Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Η φύση είναι αυτή που μας δείχνει το δρόμο»

«Η φύση είναι αυτή που μας δείχνει το δρόμο»

0
riverland kayak

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι υπαίθριες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού

 

«Ημέρες kayak» και «σχολή kayak αρχαρίων» διοργανώνει η «Riverland» στο Νέστο το διάστημα 01-07 Σεπτεμβρίου

 
 
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει το κοινό που ασχολείται με αθλήματα, χόμπι και γενικότερα τον «εναλλακτικό τουρισμό» και τις ομορφιές της φύσης, γεγονός που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος κάνοντας μία βόλτα στο Νέστο και σε περιοχές της Ροδόπης που προσφέρονται για εξάσκηση στα παραπάνω.
Η αύξηση του ενδιαφέροντος γι’ αυτό τον τρόπο «διασκέδασης» οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που ξεκινούν από την ανάγκη του ανθρώπου να βρεθεί κοντά στη φύση κι έτσι ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια λέξεις όπως «καγιάκ», «κατάβαση ποταμού», «bird watching», «υπαίθριες δραστηριότητες» κ.α. ήταν λίγο – πολύ άγνωστες, πλέον έχουν μπει στο λεξιλόγιο και στο πρόγραμμα πολλών ενδιαφερομένων που αναζητούν τρόπους να εξασκηθούν σε αυτές.
Ο οδηγός βουνού/ποταμού και διαχειριστής της εταιρείας «Riverland» που στεγάζεται σε Τοξότες/Σταυρούπολη, κ. Ηλίας Μιχαηλίδης, σε συνέντευξη του στο «Ε» μίλησε για τις διάφορες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στο Νέστο και ειδικότερα για το καγιάκ το οποίο θεωρείται και ως μέσο… γνωριμίας με τον ποταμό καθώς απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ο κ. Μιχαηλίδης ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας:
Η.Μ.: «Ο Νέστος έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία και διατηρεί την ομορφιά και το φυσικό του περιβάλλον σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό και να έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φύση.
Επειδή είναι «εύκολο» ποτάμι, δηλαδή πλεύσιμο στο μεγαλύτερο κομμάτι ο κόσμος που έρχεται είναι όλων των ηλικιών, από νεαρά παιδιά μέχρι οικογένειες και μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν να απολαύσουν κάποιες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, βλέποντας παράλληλα τις ομορφιές της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια που το γνωρίζει περισσότερο ο κόσμος, αρκετοί είναι αυτοί που συνδυάζουν ακόμη και τις διακοπές τους σε κάποια κοντινή θάλασσα με μία επίσκεψη στην περιοχή. Παράλληλα καθώς υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός καταλυμάτων σε Τοξότες, Σταυρούπολη, Κομνηνά, κλπ. αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ως αποκλειστικό προορισμό την περιοχή που σχετίζεται με το Νέστο για τις διακοπές τους όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι όσοι προτιμούν τη δροσιά του βουνού».
Ο διαχειριστής της «Riverland» μίλησε και για το ποιοι επισκέπτονται σε μεγαλύτερο ποσοστό το Νέστο και συμμετέχουν στις δραστηριότητες της εταιρείας:
Η.Μ.: «Διάφοροι σύλλογοι, σχολεία, περιπατητές, οργανωμένοι και μεμονωμένοι τουρίστες και τελευταία έχει αυξηθεί το «bird watching», δηλαδή η παρατήρηση πουλιών, μιας και στο Νέστο υπάρχει μεγάλη ποικιλία σπάνιων πουλιών και άλλων ζώων. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που κολυμπούν στο Νέστο, ειδικότερα στις όχθες στους Τοξότες όπου έχει και αμμουδιά».
Όσον αφορά την προέλευση των επισκεπτών, κυρίως από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Πιστεύω με μία σωστή οργάνωση ο Νέστος μπορεί να γίνει το «highlight» της περιοχής και να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο, κάτι που σημαίνει έσοδα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή.
Όλα αυτά βέβαια κάποιος μπορεί να τα συνδυάσει με μία επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης που είναι σε μικρή απόσταση απ’ όλες τις παραπάνω περιοχές».
 
«Από rafting μέχρι… μαγειρική»
 Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει το γραφείο της Riverland είναι δεκάδες κι έτσι, συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο κ. Μιχαηλίδης εστίασε σε μερικές μόνο από αυτές:
Η.Μ.: «Κύρια δραστηριότητα με την οποία φυσικά μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να τον διασχίσει είναι το καγιάκ που είναι και η πιο ήπια δραστηριότητα. Από εκεί κι έπειτα υπάρχει rafting, ποδηλασία, περιηγητικές εκδρομές με 4Χ4 ή πεζοπορίες σε μονοπάτια, μέχρι και «εκδρομές μαγειρικής» όπου κάποιοι εκπαιδευόμενοι, ή ερασιτέχνες μάγειρες θα μπορέσουν να συλλέξουν διάφορα υλικά (βότανα κλπ.) από την περιοχή και με τα υπόλοιπα προϊόντα θα μαγειρέψουν, γνωρίζοντας έτσι την τοπική και όχι μόνο κουζίνα και γαστρονομία.
Η Riverland στα 10 και πλέον χρόνια λειτουργίας της (ιδρύθηκε το 2003) εξελίχθηκε και από εκεί που ήταν ένα απλό γραφείο εναλλακτικού τουρισμού, μπορώ να πω ότι πλέον είμαστε μία εταιρεία με μία ευρεία γκάμα παροχών για όλες τις δραστηριότητες και απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος. Για όσους συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες μας εξάλλου βασικός γνώμονας είναι η αγάπη στο περιβάλλον και τη φύση και όλα αυτά με την απαιτούμενη προσοχή για την ασφάλεια του καθενός».
 
