Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πήρε τα κλειδιά» του νομού ο Ζαγναφέρης

«Πήρε τα κλειδιά» του νομού ο Ζαγναφέρης

0
karalidis zagnaferiskleidia

Απολογισμός και παράδοση από τον Φώτη Καραλίδη σε κλίμα συγκίνησης. Αντάλλαξαν ευχές και ευχαριστίες

 

Αναφέρθηκε στο έργο του αλλά και στις δυσκολίες που συνάντησε. Έκανε την αυτοκριτική του

 
 
Με τη δέσμευση να είναι αρωγός σε κάθε θετική προσπάθεια της νέας διοικητικής αρχής της Π.Ε. Ξάνθης και αυστηρός σε αντίθετη περίπτωση αλλά και με την ευχή να πετύχει στην υλοποίηση του οράματός της επ’ ωφελεία του τόπου και των πολιτών παρέδωσε σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης τα κλειδιά του κτιρίου στον νέο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη. Προηγουμένως ο κ. Καραλίδης ενώπιον των προϊσταμένων και των διευθυντών όλων των υπηρεσιών και των Μέσων έκανε μια εκτενή παρουσίαση των πεπραγμένων του σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί για να καταλήξει ότι: «Δεν υπερηφανεύομαι ότι τα έχω λύσει όλα…Έκανα λάθη είτε μερικές φορές από δική μου αβλεψία είτε από την …νομιμότητα της γραφειοκρατίας και δεν έγιναν όλα όσα σχεδιάσαμε. Είμαι όμως περήφανος για σας και όλους του συνεργάτες μου που δεν δώσατε ποτέ το δικαίωμα για συζήτηση διασπάθισης δημοσίου χρήματος ή κακοδιαχείρισης. Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις», είπε και ευχαρίστησε όλο το προσωπικό για την συνεργασία.
 
Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη χάθηκε στο δρόμο…
Ο κ. Καραλιδης ξεκίνησε την παρουσίαση των πεπραγμένων με την επισήμανση ότι ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας ήταν μια μεγάλη τομή σαν αντίληψη και σαν στόχευση όμως κάπου στο δρόμο έχασε ορισμένα βασικά στοιχεία όπως η αποκέντρωση των υπηρεσιών – όπως προέβλεπε – επειδή δεν υπήρξε νομικό πλαίσιο να το στηρίξει και πόροι. Είπε δε ότι από την αρχή της θητεία του ξεκίνησε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και μείωσης των λειτουργικών δαπανών, στόχος που επιτεύχθηκε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε πολλές φορές στην γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης χαρακτηρίζοντάς τα ως δυνάστες που ευθύνονται για την καθυστέρηση και την ακύρωση σημαντικών έργων. Έφερε δε ως παράδειγμα τον αναδασμό στο Εράσμιο τονίζοντας ότι τα χρήματα υπάρχουν και ότι για ένα τυπικό διαδικαστικό θέμα δεν πληρώνεται ο ανάδοχος και σταμάτησε το έργο ενώ στηλίτευσε την παρέμβαση Κοντού στην προσπάθειά του να απεμπλακεί το έργο με την χαρακτηριστική φράση: «Κάποιοι του παλαιοκομματικού συστήματος δήλωσαν ότι κατόπιν δικών τους ενεργειών θα απεμπλακεί το έργο. Τρίχες… υπάρχει δικαστική απόφαση να πληρωθεί και ακόμη περιμένουμε τον κ. Μπεκρή της 23ης Διεύθυνσης…». Ως άλλο ένα δείγμα επίσης της γραφειοκρατίας ανέφερε την περίπτωση του κόμβου του Μυρωδάτου που σκόνταψε στο ελεγκτικό συνέδριο που ζητά χωριστές μελέτη για τον κόμβο και το έργο ενώ συνολικά έχουν πετύχει έκπτωση 44% και αν επαναπροκηρυχθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχουν την ίδια έκπτωση.
                                                                                                 
Καραλίδης: Ιδού το έργο μου…
Παράλληλα ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν επί της θητείας του με κορυφαίο το Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι ένα έργο προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ που ολοκληρώνεται: «Έγινε ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού». Ευχαρίστησε δε την κα Μενδώνη, γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και τον πρώην γραμματέα στης Επικεντρωμένης κ. Σώκο για την βοήθειά τους να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Διαφορετικά – όπως είπε το έργο δεν θα γινόταν αφού υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 300.000 ευρώ για έργο των 5 εκ. ευρώ! Σ’ ότι αφορά τα έργα που υλοποιούνται ανέφερε α) την διευθέτηση του χειμμάρου στον Εχίνο β) την γέφυρα των Πηγαδίων, γ) την πλατεία του Καρυοφύτου, δ)το αντιπλημμυρικό του Κοσύνθου, ε)ον δρόμο του Μυρωδάτου, στ) τη β’ φάση παράλληλων έργων στη Γενισέα, ζ)τα πεζοδρόμια στο Πόρτο Λάγος, η) τη φωταγώγηση των κόμβων. Τέλος είπε ότι δόθηκαν 700.000 ευρώ σε μελέτες ενώ αφήνει παρακαταθήκη την μελέτη του κάθετου άξονα της Ξάνθης (8,3 εκ. ευρώ από το interreg) που όπως ολοκληρώνεται τον προσεχή Οκτώβριο, την μελέτη (δώρο από την Εγνατία) για την είσοδο της πόλης (σύνδεση του περιφερειακού μέχρι το Βανιάνο) και άλλες 25 μικρότερων έργων. Επίσης αναφερθηκε σε έργα και δράσεις στον τομέα του πολιτισμού που στήριξε η Π.Ε. Ξάνθης με κορυφαία την χρηματοδότηση με 80.000 ευρώ την ανασκαφή του αρχαίου Θεάτρου Αβδήρων. Όπως τόνισε μάλιστα μόνο το σκάσιμο των βλημάτων από ειδικούς πυροτεχνουργούς που βρέθηκε εκεί στοίχισε 9.000 ευρώ ενώ προέτρεψε τον κ. Ζαγναφέρη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση συνδέοντάς το μάλιστα με την ανασκαφή στην Αμφίπολη που καθυστερούσε για 100.000 ευρώ: «Να μην λέμε ότι για λίγα χρήματα δεν βρήκαμε ένα θησαυρό που κρύβεται στην περιοχή μας», είπε
Σ’ ότι αφορά άλλες δράσεις ανέφερε την χρηματοδότη με 10% των ΘΛΕ και των Γιορτών Π. Πόλης και τη διοργάνωση του Μουσικού Καλοκαιριού και της 6ης Biennale σε συνεργασία με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης.
 
Ζαγναφέρης: Πιστεύω πως η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια…»
Τέλος παραδίδοντας τα κλειδιά του κτιρίου στον κ. Ζαγναφέρη τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν όλο αυτό τον καιρό που ενημερωνόταν για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και για τις εκκρεμότητες των Διευθύνσεων, μια συνεργασία που αναγνώρισε και ο κ. Ζαγναφέρης και μάλιστα αναφέρθηκε σε δημοσίευμα που την εκθειάζει και προτρέπει να γίνει πρότυπο για αυτούς που φεύγουν και αυτούς που έρχονται: «Πιστεύω πως η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καραλίδη για την άψογη συνεργασία μας και την αναλυτική ενημέρωση σ’ όλα. Έχουμε σαν αφετηρία να προσφέρουμε . Αν κάνουμε λάθη θα είναι από την αγωνία μας να γίνει κάτι καλό για τον τόπο», υπογράμμισε ο κ. Ζαγναφέρης. Οι αβρότητες μεταξύ των δύο ανδρών επισφραγίστηκαν με ένα θερμό εναγκαλισμό και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Καραλίδη να ευχαριστεί όλους τους συνοδοιπόρους του στην Κοινωνική Συμμαχία που άλλοι θα είναι μαζί του και άλλοι όχι επειδή δεν εκλέχθηκαν ή επέλεξαν να μην συνεχίσουν.
 
Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…