Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κριτική Ξυνίδη εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Κριτική Ξυνίδη εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

0
xinidis new-empros

Ως πρώην Γραμματέας εκθέτει τις απόψεις του

 
 
Οργανωτικές εξελίξεις εν όψει στο ΠΑΣΟΚ, ομιλίες και εκδηλώσεις για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου και άλλα που υπάρχουν και ταλανίζουν το πάλαι κραταιό Κίνημα.
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, ευκαιρίας δοθείσης που λέγαν οι Λατίνοι, ο Νομικός Σωκράτης Ξυνίδης έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο ως πρώην γραμματέας (ξεχνώντας ή αφαιρώντας το πρώην βουλευτής…) όπου ασκεί κριτική για άλλη μια φορά στο σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως το αποκαλεί.
Έχει ενδιαφέρον η επικριτική επιστολή και αξίζει να προσεχθεί. Εξάλλου από έναν πρώην Γραμματέα έχει συνταχθεί κι αυτό μετράει.
Το κείμενο Ξυνίδη:
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ … ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
που … “με τραβάει απ’ το μανίκι” που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος. Παρότι λοιπόν πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας της χώρας, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τα οργανωτικά ενός συνεδρίου κόμματος με μονοψήφια εκλογική επίδοση, στο οποίο έχουν χρεώσει πολιτικά και τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης, η παρελθούσα ιδιότητά μου, μου επιβάλει να καταθέσω τις απόψεις μου. Όχι για να σπουδαιολογήσω αλλά για να πω στον Ευάγγελο: Ας μην το ξεφτιλίσουμε κι άλλο το εορτάζον ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Γιατί τα ελάχιστα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί (από στόματος του μοναδικού γνώστη Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου) μόνο έναν νέο ευτελισμό του τύπου “58” ή “Ελιά” προοιωνίζουν. Και γίνομαι σαφής.
Καταρχήν – όπως και σε όλους – μου μυρίζουν εκλογές. Μια χαρά. Ο ΒΒ θα πάει σε δήθεν προγραμματισμένες διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και θα τις κάνει προεκλογικές φιέστες και θα εκβιάσει τους πάντες, υπό το πρίσμα της συμπόρευσης και υποστήριξης της παράταξης ενόψει εκλογών και -κυρίως- της ένταξής και της κατανομής τους στα ψηφοδέλτια. Για να μην μας θέτει λοιπόν τότε τα διλήμματα να το ξεκαθαρίσουμε από τώρα. Με τόσα ανοικτά ζητήματα για την παράταξη οφείλει είτε να αποφύγει με κάθε θυσία τις εκλογές είτε να αναβάλει τις διαδικασίες για την επαύριο των εκλογών πχ την ερχόμενη Άνοιξη.
Δεύτερον οι διαδικασίες όπως προδιαγράφονται είναι κατ’ όνομα ανοικτές και νόθα αυτό-οργανωτικές γιατί η αυτό-οργάνωση προϋποθέτει πριν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό-οργάνωση σημαίνει ότι όλοι προσερχόμαστε σαν ίσος προς ίσον στις ανοικτές διαδικασίες και εκλέγουμε αντιπροσώπους και για την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου με αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα, η οποία «θα ράψει το κουστούμι των διαδικασιών» και όχι ορισμό της σαν αυτόν που προανήγγειλε ο Πρόεδρος Βενιζέλος με την ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μάλιστα με καπέλο «προσωπικότητα έκπληξη». Διότι οι οργανωτικές επιλογές είναι δύο: είτε θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και θα πάει σε Συνέδριο αυτό-οργάνωσης της Δημοκρατικής Παράταξης ή θα πάει σε συνέδριο ομόσπονδων κομμάτων όπως έκανε με τις διαδικασίες της Ελιάς. Ενδιάμεση εκδοχή αυτό-οργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος σαν Πρόεδρός του, δεν υπάρχει σε καμιά οργανωτική λογική και ορθολογισμό. Υπάρχει μόνον στην φαντασία αυτού που θέλει όπως πάντα και «τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη».