«Χαμηλότερες οι τιμές λόγω της ζήτησης!»
 Ολοκληρώνοντας, ο έμπειρος συνοδός βουνού/ποταμού αναφέρθηκε στο μεγάλο φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής τονίζοντας:
Η.Μ.: «Αυτό που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας σχετικά με το φυσικό περιβάλλον που μας περικλείει (Νέστος, Ροδόπη, Λίμνη Βιστονίδα κλπ.) είναι ότι είμαστε σε περιοχές με μεγάλο φυσικό πλούτο που είναι προστατευόμενος. Θεωρώ ότι σιγά – σιγά η φύση μας έδειξε το δρόμο ώστε αυτό που λέμε «αειφορία» να συνεχιστεί. Θα πρέπει όλο αυτό να το σεβαστούμε και οι όποιες ανθρώπινες παρεμβάσεις να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες, τους φορείς διαχείρισης κλπ.».
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι ενώ παλαιότερα το ποσό που έπρεπε να δαπανήσει κάποιος για τα εναλλακτικά σπορ ήταν μεγαλύτερο, πλέον έχει πέσει πολύ και απευθύνεται σε όλους. Ο λόγος:
Η.Μ.: «Παλαιότερα επειδή αφορούσε συγκεκριμένο κοινό, ήταν ένα ακριβό «σπορ» που αναγκαστικά ήταν για λίγους. Καθώς όμως η ενασχόληση με αυτού του είδους τα σπορ και χόμπι αυξάνεται, αυτομάτως αυξήθηκε η ζήτηση και έπεσε το κόστος για τη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες! Για παράδειγμα ενώ παλαιότερα δουλεύαμε με π.χ. 3 άτομα την ημέρα, τώρα κάποιες φορές δουλεύουμε με 10άδες κι έτσι, καθώς όπως τονίσαμε δεν κοιτάμε το κέρδος αλλά τις ποιοτικές παροχές που συνδυάζονται με σεβασμό στη φύση, καταφέραμε να ρίξουμε τις τιμές!».
 
«Ημέρες kayak» και «σχολή kayak αρχαρίων» στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη «Riverland»
 Η μεγάλη ανταπόκριση στην περσινή – πρώτη – απόπειρα λειτουργίας σχολής συνοδών kayak, οδήγησε τους υπεύθυνους της Riverland να επαναλάβουν το εγχείρημα και φέτος. Συγκεκριμένα ο διοργανωτής ανέφερε:
Η.Μ.: «Ξεκίνησε ουσιαστικά πέρσι σαν ιδέα και αφορά καγιάκ κλειστού τύπου, δηλαδή καγιάκ με τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και πιο δύσκολα και ορμητικά ποτάμια. Γι’ αυτό βέβαια χρειάζεται εκπαίδευση, κάτι που θα παρέχουμε εμείς μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Αυτό που κάναμε πέρσι ήταν να δώσουμε σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί, την ευκαιρία να δει από κοντά και να ζήσει την εμπειρία του αθλήματος. Γι’ αυτό και φέτος οι τρεις πρώτες ημέρες (1-3 Σεπτεμβρίου) θα είναι «αναγνωριστικές» και καλούμε όλο τον κόσμο να μας επισκεφθεί για να δοκιμάσει το καγιάκ (δωρεάν και για τις τρεις ημέρες), ενώ στο 2ο τριήμερο της εκδήλωσης (5-7 Σεπτεμβρίου) θα έχουμε μία σχολή καγιάκ αρχαρίων όπου οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν (έναντι μειωμένου αντιτίμου) τη βασική εκπαίδευση μαθαίνοντας αρκετά από τα ¨μυστικά¨ του καγιάκ, παίρνοντας στο τέλος το σχετικό βεβαιωτικό πτυχίο».
* Καθώς οι θέσεις για τις παραπάνω δραστηριότητες θα είναι συγκεκριμένες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες στα mail info@kayakmetavasi.gr και info@riverland.gr, ή στο τηλ. 6932367866.
* Δηλώσεις συμμετοχής στις «ημέρες kayak» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://goo.gl/NixX3U. (δηλώσεις μέχρι 01-09-2014).
* Δηλώσεις συμμετοχής στη «σχολή kayak αρχαρίων» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://goo.gl/8prdDT. (δηλώσεις μέχρι 03-09-2014).
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκανε το 1-1 με την ΧΑΝΘ ο Λεύκιππος επικρατώντας με 70-54

Αύριο το καθοριστικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη Ο Λεύκιππος έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι …