Σχόλια 19/08/14

0
amfipoli sfikes
Η Ελλάδα παρακολουθεί τη «ζωή εν τάφω» της Αμφίπολης με κομμένη την ανάσα…


 
 
Τυμβολαγνεία
 Όχι μόνον Έλληνες αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, περιμένουν την ημέρα που οι αρχαιολόγοι θα μπουν, αφού ανοίξουν τον τάφο της Αμφίπολης και διαπιστώσουν σε ποιο πρόσωπο ανήκει.
Μέχρι τότε θα ζήσουμε- ζούμε ήδη – μια μεγάλη σε έκταση τυμβολαγνεία. Ακούμε και διαβάζουμε τα πλέον απίθανα πράγματα, για τις πλέον απίθανες εκδοχές, σε ποιον ανήκει ο τάφος! Κάποιοι μιλούν σαν ειδικοί, άλλοι ότι δήθεν έχουν πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή (τρομάρα τους) και άλλοι έχουν βρει ήδη σε ποιον ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη.
Από την άλλη, οι αρχαιολόγοι που κάνουν την ανασκαφή δεν μιλούν διότι δεν θέλουν να εκτεθούν οι άνθρωποι. Εξάλλου, ότι είναι να βρεθεί και αποκαλυφθεί, εντός λίγων ημερών θα γίνει. Η Μακεδονική γη θα αποκαλύψει για άλλη μια φορά το μυστικό της, όπως έγινε με την Βεργίνα και τον τάφο του Φίλιππου.
Αγωνιούμε όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι βορειοελλαδίτες, ελπίζοντας σε κάτι μοναδικό και σπουδαίο.
-Εν αναμονή λοιπόν με ψυχραιμία μέχρις ότου μιλήσουν οι αρχαιολόγοι.
«Ε»


 
Ορκωμοσίες
 Για την Κυριακή 24 Αυγούστου έχει οριστεί σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής στο Δήμο Τοπείρου. Την ίδια διαδικασία θα τηρήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι των οποίων άλλαξε (όλοι δηλαδή) ο δήμαρχος και η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου.
«Ε»


 
Γλέντι γυναικών
 Χορό για τα μέλη του διοργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων. Έτσι, το Σάββατο 23 Αυγούστου, οι γυναίκες των Μαγγάνων θα «το ρίξουν έξω» με μουσική και τραγούδια, αφού βέβαια τσικνίσουν και τα σχετικά κοψίδια συνοδεία κρασιού.
-Να περάσουν καλά, αν και είναι βέβαιο αυτό.
«Ε»


 
Αποτροπή άδικης απόφασης
 Δεν προχώρησε η προσπάθεια κατάργησης των δημοσιεύσεων Διακηρύξεων και Ανακοινώσεων του Δημοσίου στις επαρχιακές εφημερίδες.
Κι αυτό οφείλεται στην ομόφωνη απόφαση ΟΛΩΝ των βουλευτών ν’αποσυρθεί η διάταξη του σχετικού νόμου με την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.
Θυμίζουμε ότι η δαπάνη των σχετικών δημοσιεύσεων δεν επιβαρύνει το δημόσιο, προβλέπονται από το νόμο 3548/2007 και αποτελούν απόφαση που ισχύει πάνω από 150 χρόνια. Τυχόν δε αλλαγή της θα οδηγούσε σε άμεσο κλείσιμο του 90 τοις εκατό των επαρχιακών εφημερίδων όλης της χώρας.
Ευτυχώς την τελευταία στιγμή επεκράτησε η λογική και απετράπη η καταστροφή όπως έγινε με την απόφαση του υφυπουργού τότε Σωκράτη Ξυνίδη, που κατήργησε την δημοσίευση των Ισολογισμών των Α.Ε. στις εφημερίδες.
Με την ευκαιρία, εκτός του Αλ. Κοντού και οι άλλοι βουλευτές του νομού τάχθηκαν κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στα σημεία για τον Επαρχιακό Τύπο.
«Ε»


 
 Βάπτιση
 Το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λυκοδρομίου Ξάνθης, θα γίνει η βάπτιση της κόρης του Στράτου Κοντού, γιου του συμπολίτη μας βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού.
Η ώρα η καλή λοιπόν για το ευχάριστο αυτό γεγονός, που δίνει ιδιαίτερη χαρά στους γονείς αλλά και τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
«Ε»


 
Πίσω στο 1980
 Μια βουτιά στο χρόνο έκανε το πορτοφόλι μας και γύρισε τριάντα χρόνια πίσω, στη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με το ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έχουν γυρίσει στο 1980!
Η ΓΣΕΕ καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013 και δείχνει πως ο μέσος πραγματικός μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, είναι στα 750 με 800 ευρώ μεικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης, μείον 23%. Οι κατώτατοι μισθοί υποχώρησαν ακόμη περισσότερο. Από τα 751 ευρώ έπεσαν στα 580 ευρώ μεικτά για όσους είναι άνω των 25 ετών, δηλαδή μειώθηκαν κατά 22%.
Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι κάποιος που παίρνει σήμερα τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίας του ’80!
Μέσα σε τέσσερα χρόνια κρίσης οι Έλληνες έχασαν όλα τα προνόμια από την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου που ακολούθησε. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχουν καρπωθεί στο πολλαπλάσιο τα οφέλη της χρυσής αυτής περιόδου, των πακέτων στήριξης της ΕΕ, των ΕΣΠΑ και των τεράστιων προμηθειών, πλουτίζοντας προκλητικά.
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού όμως ξαναγύρισε πίσω στο μηδέν…


 
 Η κάθοδος των Βουλγάρων
 Κορυφώθηκε η κάθοδος των Βουλγάρων τις τελευταίες μέρες στις παραλίες τις δικές μας και της Ροδόπης. Όπως μου μετέφερε φίλος ατέλειωτη ήταν η ουρά των αυτοκινήτων στον άξονα της Νυμφαίας. Συνήθως όλοι αυτοί κατευθύνονται στις παραλίες της Ροδόπης που παίρνει την μερίδα του λέοντος λόγω και του καλύτερου δρόμου. Στις δικές μας παραλίες κατευθύνονται αυτοί που περνούν από τη δική μας δίοδο και ως γνωστόν επιτρέπονται μόνο ΙΧ και όχι τουριστικά λεωφορεία με γκρουπ, η οποία επίσης είχε μεγάλη κίνηση. Γενικά η περιφέρειά μας κατακλύζεται από Βουλγάρους και Ρουμάνους. Εμφανέστατη είναι και η παρουσία τους στα νησιά μας στη Θάσο και στη Σαμοθράκη.
Αυτοί μας προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και μεις για τις χειμερινές μας
Μ.Ξ.


 
Ορκίζεται η νέα δημοτική αρχή την Κυριακή
 Το μεσημέρι της προσεχούς Κυριακής 24 Αυγούστου θα γίνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ξάνθης η ορκωμοσία της νέα δημοτικής αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης σε δημόσια συνεδρίαση με προσκεκλημένες όλες τις αρχές μετά από απόφαση του νέου δημάρχου. Όπως ορίζει ο Καλλικράτης η ορκωμοσία γίνεται νωρίτερα αλλά η θητεία των νέων δημοτικών αρχών ξεκινά στις 1 Σεπτεμβρίου. Έτσι και πάλι ο Μιχάλης Στυλιανίδης θ’ ανοίξει τις Γιορτές Π. Πόλης.
Μ.Ξ.


 
 Και αυτοί τον χαβά τους…
 Εξαιρετικές κριτικές απέσπασε το 3ο Φεστιβάλ Νέων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμίνθης κάτι που δεν μπορούμε να πούμε και για τον Βουλευτή και Δήμαρχο της μειονότητας, οι οποίοι επέλεξαν να απευθύνουν τον λόγο τους στην τουρκική γλώσσα.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι που χαρακτήρισαν την πράξη τους αυτή ασεβή τόσο προς το κοινό όσο και προς τους διοργανωτές, οι οποίοι μάλιστα είχαν φροντίσει οι εκδηλώσεις να γίνουν και στις δύο γλώσσες.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τις εκδηλώσεις και την προσπάθεια των διοργανωτών τίμησαν με την παρουσία τους κάτοικοι από όλο το νομό.
Γ.Τ.


 
 Κύμα δροσιάς
 Μετά από ένα τριήμερο στο οποίο ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σε αρκετά υψηλά επίπεδα η Κυριακή επεφύλασσε μια μικρή έκπληξη για τους Ξανθιώτες. Ισχυρή βροχόπτωση έπεσε στην πόλη το μεσημέρι της Κυριακής επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων και ρίχνοντας αρκετά την θερμοκρασία. Αν και τα σύννεφα προειδοποίησαν τους κατοίκους της πόλης από νωρίς το πρωί για την επικείμενη καταιγίδα δεν ήταν λίγοι αυτοί που τα αγνόησαν και βρέθηκαν σε κάποια παραλία με αποτέλεσμα να «κάνουν μπάνιο» και έξω από την θάλασσα.
Γ.Τ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…