Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένας χρόνος και τρεις μήνες παράταση ζωής για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ένας χρόνος και τρεις μήνες παράταση ζωής για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

0
voitheia spiti2

Ανακούφιση για τους 40 περίπου εργαζόμενους τους προγράμματος στο νομό Ξάνθης και τα εκατοντάδες άτομα που φροντίζουν

 

Το «μπαλάκι» στους δήμους πετά το υπουργείο Εργασίας για τη συνέχιση του προγράμματος ή την προτίμηση της λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων

 
 
Με χαμόγελα και ανακούφιση υποδέχθηκαν οι σαράντα περίπου εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» των τεσσάρων δήμων της Ξάνθης, μαζί με τους εκατοντάδες συμπολίτες που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του την επισημοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης να συνεχιστεί ανεμπόδιστα το πρόγραμμα, που αφορά στη φροντίδα ηλικιωμένων και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα υγείας. Η Βουλή την Τετάρτη ενέκρινε την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, τις οποίες επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά το προηγούμενο διάστημα με τους συνδικαλιστές του προγράμματος και εκπροσώπους από τους δήμους.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, συνεχίζεται το πρόγραμμα μέχρι 31-12-2015 και θεσμοθετείται ο νέος τρόπος υλοποίησής του από 1-1-2016 με δύο επιμέρους προγράμματα: 1) «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», για τους συνταξιούχους και 2)«Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ κ.λπ.
 
Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα καθιστούν απαραίτητη τη συνέχιση του προγράμματος
Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κ.λπ. που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της οικονομικής συγκυρίας επιβάλλει την απρόσκοπτη συνέχιση των αντίστοιχων δράσεων και ιδιαίτερα του προγράμματος ”Βοήθεια στο Σπίτι” και μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2014».
Βέβαια, σημαντική λεπτομέρεια είναι η έμφαση στην πρόθεση των δήμων που μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση του προγράμματος και τη λειτουργία της εν λόγω κοινωνικής υπηρεσίας, μέσω συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
 
40 εργαζόμενοι στο «ΒσΣ» του νομού, μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων
Σήμερα, στις υπηρεσίες του «ΒσΣ» στην Ξάνθη βρίσκονται τρεις νοσηλευτές, μία οικογενειακή βοηθός, μία κοινωνική λειτουργός και μία ψυχολόγος, ενώ άλλες δύο οικογενειακοί βοηθοί και μία ψυχολόγος εξυπηρετούν τα περιστατικά της Σταυρούπολης. Δύο άτομα έχει το «ΒσΣ» του δήμου Τοπείρου, αρκετά ακόμη βρίσκονται στο δήμο Αβδήρων, ενώ τα περισσότερα έχει ο δήμος της Μύκης. Σε σύνολο πάντως, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, στο νομό της Ξάνθης δεν ξεπερνάνε τους 40.
 
Ο δήμος Ξάνθης στηρίζει τη συνέχιση του προγράμματος
Αδιαμφισβήτητη, αν και έχει εκφραστεί και στο παρελθόν, είναι η βούληση του νυν προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Γιώργου Παπασταματίου να στηρίξει τη συνέχιση του προγράμματος στο δήμο Ξάνθης. «Η παρέμβαση του «ΒσΣ» στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και επιλέξαμε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι κανονικά, ανεξάρτητα από το πότε έρχονται οι πληρωμές. Αυτό το δέχθηκε και ο Επίτροπος και έτσι συνεχίζουμε», σημείωσε ο κ. Παπασταματίου, αναφέροντας ότι το μόνο ζήτημα που τίθεται είναι το μειωμένο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, που αναγκάζει να περιορίζονται οι εξυπηρετούμενοι. «Στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων δεν επιτράπηκε η αίτηση προσωπικού στο «ΒσΣ», ωστόσο ελπίζουμε να υπάρξει φέτος αυτή η δυνατότητα», ανέφερε ο κ. Παπασταματίου. Τη στάση του προέδρου του ΚΚΠΑ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμεριστεί και η νέα δημοτική αρχή, όσον αφορά στην υποστήριξη του προγράμματος.
 
Δεκατέσσερα χρόνια εμπειρίας στην εξυπηρέτηση των ανήμπορων συμπολιτών μας
Για τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και τις πολύτιμες υπηρεσίες του προγράμματος μίλησε στο «Ε» η υπεύθυνη του προγράμματος στην Ξάνθη κ. Ντέπυ Καραολάνη, που μας ενημέρωσε ότι ο δήμος Ξάνθης ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2000, οπότε και ξεκίνησε με τη μορφή της «Μονάδας Κοινωνικής Μέριμνας», που τον Οκτώβριο του 2012 μετεξελίχθηκε σε «Βοήθεια στο Σπίτι». «Υπάρχει δηλαδή μία πολυετής εμπειρία», σημείωσε η κ. Καραολάνη, αναφέροντας ότι κατά μέσο όρο εξυπηρετούνται περίπου 75 άτομα στην Ξάνθη και 120 στη Σταυρούπολη. Μετά ωστόσο την πρόσφατη αποχώρηση δύο ατόμων στην ορεινή περιοχή του δήμου, ο αριθμός αυτός αναγκαστικά θα μειωθεί.
«Το «ΒσΣ» πρώτα και κύρια στηρίζει τους ανήμπορους συμπολίτες μας και συνδράμει καθοριστικά στην εξωιδρυματοποίηση. Κοινωνικός λειτουργός καταγράφει τις ανάγκες και στην συνέχεια η οικογενειακή βοηθός προβαίνει συστηματικά σε συντήρηση του χώρου, εξόφληση λογαριασμών, ελαφρύ μαγείρεμα, ακόμα και τα ψώνια του σπιτιού. Από την πλευρά τους οι νοσηλευτές προβαίνουν σε κάθε είδους νοσηλευτικές υπηρεσίες, εκτός από αιμοληψίες και μάλιστα έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για εξειδικευμένες παροχές, όπως οι περιτοναϊκές πλύσεις για τους νεφροπαθείς», εξηγεί η ίδια, πληροφορώντας μας ότι η μοναδική οικογενειακή βοηθός δε φτάνει για να καλύψει το σύνολο των αιτημάτων, ενώ οι τρεις νοσηλευτές βάζουν τα δυνατά τους για να ανταποκριθούν στο σύνολο των αιτήσεων της περιοχής. «Κάποτε το «ΒσΣ» εξυπηρετούσε πάνω από 180 περιστατικά, που σημαίνει ότι οι ανάγκες υπήρχαν και υπάρχουν αυξημένες, αλλά το προσωπικό δεν επαρκεί», σημειώνει καταληκτικά η ψυχολόγος του προγράμματος.
 
Ικανοποίηση αλλά και επαγρύπνηση από την πλευρά των εργαζομένων
Για δικαίωση και ικανοποίηση κάνει λόγο η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «ΒσΣ» και υπάλληλος η ίδια στη Σταυρούπολη κ. Κυριακή Αλατζά, που σημειώνει ότι αφενός η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα πολλών κόπων, βασάνων και ασφυκτικών πιέσεων προς την πολιτική ηγεσία και αφετέρου ότι ναι μεν εξασφαλίστηκε η παράταση του προγράμματος για ακόμη ένα χρόνο και τρεις μήνες, αλλά οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν, προκειμένου να βρίσκονται συνεχώς κοντά στις εξελίξεις. Η ίδια υπογραμμίζει επίσης τη συνεργασία και την κατανόηση από την πλευρά του κ. Κεγκέρογλου.
Η κ. Αλατζά μιλώντας στο «Ε» λίγο μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης επεσήμανε: «Για εμάς το πιο βασικό είναι η συνέχιση του προγράμματος και το 2016 υπό νέα μορφή. Η προσπάθεια που θα εντείνουμε από εδώ και πέρα είναι το «ΒσΣ» να γίνει συγχρηματοδοτούμενο, ώστε να διαρκέσει έως το 2020. Και αυτό γιατί τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν αφού σε περισσότερους από τους μισούς δήμους καθυστερούν οι πληρωμές των εργαζομένων» και τέλος συμπλήρωσε: «τώρα το βάρος πέφτει και στους δήμους που πρέπει να δείξουν τη βούλησή τους και το κοινωνικό τους πρόσωπο».
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…