Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 112 οφειλέτες του δήμου εντάχθηκαν στην ρύθμιση

112 οφειλέτες του δήμου εντάχθηκαν στην ρύθμιση

0
xrimata-empros

Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες η ευνοϊκή ρύθμιση. Στις 540.000 ευρώ το σύνολο των οφειλών που ρυθμίστηκαν

 

Δ. Μπένης: «Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών τους κράτησε μακριά από την βασική τους ελπίδα να ρυθμίσουν τα χρέη τους»

 
 
Μόλις 112 είναι οι επαγγελματίες και οι πολίτες του Δήμου Ξάνθης που προχώρησαν σε ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το δήμο έως και τις 14 Αυγούστου, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία. Ο μικρός αυτός αριθμός συμμετοχής εξέπληξε τους αρμοδίους που περίμενε ότι θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία περισσότεροι πολίτες, οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον δήμο. Έτσι, με τα νέα αυτά δεδομένα, ο Δήμος θα καταφέρει να εισπράξει γύρω στις 540.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος από τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών.
 
Τι προέβλεπε η εγκύκλιος
Όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με βάση το νόμο 4257/14 οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν ως εξής: «α) Καταβολή της βασικής οφειλής εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. β) Για οφειλές μέχρι 5.000,00 ευρώ σε 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 100 ευρώ. γ) Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ μέχρι 10.000,00 ευρώ σε 48 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 50% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. δ) Για οφειλές από 10.000,01 ευρώ μέχρι 20.000,00 ευρώ σε 72 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα 30% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. ε) Για οφειλές από 20.000,01 ευρώ και πάνω σε 100 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 10% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων».
 
Τι πιστεύουν οι αρμόδιοι για την αποχή
Έκπληξη προκάλεσε στους αρμόδιους η έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά των οφειλετών παρά τις εκκλήσεις τους να προσέλθουν.
«Πιθανότατα η οικονομική δυσπραγία που έχουν είναι πάρα πολύ μεγάλη και θεωρούν ότι ούτε την ρύθμιση μπορούν να κάνουν. Το οξύμωρο είναι , κάτι που έχουμε εξηγήσει στον κόσμο είναι ότι αυτή ήταν και η βασική ελπίδα για κάποιον που είχε χρέη να τα τακτοποιήσει. Εγώ είχα πει σε αρκετούς να έρθουν να κάνουν τις αιτήσεις και να μπουν στην ρύθμιση και να δούμε στην πορεία αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και όχι να την καταδικάζουν από την αρχή. Δυστυχώς πάρα πολλοί δεν ήρθαν να κάνουν καν ρύθμιση και όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν έχουν να το πληρώσουν. Αλλά αυτό δεν τους δίνει λύση στο πρόβλημα αλλά αντιθέτως το επεκτείνει καθώς μεγαλώνουν οι τόκοι και προσαυξάνονται τα ποσά και θα αναγκαστεί η υπηρεσία με εντολή να προχωρήσει σε μέτρα. Θα έχουμε δηλαδή μια εξέλιξη λίγο ραγδαία για αυτούς που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπένης.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…