Σχόλια 22/08/14

0
Μαλώνουν τα βουβάλια (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) και την πληρώνουν τα βατράχια, οι ροδακινοπαραγωγοί


 
 
Διόρθωση
 Προχθές στη σελίδα 2 της στήλης ΓΝΩΜΗ υπήρξε ένα ηλεκτρονικό λαθάκι. Αντί της φωτογραφίας του Τρότσκι βάλαμε αυτή του Νικόλα Άσιμου, γνωστού στιχουργού που έζησε και πέθανε στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων.
Το λάθος μας επεσήμανε ο φίλος Μιχ. Σπανίδης και τον ευχαριστούμε.
« Ε»


 
Αποσπάσεις τέλος
 Σε ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο προχωρά το υπουργείο Παιδείας για να βάλει μια τάξη στα του οίκου του. Έτσι, κόβονται με μαχαίρι από δω και πέρα οι γνωστές αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών. Οι οποίοι μάλιστα εκπαιδευτικοί είναι χιλιάδες και αποσπασμένοι στις πιο απίθανες θέσεις, κυρίως όμως σε βουλευτικά γραφεία.
Αυτή η φάμπρικα τώρα παίρνει τέλος και οι εκπαιδευτικοί γυρίζουν στις αίθουσες διδασκαλίας απ’ όπου έχουν φύγει εδώ και χρόνια!
Χειροκροτούμε και επικροτούμε την απόφαση Λοβέρδου, όπως και την άλλη, δηλαδή καθηγητές συναφών ειδικοτήτων να διδάσκουν τους μαθητές και να καλύπτονται έτσι τα κενά.
Ομολογούμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα ο υπουργός Παιδείας στον οποίο και χθες ακόμη ασκούσαμε αυστηρή κριτική για την υποχώρησή του στο θέμα των αιώνιων φοιτητών που φοβήθηκε να λύσει το πρόβλημα μια κι έξω.
-Μια κρύο, μια ζεστό, δηλαδή σκωτσέζικο ντους…
« Ε»


 
Κτηνοτρόφοι-ροδακινοπαραγωγοί
 Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική περίοδο. Οι κτηνοτρόφοι διότι τους μειώθηκε σημαντικά η εξισωτική αποζημίωση που έπαιρναν και οι παραγωγοί ροδακίνων (και άλλων φρούτων που θα ακολουθήσουν) λόγω του γνωστού εμπάργκο από τους Ρώσους μετά την επιβολή κυρώσεων προς αυτούς από την Αμερική.
Παράλληλες απώλειες για τη χώρα μας χωρίς να φταίει η ίδια. Πληρώνουν όμως το μάρμαρο οι Έλληνες πολίτες όπως παγίως γίνεται γιατί δεν αντιδρούν οι κυβερνώντες με δυναμισμό και πρόγραμμα.
« Ε»


 
Εξελίξεις εν όψει
 Δεν είναι ευχάριστα όσα συμβαίνουν στην περιφερειακή παράταξη Γιαννακίδη. Όμως αυτά συμβαίνουν πάντα μετά από μια ήττα. Φρονίμως ποιών ο Γιαννακίδης ανοίγει δρόμο και χώρο για τη διαδοχή του, η οποία βέβαια ως αναμένεται δεν θα είναι εύκολη.
Η επιλογή Καραλίδη είναι τιμητική για τους Ξανθιώτες, όμως η εκτίμησή μας είναι ότι θα τεθεί θέμα διαδοχής στην παράταξη λίαν συντόμως και από κει θα βγει ο εκλεκτός.
Διαφορετικά μια λύσει υπάρχει: Να δημιουργηθεί μια νέα παράταξη από παλιά και νέα πρόσωπα. Είναι προφανές ότι οι ζυμώσεις πως θα ξεκινήσουν εάν δεν ξεκίνησαν ήδη για να υπάρξει είτε η συνέχιση της ίδιας παράταξης Κοινωνική Συμμαχία, είτε της δημιουργίας νέας.
-Ο χρόνος θα δείξει τι θα δούμε…
« Ε»


 
 Δικαίωση Αξιωματικού
 Λίγα λόγια για τον σεμνό μεν αλλά ικανότατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, τον αγαπητό και ευγενικό Γιώργο Γκοδοσίδη. Μας χαροποίησε τους Ξανθιώτες η ανάληψη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης με τη νέα αναδιάρθρωση που έλαβε χώρα.
Τον γνωρίσαμε, εκτιμήσαμε τις ικανότητές του, την συμπεριφορά του πέρα από το γεγονός της ηθικής ικανοποίησης για τον ίδιο, ικανοποίησε και το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας.
« Ε»


 
Περί πελαργών
 Δεν είναι καθόλου τυχαίο το πού φτιάχνουν τις φωλιές τους οι πελαργοί. Πρώτο στοιχείο στην επιλογή τους είναι να βρίσκεται σχετικά κοντά η τροφή τους και το δεύτερο να υπάρχουν τα κατάλληλα κτίρια ή χώροι για να στήσουν τη φωλιά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους προτίμησαν τη Γενισέα, τα Βαφέικα, τα Μάγγανα, το Μυρωδάτο, την Κεσσάνη, το Εύλαλο και το Άβατο.
Παλαιότερα, επί τουρκοκρατίας, οι πελαργοί έφτιαχναν τις φωλιές τους στα τζαμιά, τους μιναρέδες, διότι ήταν υψηλά έναντι των υπολοίπων χαμηλών. Για την προτίμησή τους αυτή μάλιστα οι χριστιανοί τα ονόμασαν «τουρκοπούλια» και τα κυνηγούσαν. Αυτά τότε λόγω άγνοιας.
Σήμερα οι πελαργοί, το όμορφο αυτό πτηνό κινδυνεύει από τη μείωση των βάλτων, λιμνών και εν γένει χέρσων εκτάσεων.
« Ε»


 
 Από Δευτέρα για τις Πανελλαδικές
 Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων στις Πανελλαδικές αλλά και γονέων θα λάβει τέλος την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των βάσεων. Τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας θα γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάρτηση των μορίων εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 29 Αυγούστου. Πάντως, από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται εκτόξευση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, καθώς στο σύνολο των υποψηφίων οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στους 7.428 φέτος έναντι 4.651 το 2013, ενώ η ψαλίδα τους από τις λιγότερο δημοφιλείς εκτιμάται πως θα είναι τεράστια.
Πάντως έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην Ξάνθη οικογένειες προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης…


 
 Αποτροπιασμός!
 Αποτροπιασμό στο δυτικό κόσμο προκαλεί η σφαγή μπροστά στην κάμερα ενός Αμερικανού δημοσιογράφου. Πέρα από τη βαρβαρότητα της πράξης που είναι αδιανόητη, τον αποτροπιασμό διαδέχεται το σοκ από το γεγονός ότι ο δήμιος μιλάει αγγλικά με άψογη λονδρέζικη προφορά, ενδεικτικό του ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία!
Και γεννάται έντονος προβληματισμός για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που τους δέχτηκε, τους παρείχε μόρφωση, εργασία, και όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη, θεωρώντας πως επιζητούν να ενστερνιστούν κι αυτοί τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σπούδασαν και μορφώθηκαν στην Ευρώπη και τελικά υιοθέτησαν τον πιο ακραίο ισλαμιστικό εξτρεμισμό και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη που τους αγκάλιασαν. Η Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες είναι γεμάτες από τέτοιους νέους.
Η διανόηση στην χώρα μας αντίστοιχα αγκάλιασε όλα αυτά τα στίφη των εισβολέων, εξαντλώντας τα ουμανιστικά ιδεώδη, και πιέζοντας διαρκώς να τους αγκαλιάσουμε, περιθάλψουμε, σώσουμε και παράσχουμε ότι ανθρωπίνως δει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Κι αναρωτιέται κανείς, αν αυτοί οι άνθρωποι που απολαμβάνουν δικαιώματα και ελευθερίες στην Ευρώπη, που είναι αδιανόητες στις πατρίδες καταγωγής τους και παρόλα αυτά πολλοί φτάνουν στον πιο ακραίο φανατισμό κατά της δύσης, μήπως πρέπει να αλλάξει η αντιμετώπιση των μεταναστών από τις προβληματικές αυτές χώρες; Για να μην βρεθούμε με ακροδεξιές κυβερνήσεις σε λίγο καιρό σε όλη την Ευρώπη…


 
Ναι στις καταγγελίες αλλά για θέματα ουσίας και όχι ότι μας …φανεί!
 Είπαμε και γράψαμε πολλές φορές ότι η Σταυρούπολη έχει πολλά προβλήματα ότι η άλλοτε ακμάζουσα κωμόπολη του νομού μας έχει περιέλθει σε παρακμή και είναι εύλογο οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται και να καταγγέλλουν ελλείψεις. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε στη λογική τους βάση. Και αναφέρομαι στην κυρία που χθες το πρωί πήρε σβάρνα τις εφημερίδες και τον ηλεκτρονικό τύπο για να καταγγείλει ότι στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης έχουν παιδίατρο μόνο κάθε Πέμπτη και ένα μήνα τώρα δεν έχουν καθόλου παιδίατρο επειδή πήρε άδεια. Επειδή διακρίναμε και μια εμπάθεια για την παιδίατρο από την καταγγέλλουσα δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα. Κρίνω όμως σκόπιμο να πω ότι η καταγγέλλουσα δεν έχει απόλυτα δίκιο. Ναι μεν είναι μητέρα και ανησυχεί για τα παιδιά της που αν αρρωστήσουν την Παρασκευή θα πρέπει να περιμένουν να τα εξετάσει η παιδίατρος την άλλη Πέμπτη ή να διανύσει 50 χιλιόμετρα για να κατέβει σε παιδίατρο στην Ξάνθη. Απ’ την άλλη όμως στις εποχές που ζούμε δεν μπορεί μια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας που έχει παθολόγους γιατρούς γενικής ιατρικής να απασχολεί και γιατρούς ειδικότητας σε μόνιμη βάση για το αν αρρωστήσει ένα ή δύο απ’ τα 50 παιδιά στην Σταυρούπολη ή στα γύρω χωριά. Και στην τελική για τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά υπάρχει ασθενοφόρο και διακομίζονται στο νοσοκομείο Ξάνθης
Και στο τέλος τέλος νόμιμη άδεια πήρε η παιδίατρος δεν έκανε έγκλημα. Ας είμαστε λοιπόν σώφρονες και ας πάψουμε να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Μ.Ξ.


 
Αξίζει να το δεις!
 Μια υπέροχη έκθεση αναμένεται να φιλοξενήσει το Λύκειο Ελληνίδων από τις 30 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Μια έκθεση που μαρτυρά την δύναμη του ελληνισμού της Μ. Ασίας, αλλά και τον αγώνα που έδιναν οι δημοσιογράφοι της εποχής κάτω από αντίξοες συνθήκες και παράξενες νομοθεσίες. Μάλιστα, οι Ξανθιώτες θα έχουν την δυνατότητα να την επισκεφτούν δωρεάν, καθώς ο εκθέτης κ. Γεώργιος Δολιανίτης είχε την ευγένεια να καλύψει μόνος όλα τα έξοδα. Προκειμένου να τον τιμήσουμε και να τον ευχαριστήσουμε για αυτή του την γενναιοδωρία δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε τον χώρο και να γνωρίσουμε τον ιστορικό θησαυρό που μας προσφέρει.
Γ.Τ.


 
Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ
 Τι και αν είχε δροσίσει τις τελευταίες μέρες, ένα νέο κύμα έντονης ζέστης δείχνει να επηρεάζει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας από την Πέμπτη έως περίπου και την Κυριακή 24 Αυγούστου με θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να αγγίξουν τοπικά και τους 40-41 βαθμούς.
Δροσερά αεράκια θα φυσήξουν ξανά περίπου από την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Αυγούστου, καθώς μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την κεντρική Ευρώπη θα ενισχύσει το μελτέμι του Αιγαίου. Όσον αφορά την περιοχή μας είναι πολύ πιθανό η νέα βδομάδα να κάνει ποδαρικό με κάποιες διάσπαρτες μπόρες.
Γ.Τ.
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…