Σχόλια 01/0814

0
argentina
Ο Αλέξης άραγε πιστεύει ακόμα στο «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή»;


 
 
Θλιβερή πρωτιά
 Κάθε μέρα έχουμε ως χώρα έναν πνιγμένο. Και έτσι έχουμε άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτιά από πνιγμούς στη θάλασσα. Κι αυτό, παρότι είμαστε μια χώρα θαλασσινή μεν, χωρίς όμως κολυμβητική παιδεία. Ούτε ίχνος. Ότι γίνεται, γίνεται από τους Συλλόγους και Σωματεία κι όχι στα σχολεία όπως θα έπρεπε.
Δηλαδή, να είχε ενταχθεί το μάθημα της εκμάθησης κολύμβησης στα δημοτικά και Γυμνάσια. Να πηγαίνουν τα παιδιά στο κολυμβητήριο και να τα μαθαίνουν κολύμπι.
Έτσι θα έχουν και ουσία και πραγματικό έργο οι Γυμναστές που δήθεν κατά τ’ άλλα γυμνάζουν τα παιδιά μας. Επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία και να γίνει έργο.
«Ε»


 
 Γέλιο και θλίψη
 Γελάει η κοινή γνώμη (η σοβαρή και δημοκρατική) και παράλληλα θλίβεται για την δικαστική απόφαση που αθώωσε και επέβαλε ποινές-χάδι σ’ αυτούς που επιτέθηκαν σε βάρος των μεταναστών-εργατών στην Μανωλάδα.
Προφανώς η αδέκαστη Δικαιοσύνη δεν άκουσε καλά και δεν κατάλαβε σωστά όσα κατέθεσαν με τα λιγοστά ελληνικά τους οι μετανάστες-θύματα. Έτσι, μετά από τους ξυλοδαρμούς και τους τραυματισμούς, οι μετανάστες έζησαν και την κρατική παχυδερμία.
Έτσι, ένα εφετείο στην Ελλάδα απέδωσε Δικαιοσύνη μεν τυπικά, αλλά στη συνείδηση του κόσμου στήριξε τους ισχυρούς κι όχι τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές.
Γεννάται όμως το ερώτημα: Και από και πέρα τι; Ποια η τύχη του κάθε μετανάστη που πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και ξυλοδαρμού; Θλίψη και μόνον θλίψη…
«Ε»


 
Γύρισαν στο παρελθόν
 Φλέγεται κυριολεκτικά η βόρεια Αφρική, Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος, Τυνησία και ακόμη Αφγανιστάν, Ιράκ και Πακιστάν.
Όλες αυτές οι χώρες έγιναν άνω κάτω και συνεχίζουν δυστυχώς μετά την προσπάθεια ν’ αλλάξουν τα μέχρι πριν λίγο καθεστώτα τους. Έτσι, αντί για την αλλαγή προς το καλύτερο προέκυψε αλλαγή μεν αλλά προς το χειρότερο, το οπισθοδρομικό. Και μάλιστα αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες κι αυτό όντως αποτελεί μια παράξενη περίπτωση.
Αντί να ξεκινήσει μια προσπάθεια εδραίωσης δημοκρατικών θεσμών, λειτουργίας του κοινοβουλίου, απεναντίας έχουμε απολυταρχισμό, χούντες, εφαρμογή ακραίων μουσουλμανικών ιδεών, ίδρυση χαλιφάτου και άλλων στοιχείων που νομίζει κανείς ότι ξεπήδησαν στο παρόν από το παρελθόν πριν 500-1000 χρόνια!
«Ε»


 
Εμφύλιος ενόψει
 Όλη αυτή η διαμορφούμενη εικόνα στις χώρες τις ισλαμικές τις οδηγεί, δυστυχώς, σε εμφύλια σύγκρουση μεταξύ τους. Κι αυτή είναι όντως μια τραγική εξέλιξη για τους λαούς αυτούς. Διότι Λιβύη, Αίγυπτος, Τυνησία και Συρία, οι πολίτες ζούσαν μια χαρά οι άνθρωποι. Δεν ήταν και Ευρώπη, αλλά είχαν μια ανεκτική δημοκρατία, τις δουλειές τους και τη θρησκευτική τους ελευθερία, κυρίως οι χριστιανοί των χωρών αυτών.
Με την επιδιωκόμενη «αλλαγή» ανατράπηκαν όλα, υπερίσχυσαν οι φανατικοί μουσουλμάνοι και το κυνήγι των χριστιανών κατοίκων. Ήδη στη Λιβύη ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος, η Συρία μετράει χιλιάδες θύματα, εκατομμύρια πρόσφυγες και τεράστιες ζημιές. Τι τους πείραζε το καθεστώς Μπάαθ; Ήταν πλέον δυτικόστροφο μαζί με την Τυνησία και την Αίγυπτο.
Τά’ καναν άνω –κάτω τώρα δήθεν για καλύτερα και κατέστρεψαν τις χώρες και τις υποδομές τους, ενώ οδήγησαν το λαό στην προσφυγιά και την εξαθλίωση με τους εμφύλιους θρησκευτικούς αγώνες.
«Ε»


 
 Απαντούν με γέλιο
 Στον συντηρητισμό που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιδρούν με κάθε τρόπο οι γυναίκες στην Τουρκία. Έτσι, όταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, δήλωνε με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού ότι «μία γυναίκα πρέπει να διατηρεί μία ηθική ορθότητα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως», οι Τουρκάλες πέρασαν στην αντεπίθεση. Κι άρχισαν ν’ανεβάζουν στο twitter και στο facebook κατά χιλιάδες, φωτογραφίες τους να ξεκαρδίζονται στα γέλια.
Και πολύ καλά κάνουν και δεν επιτρέπουν σε τέτοιες μισογύνικες απόψεις και θέσεις, να τις κάνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κάτι τέτοιες απόψεις δεν πρέπει να τις παίρνουν ελαφρά τη καρδία, γιατί σιγά-σιγά οι ακραίοι αποθρασύνονται αν δεν βρουν απέναντί τους σθεναρή αντίσταση.
Ε όχι και το γέλιο, η έκφραση της χαράς και των και όμορφων συναισθημάτων να γίνει προνόμιο των ανδρών! Γυναίκες γελάστε με την ψυχή σας και αντισταθείτε στον σκοταδισμό…


 
Πάλι χρεοκοπία
 Για δεύτερη φορά χρεοκόπησε, μετά το 2001, η Αργεντινή. Πρόκειται για μια επιλεκτική χρεοκοπία αυτή τη φορά κι όχι ολική όπως την προηγούμενη. Έτσι, δεν πρόκειται να δούμε – μάλλον- τις εικόνες χάους του 2001. Η χώρα εξωθήθηκε στην χρεοκοπία από κάποια κερδοσκοπικά hedge funds, τους «γύπες» των αγορών που αναζητούν χώρες που είναι στο χείλος του γκρεμού για να τις απομυζήσουν, με τεράστια κέρδη γι’ αυτούς.
Πάντως αποδεικνύεται στην περίπτωση της Αργεντινής, πως όταν μπει μια χώρα στη δίνη της χρεοκοπίας, όποιον δρόμο και να επιλέξει για να το αντιμετωπίσει, δύσκολα ξεφεύγει από τους γύπες των αγορών. Προς γνώσιν των εγχώριων θιασωτών των μονομερών διαγραφών χρεών κατά το αργεντίνικο μοντέλο…


 
 
Χωρίς την Ελένη Βιτάλη τα «Δημήτρεια»
Ακύρωσε την συναυλία της που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των «Δημητρείων» στον Δαφνώνα, η Ελένη Βιτάλη. Έτσι ο εκεί πολιτιστικός σύλλογος που τα διοργανώνει καθώς και το Κέντρο Πολιτισμού βρίσκονται σε αναζήτηση τραγουδιστή. Προτεινόμενοι είναι ο Καβαλιώτης Νίκος Κουρκούλης, ο Πασχάλης, Τερζής, ο Βασίλης Καράς ενώ επίσης προτάθηκε και η …Πάολα!
– «Δεν θα του μείνει τρίχα του Νίκου Ανταμπούφη αν τ’ ακούσει!
(Πολιτιστικές εκδηλώσεις με μια τραγουδίστρια …πίστας, εκπρόσωπο του καψουρονταλκαδιάρικου…Προοδεύουμε…)!
Μ.Ξ.


 
 Επανέρχεται η ζωή στην λίμνη Βιστονιδα
 Αποκαθίσταται σιγά σιγά και με φυσικό τρόπο το οικοσύστημα στην λίμνη Βιστονίδα. Μάλιστα μερικά ψάρια επιβίωσαν…από την ανοξία (έλλειψη οξυγόνου) και δίνουν ζωή στην λίμνη. Πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη στην Κτηνιατρική της Περιφέρειας στην οποία συμμετείχε και η Επιστημονική Εκπρόσωπος του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ κα Κάλφα, η οποία και παρουσίασε τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών , τοξικολογικών παρασιτολογικών εξετάσεων που έγιναν, οι οποίες και βρέθηκαν αρνητικές. Μάλιστα δεν βρέθηκαν συγκεντρώσεις και από βαρέα μέταλλα. Που σημαίνει ότι η λίμνη είναι καθαρή και τα ψάρια της υγιεινά και σιγά σιγά θα αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία στο οικοσύστημα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εφησυχάσουν. Χρειάζεται μια μελέτη από τον Φορέα για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων…
Μ.Ξ.


 
 Εκ των ενόντων το Βοήθεια στο Σπίτι
 Υπέκυψε στις πιέσεις το υπουργείο Εργασίας και έδωσε την πολυπόθητη «ανάσα» ζωής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αν και η αρχική πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκδηλώθηκε πριν τον ανασχηματισμό ήταν «καρφί» για συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Βέβαια, ακόμη και τώρα που δίνουν τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος, η βούληση δεν είναι και πολύ θερμή, αν σκεφτεί κανείς ότι αποκλείστηκαν πέρυσι οι νέες προσλήψεις και ενδέχεται να αποκλειστούν και φέτος, με αποτέλεσμα μετά τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις να οδηγηθεί σε αποδυνάμωση συνολικά το ίδιο το πρόγραμμα και η αντίστοιχη κοινωνική υπηρεσία.
Στο «χέρι» των δήμων είναι να στηρίξουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που είναι εξαιρετικά σημαντικές στον κοινωνικό τομέα, ακόμη και τα άτομα που εργάζονται με πεντάμηνες συμβάσεις ή με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ενδέχεται να παρασχεθεί.


 
Βγαίνουν στη φόρα
 Πληθαίνουν οι περιπτώσεις των ατόμων που αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν από το τουριστικό πράκτορα που τα μάζεψε και έφυγε, χωρίς κανείς να πάρει «μυρωδιά». Σε άλλη επιβεβαιωμένη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει κράτηση σε ξενοδοχείο, αν και είχε καταβληθεί το συνολικό κόστος της διαμονής σε τουριστικό προορισμό.
Ανήσυχοι συμπολίτες σπεύδουν να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους κρατήσεων, μιας και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι πρόκειται για τη δική τους περίπτωση.
Ο επιχειρηματίας συνεχίζει να παραμένει άφαντος και τα ίχνη του αναζητούνται, προκειμένου να δοθεί φως στην υπόθεση, σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στην εξαφάνισή του. Ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει συμβεί κάτι έκτακτο για λόγους υγείας.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…