Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μόνο με… ραντεβού επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην ορεινή Ξάνθη

Μόνο με… ραντεβού επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην ορεινή Ξάνθη

0
kastro-kalivas
 
 

Ένας μόνο υπάλληλος της ΛΑ’ ΕΠΚΑ για όλα τα μνημεία και όλες τις δουλειές!

 

Ο Μακεδονικός τάφος, το Κάστρο της Καλύβας και το Ανάγλυφο των Θερμών ζητούν ανάδειξη

 
 
Κατόπιν …ραντεβού είναι επισκέψιμα δυο σπουδαία αρχαιοελληνικά μνημεία της ορεινής Ξάνθης, ο μακεδονικός τάφος στα Κομνηνά και το «φρούριο της Καλύβας» στην περιοχή Καλές (προς το χωριό Καλύβα) που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ., δηλαδή είναι εποχής Φιλίππου Β΄ πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα ωστόσο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος της ΛΑ’ ΕΠΚΑ που κάνει όλες τις δουλειές. Από συντήρηση έως ξενάγηση όμως αφού προηγουμένως του κλείσουν ραντεβού!
 
Ένας μόνο υπάλληλος της ΛΑ’ ΕΠΚΑ για όλα τα μνημεία και όλες τις δουλειές!
Η αιτία που κρατά κλειστά αυτά τα σημαντικά μνημεία της περιοχής μας δεν είναι άλλη από την έλλειψη προσωπικού από το οποίο «πάσχει» η Αρχαιολογική υπηρεσία της Ξάνθης, γεγονός που αποδέχεται η Κωνσταντίνα Καλλιντζή Αρχαιολόγος Προϊσταμένη ΛΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης: «Δεν είναι ανοιχτά γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα. Έχουμε μόνο έναν υπάλληλο και μόνο κατόπιν συνεννοήσεως ανοίγει τους χώρους στον Μακεδονικό τάφο και στο Κάστρο της Καλύβας στους επισκέπτες. Χρειαζόμαστε προσωπικό αλλά οι προσλήψεις προσωπικού είναι θέμα του υπουργείου. Σκοπεύουμε όμως να εντάξουμε σε προγράμματα του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία που είναι πραγματικά αξιόλογα». Ο κ. Γιώργος Ρούσκας είναι ο μοναδικός φύλακας – συντηρητής και ξεναγός σ’ αυτά τα μνημεία. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει αρκετή επισκεψιμότητα στον μακεδονικό τάφο από σχολεία αλλά και άλλους επισκέπτες της ορεινής περιοχή. Τον ειδοποιούν και ανοίγει το χώρο ενώ με προθυμία εκτελεί και χρέη ξεναγού αφού γνωρίζει την ιστορία τους. Εκφράζει όμως την ευχή να προσληφθεί επαρκές προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργούν στο κανονικό ωράριο λειτουργίας και αυτά τα μνημεία.
 
Ο Μακεδονικός τάφος, το Κάστρο της Καλύβας και το Ανάγλυφο των Θερμών ζητούν ανάδειξη
tafos-komninaΌπως ανέφερε η κα Καλλιντζή ο Μακεδονικός τάφος ανακαλύφθηκε το 1930, ήταν συλημένος, λειτουργούσε μάλιστα σαν στάβλος και από την δομή του πιθανολογείται ότι ανήκε σε κάποιον άρχοντα γαιοκτήμονα της περιοχής. Η κα Καλλιντζή επίσης αναφέρθηκε και σ’ ένα άλλο μνημείο, το ανάγλυφο των Θερμών που αναπαριστά τον Μίθρα, μια ηλιακή θεότητα των ρωμαϊκών χρόνων. Γι αυτά καθώς και για το κάστρο της Καλύβας που χρονολογείται στην εποχή του Φίλιππου του Β΄ το 4ο αιώνα π.Χ. η αρχαιολογική υπηρεσία σκοπεύει να εκδώσει φυλλάδια με πληροφορίες για τα μνημεία ενώ ήδη έχει τοποθετήσει πινακίδες που οδηγούν τους επισκέπτες. Να σημειώσουμε ότι στο φρούριο που λειτουργούσε ως στρατόπεδο σώζεται όλος ο περίβολος και έξι πύργοι περιμετρικά, ενώ η έκτασή του είναι γύρω στα δυόμισι στρέμματα. Υπάρχει μια κατασκευή υδροδεξαμενής -στην οποία μάζευαν τα όμβρια ύδατα ώστε να έχουν νερό σε περίπτωση πολιορκίας- η οποία έχει δώδεκα μέτρα βάθος. Ξεκινά από τα οκτώ μέτρα, καταλήγει στο ένα και είναι καταπληκτικό έργο. Ολόκληρη η δεξαμενή είναι λαξευμένη με ογκόλιθους και έχει σχήμα πιθαριού.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …