάμη στην αραβική και τουρκική γλώσσα, όσο και στην ομιλία του νέου δημάρχου κ. Καπζά Τζεμήλ που έγινε στην ελληνική και τουρκική γλώσσα.
Σημειώνουμε ότι παρών στην τελετή ήταν και ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Τζουκάλ.
«Ε»


 
Τραπεζικές αλλαγές
 Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών μοιραία έφεραν τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Έτσι, οι χώροι ξενοικιάζονται και τα υποκαταστήματα μεταφέρονται στα υπόλοιπα.
Αυτό πρόκειται να γίνει αυτές τις ημέρες με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Καραολή όπου ήταν παλιά η τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το υποκατάστημα (οι εργαζόμενοι) θα «μοιραστούν» στα τρία άλλα καταστήματα της Πειραιώς όπως σ’ αυτό της πρώην ΑΤΕ που το κτίριο είναι ιδιόκτητο, στο δεύτερο που είναι εκτός πόλης και τρίτο το παλιό και γνωστό στην οδό Θερμοπυλών.
«Ε»


 
Οι χιλιάδες ήττες του Σεπτέμβρη
 Δεν υπάρχει φθινόπωρο που να μην είναι «καυτό» ή, στην πιο ήπια περίπτωση, «κρίσιμο». Το φθινόπωρο έχει «μέτωπα» που γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων όπως το ρύζι τα γεμιστά τις καλοκαιρινές Κυριακές. Και όλα είναι τόσο προβλέψιμα που νομίζεις ότι το ίδιο φθινόπωρο επαναλαμβάνεται όσο ζεις.
Ο πρωθυπουργός πάει στη ΔΕΘ με «δώρα». Τα συνδικάτα είναι μπροστά στη ΧΑΝΘ και στην Καμάρα, με προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου -όλα αυτά είναι καινούργια ρουτίνα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα πάει με «υποσχέσεις». Οι υπόλοιποι φωτογραφίζονται με τρακτέρ, πυροσβέστες και τοπικούς παράγοντες. Τα σχολεία ανοίγουν πάντα με ελλείψεις. Λείπουν καθηγητές, υποδομές, συχνά και βιβλία. Jumbo και διαφημίσεις ΙΕΚ για τη μέλλουσα επιτυχία, την ευτυχία.
Είναι μια ρουτίνα που κάποτε είχε αξία επειδή αργούσε να επαναληφθεί. Τώρα δεν καταλαβαίνεις για πότε γύρισε το ρολόι πάλι στο φθινόπωρο. Είναι που ο χρόνος πάει πιο γρήγορα. Δεν υπάρχει ημερολόγιο. Υπάρχει timeline. Εντάξει, όλα αυτά είναι άχαρα, άντε και ελαφρώς μελαγχολικά. Οι μικρές και οι μεγάλες τραγωδίες είναι στις θνησιγενείς υποσχέσεις, σε αυτές που μόλις που θα προλάβουν να δουν το ηλιοβασίλεμα της Δευτέρας. Δίαιτες, γυμναστήριο, τσιγάρο και τόσα ακόμα. Σήμερα γεννιούνται χιλιάδες μικρές και μεγάλες ήττες, φυτεύονται οι ενοχές που ποτίζουμε. Γι’ αυτό και εγώ προτιμώ εκείνες τις απρόσωπες μέρες του χειμώνα. Ας πούμε μια μουντή Τρίτη του Φεβρουαρίου. Δεν σου υπόσχεται τίποτα, δεν κρύβει παγίδες. Και το μόνο που περιμένεις από αυτήν, είναι να περάσει.
 Κ.Γ.


 
Θα μας τα κάνει μούσκεμα;
 Δε μας τα λένε καλά οι μετεωρολόγοι για τον καιρό τις επόμενες ημέρες, χωρίς βέβαια να φταίνε οι ίδιοι. Μας λένε λοιπόν ότι από την Τετάρτη ο καιρός στην περιοχή μας θ’ αλλάξει και ότι θα έχουμε βροχές και καταιγίδες μάλιστα ισχυρές.
Θα μου πει κανείς και θα ρωτήσει ε, και τι να κάνουμε, με τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Σωστά, αλλά για μας τους Ξανθιώτες το ενδιαφέρον για τον καιρό είναι αυξημένο διότι έχουμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Για αυτές το ενδιαφέρον μας, για να έχουν επιτυχία. Διότι εάν βρέξει και έχει καταιγίδες θα γίνουν όλα μούσκεμα δυστυχώς.
Ας ελπίσουμε να πέσουν έξω στις προβλέψεις τους οι μετεωρολόγοι…
«Ε»


 
Άρχισαν τα δύσκολα για τους δημάρχους
 Τελείωσαν οι επίσημες τελετές και οι ορκωμοσίες των νέων δημάρχων, για τους οποίους από εχθές ήδη έχουν ξεκινήσει τα δύσκολα. Τα χαμόγελα, τις χειραψίες και τις ευχές θα διαδεχθούν ο προβληματισμός και η περίσκεψη. Έχουν όλοι βλέπετε να συνθέσουν το παζλ των νέων αντιδημαρχειών που στην περίπτωση της Ξάνθης θα είναι έξι, τέσσερις έμμισθοι και δύο άμισθοι. Και κάνοντας κανείς τον πολλαπλασιασμό θα μπορούσε εύκολα να υπολογίσει 5 χρόνια επί έξι αντιδημάρχους, μας κάνουν τριάντα ικανοποιημένους δημοτικούς συμβούλους (οι άμισθοι όχι και τόσο βέβαια). Όμως η αλλαγή του νόμου, που δεν επιτρέπει η θητεία των αντιδημάρχων να είναι μικρότερη των 2,5 ετών, έχει δυσκολέψει κατά πολύ τις αποφάσεις του νέου δημάρχου. Αναβρασμός μεγάλος και κόντρες μεταξύ νέων και παλαιών συμβούλων.
Όσο για τους δημάρχους των υπόλοιπων δήμων; Κάποιοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα γιατί έταξαν αντιδημαρχίες σε πολλούς και τώρα που ήρθε η ώρα να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους δεν τους βγαίνει…


 
 Η γκρίνια των κατοίκων της Π. Πόλης…
 Μαζί με τα τραγούδια και τις γιορτές άρχισαν και τα …παρατράγουδα από τους μόνιμους κατοίκους της Παλιάς Πόλης που άρχισαν την γκρίνια…Έτσι ακούσαμε παράπονα και διαμαρτυρίες ότι από το Κέντρο Πολιτισμού έπαψαν πλέον να τους χορηγούν την ειδική κάρτα για να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητό τους και να πηγαίνουν στο σπίτι τους. Και λογικά γιατί δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με τόσο κόσμο. Απ’ την πλευρά τους όμως και οι κάτοικοι έχουν τα δίκια τους καθώς φοβούνται πως αν παρκάρουν το αυτοκίνητο τους κάπου μακριά από το σπίτι τους μπορεί να μην το ξαναβρούν… Όμως με το να μεμψιμοιρούν δεν βγάνει τίποτε. Ας δείξουν κατανόηση και ας κάνουν υπομονή. Με καλή διάθεση βρίσκονται πάντα λύσεις…Στο κάτω κάτω μπορεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά δεν μπορούν να μονοπωλούν την Παλιά Πόλη η οποία ανήκει σ’ όλους μας!
Ας σταματήσει πια αυτή η μιζέρια και η γκρίνια και ας χαρούμε όλοι μας τις γιορτές μας!
Μ.Ξ.


