Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Περίπου 50 επιστήμονες στην πόλη μας για το διεθνές συνέδριο Αλγεβρικών Υπερδομών

Περίπου 50 επιστήμονες στην πόλη μας για το διεθνές συνέδριο Αλγεβρικών Υπερδομών

0
spartalis

Θα βρεθούν στην πόλη μας έπειτα από πρωτοβουλία του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 2-7 Σεπτεμβρίου

 

Μια ακόμα σπουδαία διοργάνωση στην ιστορία της Πολυτεχνικής Σχολής

 
 
Ένα σημαντικό διεθνές ερευνητικό συνέδριο με θέμα τις Αλγεβρικές Υπερδομές και την εφαρμογή τους θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Καθηγητή Αλγεβρικών Υπερδομών και Υπολογιστικών Μαθηματικών και Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Στέφανου Σπάρταλη. Ο δυναμικός αυτός κλάδος των Μαθηματικών θα φέρει στην πόλη μας περίπου 50 συνέδρους από 13 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τον τόπο και την κουλτούρα μας σε μια από τις καλύτερες περιόδους της πόλης μας.
Μια ενέργεια που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει ανοίξει τις πόρτες της στην τοπική κοινωνία και μεριμνά, πέρα από την καταξίωση των σχολών της, και για την ανάδειξη της περιοχής.
Το «Ε» επισκέφτηκε τον κ. Σπάρταλη και συνομίλησε μαζί του σχετικά με το συνέδριο, την σημασία του για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για την ίδια την πόλη.
 
«Ε»: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην πόλη μας το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αλγεβρικές Υπερδομές και τις εφαρμογές της». Έχει ξαναγίνει παρόμοια διοργάνωση στην Ξάνθη;
Σ.Σ.: Βεβαίως. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται το συνέδριο αυτό στην πόλη. Είναι ένα ειδικό συνέδριο επάνω στα μαθηματικά, ιδιαίτερα πάνω σε ένα κομμάτι της Άλγεβρας που λέγεται «Αλγεβρικές Υπερδομές». Αποτελεί, δηλαδή, γενίκευση της κλασικής θεωρίας, και κάνει αναφορά σε πάρα πολλές εφαρμογές της. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα συνέδριο καθαρά ερευνητικό. Δηλαδή θα ακουστούν και θα ανακοινωθούν καθαρά ερευνητικές εργασίες.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ξαναφιλοξενήσει το συνέδριο αυτό στην πόλη της Ξάνθης το 1990 και στην Σαμοθράκη το 2002.
 
«Ε»: Βλέπουμε λοιπόν ότι το θέμα ενώ είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο που απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα;
Σ.Σ.: Φυσικά. Αφορά έρευνα επάνω στα Μαθηματικά και είναι ένα συνέδριο δυναμικό, ένα συνέδριο διεθνές, το οποίο στηρίζεται από την Διεθνή Ένωση Αλγεβρικών Υπερδομών.
Να σημειώσουμε ότι η πολυτεχνική σχολή έχει μια παράδοση και ως προς τα μαθηματικά, ανάμεσα στα πολλά αντικείμενα τα οποία έχει. Οι φοιτητές μας διακρίνονται σε ολυμπιάδες μαθηματικών και μάλιστα μας φέρνουν και πολλά βραβεία.
 
«Ε»: Από ποιες χώρες είναι οι καθηγητές και πόσοι είναι στο σύνολό τους;
Σ.Σ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ένα συνέδριο πολυπληθές, γιατί ακριβώς αποτελούμε ένα ειδικό ερευνητικό συνέδριο, στο οποίο, βέβαια, όλοι οι σύνεδροι καταλαβαίνουν τις ανακοινώσεις που κάνουν μεταξύ τους, γιατί είναι όλοι ειδικοί του κλάδου. Περιμένουμε 40-50 συνέδρους από 13 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Ιταλία, την Ρουμανία, την Τσεχία, την Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη, το Ισραήλ, το Πακιστάν, την Νιγηρία, τις Φιλιππίνες και την Ελλάδα.
Καταλαβαίνετε ότι περνάμε μια δύσκολη εποχή ως προς τα οικονομικά, τα οποία είναι πολύ περιορισμένα. Οι σύνεδροι καλύπτουν τα έξοδα από μόνοι τους και έτσι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
 
«Ε»: Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα και για την ίδια την πόλη, καθώς οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της.
Σ.Σ.: Ακριβώς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέχθηκε η περίοδος 2-7 Σεπτεμβρίου, ακριβώς την περίοδο των εορτών της Παλιάς Πόλης, για να μπορέσουν οι σύνεδροι να δουν την ζωντάνια της πόλης, να έρθουν σε επαφή με τα πολιτιστικά δρώμενα τα οποία είναι πολύ πλούσια την συγκεκριμένη περίοδο, να επισκεφτούν τα μουσεία και συνολικά να γνωρίσουν την κουλτούρα της πόλης μας.
 
«Ε»: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει εσείς για τους φιλοξενούμενους σας;
Σ.Σ.: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε βράδυ μετά τις 8 γνωριμία με τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Οπότε θα επισκεφτούμε τα μουσεία και θα παρακολουθήσουμε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από το δήμο. Με την άφιξη τους, μάλιστα, θα τους δώσουμε ένα πλούσιο υλικό με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο μας το προμήθευσαν οι υπηρεσίες του δήμου, έτσι ώστε να είναι πλήρως κατατοπισμένοι. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια ημερήσια εκδρομή στην Θάσο, προκειμένου να γνωρίσουν και τις ομορφιές των νησιών της Ελλάδος.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Λαϊκή ιστορία του Κόσμου» του Κρις Χάρμαν

Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε την ιστορία με μια άλλη ματιά. Αποκαλυπτικό, εκπαι…