Τρίτον η πρόσφατη εμπειρία μας απέδειξε ότι δεν έχει νόημα η διενέργεια Συνεδρίου, αν και εφόσον δεν έχει πλήρως αποσαφηνισθεί τι θα κληθεί αυτό να επεξεργαστεί και να αποφασίσει. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε Συνέδριο ιδρυτικό παράταξης ευρύτερης από το ΠΑΣΟΚ, εάν πριν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν διατυπώσει με αποφάσεις του : α)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, του έργου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της διετίας 2009-2011, β)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, της λειτουργίας των πολιτικών του στελεχών και την υποστήριξη επί της ουσίας του έργου αυτού, γ)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, της μέχρι σήμερα λειτουργίας στα πλαίσια της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, δ)την οριοθέτηση της λήξης της αναγκαιότητας της συγκυβέρνησης αυτής, ε)την σαφή διατύπωση των θεμάτων και των κατευθύνσεων που θα υπηρετήσει η συγκυβέρνηση αυτή για όσο χρόνο διαρκέσει, στ)την επιβεβαίωση της απόλυτης ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τις ιδέες και τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού χώρου και την ανάγκη να κυβερνηθεί και πάλι η χώρα από την παράταξη απορρίπτοντας το δήθεν νέο δίπολο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ένα Συνέδριο θα καταντήσει και πάλι ένα ανούσιο πολιτικό γεγονός στο οποίο θα καταγράφονται προσωπικοί διαγκωνισμοί και ματαιοδοξία, που δεν αφορά την κοινωνία.. Επίσης ένα Συνέδριο στο οποίο δεν θα συμμετάσχει και δεν θα εκφράσει την πολιτική της βούληση μια ιδιαίτερα ευρεία μάζα πολιτών δεν πρόκειται ούτε να εκφράσει την ψυχή της παράταξης αλλά και ούτε πρόκειται να νομιμοποιήσει την ηγεσία για συμμετοχή σε άλλα σχήματα.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι για να γίνει ένα βήμα προς την μεγάλη προοδευτική παράταξη απαιτείται να ωριμάσει προς αυτή τη μετάβαση το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη στοιχειώδη λειτουργία του και τις καταστατικές του διαδικασίες. Αν πάλι η ηγεσία δεν το επιθυμεί και βιάσει τα πράγματα χωρίς προηγούμενες διαδικασίες ΠΑΣΟΚ, τότε θα πρέπει να εγγυηθεί τις ανοικτές διαδικασίες. Διαδικασία αυτοοργάνωσης με αυτόβουλη και αυτοπρόσωπη εγγραφή μελών στο νέο φορέα. Εκλογή 50μελούς Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με άμεση εκλογή από τα εγγραφέντα μέλη και με αναλογική εκπροσώπηση (με βάση τον αριθμό των εγγραφέντων μελών κατά Περιφέρεια). Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του καθώς και τα γραφεία και τα στελέχη άλλων κομμάτων που ενδεχομένως υποστηρίξουν τις διαδικασίες σύστασης του νέου φορέα, μπορούν και έχουν την εμπειρία να υποστηρίξουν και αν εγγυηθούν τις διαδικασίες. Αυτή η πραγματικά αντιπροσωπευτική Οργανωτική Επιτροπή θα καθορίσει τους κανόνες του Συνεδρίου, με βάση τη δημοκρατική συγκρότηση και παράδοση της παράταξης. Είναι η μόνη διέξοδος στο νέο αδιέξοδο που πάτε να εγκλωβιστείτε.  
Με τις προηγούμενες αναρτήσεις μου της 22-7-2014 είπα τις απόψεις μου για την πολιτική και για την πατρίδα. Σήμερα κλείνω με τις απόψεις μου για τα οργανωτικά. Σαν ένας συνεπής παλαιοπασόκος κάλυψα το πλάνο μου. Και λέω λίγο να σιωπήσω. Γιατί δεν έχω άλλο λόγο να μιλάω και να λέω τα ίδια και τα ίδια.
 
Σωκράτης Ξυνίδης
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόταση μορφής κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας

«Η κυβέρνηση δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών», αναφέρει το κείμενο. Υπέρ της πρότα…