 
 Να’ σαι καλά δήμαρχε…
 16 χρόνια συνεχώς στο τιμόνι του δήμου δεν είναι λίγα…για τον Μιχάλη Στυλιανίδη που μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρέδωσε τα ηνία στον Μπάμπη Δημαρχόπουλο. Κι ούτε βεβαίως είναι συνηθισμένο, ούτε τυχαίο να εκλέγεται κάποιος τόσα χρόνια. Κι όσο και αν κάποιοι δεν τους αρέσει να το παραδεχτούν η αλήθεια είναι πως ο Μιχάλης Στυλιανίδης άφησε αξιόλογο έργο ως παρακαταθήκη στο δήμο Ξάνθης. Μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος που ενέπνεε οράματα, ο άνθρωπος των μεγάλων λόγων αλλά με την μετριοπάθεια, την ηπιότητα (εκτός αν του πατούσες τον κάλο…) και συναινετικό πνεύμα που τον διέκρινε ενέπνεε εμπιστοσύνη, γι αυτό και στις παρεμβάσεις του ήταν καίριος και ήξερε να βάζει τα πράγματα στη θέση τους Επίσης και έργα έκανε και συνετή οικονομική διαχείριση ώστε να μην αφήσει χρέη στο δήμο.
Τον αποχαιρετούμε λοιπόν όπως του πρέπει: Ως ένα άξιο δήμαρχο που πρόσφερε στον τόπο!
Να’ σαι καλά δήμαρχε…
Μ.Ξ.


 
Βούλιαξε η πόλη
 Ήδη από το Σάββατο το βράδυ η Παλιά Πόλη της Ξάνθης γέμισε με κόσμο προμηνύοντας ότι οι φετινές γιορτές θα σημειώσουν μεγάλη επιτυχία. Πέρα από τους Ξανθιώτες στα σοκάκια της πόλης μας διασκεδάζουν κάτοικοι τόσο από τις γειτονικές πόλεις όσο και χώρες, αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Όλοι μαζί γίνονται μια παρέα και δημιουργούν την καλύτερη διαφήμιση για την πόλη μας.
Γ.Τ.


 
Δεν είναι μόνο τα σουβλάκια
 Οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης, κυρίως τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις μουσικές σκηνές και τα γλέντια στους συλλόγους φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό εκθέσεων που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Εκθέσεις που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες και είναι εντελώς δωρεάν.
Γ.Τ.


 
Ανέλαβαν
 Από χθες ξεκίνησε η νέα αυτοδιοικητική θητεία και οι νέοι αιρετοί καλούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και τις ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασκώντας έργο που από τη μια επικεντρώνεται στη διαχείριση, αλλά από την άλλη και πολύ περισσότερο διαμορφώνει την πολιτική που θα ακολουθηθεί και θα έχει αντίκτυπο στις ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών.
Το πρώτο διάστημα θα είναι περίοδος προσαρμογής, αλλά για το υπόλοιπο την πενταετούς θητείας τους δε συγχωρούνται δικαιολογίες και αναβολές.
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους αιρετούς της Ξάνθης.
Ε.Δ.


 
Διπλά μόρια για τους εκπαιδευτικούς ακριτικών περιοχών
 Ενισχύονται και επιβραβεύονται οι εκπαιδευτικοί ακριτικών περιοχών, ενώ ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τρέχουν εξελίξεις.
Ξεκλειδώνουν σε λίγες ημέρες οι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μοριοδοτούνται εις διπλούν όσοι επιλέγουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή αύριο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει ξανά ο πίνακας αναπληρωτών εκπαιδευτικών ο οποίος παρέμενε κλειδωμένος από τις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε δεν προσμετράται.
Διπλά μόρια θα λαμβάνουν και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα, με την υποχρέωση όμως να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον για δύο χρόνια και με απαγόρευση μετάθεσης ή απόσπασης, προκειμένου να μην ξαναδημιουργηθούν φαινόμενα εκπαιδευτικών – φαντασμάτων όπως π.χ. στον ακριτικό Αϊ – Στράτη.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ποιος βρωμίζει; Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες …