Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Θέλει Ξάνθη με… στυλ ο Τσιώλης

Θέλει Ξάνθη με… στυλ ο Τσιώλης

0
tsiolis skoda2

«Μπορούμε να φτάσουμε στη διάκριση μέσω κυπέλλου Ελλάδος»

 

Συνέντευξη του προπονητή της ξανθιώτικης ομάδας

 
 
Δηλώσεις στο επίσημο site της Skoda Ξάνθη έκανε ο νέος προπονητής της ομάδας, Σάκης Τσιώλης, μιλώντας για τα στοιχεία που θέλει να περάσει στο σύλλογο, τον κόσμο και το λόγο που αποφάσισε να συνεργαστεί με την ξανθιώτικη ομάδα.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
 
ΕΡ: Κύριε Τσιώλη, παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τι ήταν αυτό που σας έκανε να συνεργαστείτε με την ξανθιώτικη ομάδα;
Σ.Τ.: «Πρώτα απ’ όλα γνωρίζω την ιστορία της Skoda Ξάνθη. Υπάρχει ένα πολύ ζεστό περιβάλλον και το ένιωθα από τον κόσμο όσες φορές είχα έρθει σαν αντίπαλος.
Η οργάνωση, οι προϋποθέσεις και βεβαίως η συνέπεια που υπάρχει από την Διοίκηση όσο αφορά αυτό που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρό μας. Η αλήθεια είναι πως η ιδέα να συνεργαστώ με την Skoda Ξάνθη, μπήκε στο μυαλό μου όταν είδα το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας να είναι κατάμεστο στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό που πλημμύρισε με κόσμο… Εκεί σκέφτηκα «τι ωραία που θα ήταν να ήμουν στη Skoda Ξάνθη» βλέποντας αυτή την εκπληκτική ατμόσφαιρα».
 
ΕΡ: Τα έργα σας στις προηγούμενες ομάδες που έχετε εργαστεί είναι λίγο έως πολύ γνωστά στο φίλαθλο κοινό. Τι διαφορετικό θα προσπαθήσετε να φέρετε στη Skoda;
Σ.Τ.: «Σίγουρα κάποια στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Θέλουμε ένα συνδυαστικό, γρήγορο παιχνίδι στην ξανθιώτικη ομάδα αντιπροσωπεύοντας βέβαια μέσα από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και αυτό που θέλει ο κόσμος.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η πολύχρονη και δυναμική παρουσία της πρέπει να είναι το δικό της στίγμα. Αυτό τονίζω από το ξεκίνημα, ό,τι δηλαδή πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας στυλ παιχνιδιού κρατώντας τον δυναμικό χαρακτήρα και προσθέτοντας πράγματα που και στον κόσμο να αρέσουν και να είναι αποτελεσματικά».
 
ΕΡ: Την ξανθιώτικη ομάδα την έχετε αντιμετωπίσει πολλές φορές ως αντίπαλο. Ποια ήταν η άποψή σας γι’ αυτήν και ποια τώρα, μετά τις πρώτες μέρες στο τιμόνι της ομάδας;
Σ.Τ.: «Αυτό που δεν γνώριζα ήταν η άρτια οργάνωσή της στις εγκαταστάσεις και σε θέματα υποδομών. Είναι ένα γεγονός που διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη δουλειά ενός προπονητή. Όλα τα άλλα, ακόμη και το ρόστερ ήταν κατά μεγάλο ποσοστό γνωστό σε μένα. Κάνοντας σκάουτινγκ τόσες φορές σαν αντίπαλο την Skoda Ξάνθη ήμουν σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τα χαρακτηριστικά της κάτι που μας βοηθά για τη συνέχεια».
 
ΕΡ: Υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις παικτών αλλά και αρκετοί ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί η ομάδα. Κατά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθεί η καλή «χημεία» κι αν πιστεύετε ότι υπάρχουν «μυστικά» στην δημιουργία ενός δυνατού συνόλου…
Σ.Τ.: «Έτσι κι αλλιώς, μετά από την περσινή πορεία κάποια πράγματα ήταν σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν στην ομάδα. Αυτό είναι το στίγμα της ίδιας της Διοίκησης, ότι δηλαδή θέλουμε να αλλάξουμε, θέλουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη σελίδα. Είτε με το υπάρχον ρόστερ, είτε και με προσθήκες, στόχος είναι να αλλάξει προς το καλύτερο η ομάδα. Τρόπο παιχνιδιού, τακτική και γενικότερα να αποκτήσει μία διαφορετική φιλοσοφία.
«Μυστικά» πάντα υπάρχουν στο «χτίσιμο» μιας ομάδας. Εκτός από το καλό κλίμα που θέλουμε να διατηρήσουμε και την λειτουργία σαν «ένα», σαν σύνολο, σαν ομάδα χρειάζονται και τεχνικά πράγματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος ανάπτυξης και η αμυντική συμπεριφορά. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πολύ συγκέντρωση και καλή προετοιμασία. Και η προετοιμασία δεν είναι μόνο αγωνιστική που είναι και το «πρωτόκολλο» αυτό το διάστημα αλλά και οι απαιτήσεις στο κομμάτι της σκέψης και της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών. Κι αυτό προσπαθούμε να περάσουμε».
 
ΕΡ: Στην πρόσφατη παρουσίασή σας από τον μεγαλομέτοχο Χρήστο Πανόπουλο αλλά και στις δηλώσεις της πρώτης προπόνησης αναφερθήκατε στον κόσμο, τονίζοντας πως η καλύτερη μεταγραφή θα είναι οι γεμάτες παλμό κερκίδες του γηπέδου. Τα λόγια αυτά σε συνδυασμό με την ατάκα του μεγαλομετόχου για “μεταγραφή – κράχτη” καθώς και τα συνθήματα από τους φιλάθλους που φώναξαν ρυθμικά το όνομά σας, σας αγχώνουν;
Σ.Τ.: «Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι υπάρχει άγχος. Κάθε άλλο. Όλα τα παραπάνω μου δημιουργούν μια ευφορία. Η εκτίμηση στο πρόσωπό μου, ενός έμπειρου και πετυχημένου ιδιοκτήτη όπως είναι ο Χρήστος Πανόπουλος είναι για μένα κάτι ευχάριστο. Η συμπεριφορά του κόσμου προς το πρόσωπό μου ήταν μια επιβεβαίωση ότι έκανα την σωστή επιλογή αφού όπως προανέφερα, το γεμάτο παλμό γήπεδο, ήταν ένας από τους λόγους που με οδήγησαν εδώ. Τα παραπάνω με γεμίζουν με πάθος και θέλω να ανταποδώσω όλα αυτά που έχω νιώσει στην Ξάνθη.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα και ο τρόπος λειτουργίας του. Μαζί με τους συνεργάτες μου δουλεύουμε και θα δουλέψουμε σκληρά για μία πετυχημένη σαιζόν».
 
ΕΡ: Διανύουμε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Τι περιλαμβάνει αυτό κι αν είστε ικανοποιημένος από την διάθεση των ποδοσφαιριστών μέχρι στιγμής;
Σ.Τ.: «Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας είναι το πιο επιβαρυμένο για όλους. Περιλαμβάνει βελτίωση στην αντοχή, στη δύναμη, στο σύστημα και στην τακτική. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και σιγά – σιγά επανέρχεται και η αισιοδοξία στους περισσότερους παίκτες μετά την περσινή χρονιά και τον αγώνα μπαράζ. Σ’ αυτό πιστεύω ότι βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η πολύ καλή συμπεριφορά του κόσμου προς την ομάδα».
 
ΕΡ: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ διαθέτουν ότι χρειάζεται μία επαγγελματική ομάδα για να δουλέψει σε υψηλά πρότυπα, είχατε αναφέρει στην παρουσίασή σας και βλέπουμε ότι και φέτος το βασικό στάδιο της προετοιμασίας γίνεται «εντός των τειχών»…
Σ.Τ.: «Νομίζω ότι το Αθλητικό Κέντρο της Skoda Ξάνθη έχει όλες τις προϋποθέσεις για μία ομάδα με απαιτήσεις έτσι ώστε να γίνει μία σωστή προετοιμασία. Το μόνο ίσως «θέμα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι η συνεχόμενη προετοιμασία στον ίδιο χώρο που ενδεχομένως να «κουράσει» η εικόνα του ίδιου περιβάλλοντος αλλά εδώ έχουμε την δυνατότητα της επιλογής για να μπορούμε να «διαλέγουμε» τα γήπεδα που θα δουλεύουμε και παράλληλα τις εικόνες της καθημερινότητάς μας».
 
ΕΡ: «Να δικαιώσουμε τον μεγαλομέτοχο για τις επιλογές του» τονίσατε μεταξύ άλλων σε πρόσφατες δηλώσεις σας. Από τι εξαρτάται η επίτευξη των στόχων; Γενικά είστε αισιόδοξος άνθρωπος;
Σ.Τ.: «Πρώτα απ’ όλα η αισιοδοξία είναι κάτι που έρχεται μέσα από την εμπιστοσύνη που νιώθει κάποιος για την ποιότητα της δουλειάς του. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές που καλούνται να βγάλουν στον αγώνα αυτά που θέλουμε. Μέσα από την διάθεση, την ανταπόκριση αλλά και την ικανότητα των ποδοσφαιριστών έρχονται τα αποτελέσματα.
Όσο αφορά το πρώτο κομμάτι της ερώτησης, ο κάθε προπονητής που έχει αυτήν την τιμή να βρίσκεται στο «τιμόνι» μιας ομάδα όπως η Skoda Ξάνθη, το πρώτο του μέλημα είναι να δικαιώσει τον άνθρωπο που τον έφερε εδώ. Αυτός πέρα από το ποδόσφαιρο που θα παίξουμε, είναι η προτεραιότητά μου».
 
ΕΡ: Η Skoda Ξάνθη τελείωσε τις υποχρεώσεις της στις 11 Ιουνίου με τον αγώνα μπαράζ. Ένα μήνα και πέντε μέρες μετά, έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στην ομάδα. Είστε ικανοποιημένος από τον σχεδιασμό που έχει γίνει κι από τον τρόπο που αυτός υλοποιείται;
Σ.Τ.: «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει αρκετά και για μας είναι πολύ σημαντικό που το 90% της ομάδας είναι εδώ και ακολουθεί το πρόγραμμα. Εμείς αυτή τη στιγμή ψάχνουμε για δύο παίκτες ακόμη που θα στελεχώσουν κυρίως την αριστερή μας πλευρά.
Αναφορικά με τον σχεδιασμό της προετοιμασίας, το διάστημα των 30 ημερών ήταν αυτό που χρειάζονταν οι ποδοσφαιριστές για να ξεκουραστούν κάτι που φάνηκε και από τις αιματολογικές τους εξετάσεις. Εμείς επειδή ξεκινήσαμε κάπως πιο αργά την προετοιμασία, έπρεπε να προχωρήσουμε γρήγορα το πρώτο στάδιο. Γιατί να μην ξεχνάμε πως σε 35 μέρες αρχίζει και το πρωτάθλημα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός μαζί με τους συνεργάτες μου, είναι σε πολύ καλό σημείο για τους αρχικούς μας στόχους».
 
ΕΡ: Η άποψή σας για την κλήρωση της Skoda Ξάνθη στο πρωτάθλημα;
Σ.Τ.: «Αυτό που επισημαίνω στους ποδοσφαιριστές και θα συνεχίσω να το κάνω, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα – που είναι φυσικά το πρώτο μας μέλημα – είναι να έχουμε μία καλή απόδοση, μία καλή τακτική συμπεριφορά. Εύκολος ή δύσκολος αντίπαλος δεν υπάρχει όμως πιστεύω πως αν έχουμε τα παραπάνω στοιχεία τα αποτελέσματα θα έρθουν. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες κάτι που θα δημιουργήσει από την πρώτη αγωνιστική πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και ενδεχομένως περισσότερη ετοιμότητα σε όλες τις ομάδες από το ξεκίνημα. Ρεαλιστικά όμως, πιστεύω πως ήταν μία πολύ καλή κλήρωση».
 
ΕΡ: Το κύπελλο είναι ένας θεσμός όπου η ξανθιώτικη ομάδα ψάχνει την διάκριση. Ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμη και τα τελευταία χρόνια η Skoda Ξάνθη δεν προχωρά πολύ… Φέτος πως περιμένετε τον θεσμό αυτό για την ομάδα, ιδιαίτερα κι από την στιγμή που υπάρχει αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του;
Σ.Τ.: «Σίγουρα ο στόχος μας είναι να πάμε όσο γίνεται ψηλότερα. Το παρελθόν μας έχει δείξει τεράστιες επιτυχίες της επαρχίας μέσα από το θεσμό του κυπέλλου και βεβαίως μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Για την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής νομίζω πως μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει όλες τις ομάδες και να κάνει τα ρόστερ πιο δυνατά γιατί θα υπάρξουν περισσότερα παιχνίδια, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Πιστεύω πως αν δώσουμε στη Skoda την ταυτότητα που θέλουμε, δεν θα έχουμε πρόβλημα για την διάκριση».
 
ΕΡ: Κλείνοντας θα θέλατε να πείτε κάτι στους φιλάθλους της ομάδας;
Σ.Τ.: «Τελειώνοντας, αυτό που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κόσμο της Ξάνθης. Ελπίζω με τα αποτελέσματα και την πορεία της ομάδας να ανταποδώσω την εκτίμησή τους».
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή σε έλεγχο ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία

Σε σοκ βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Έλληνας διεθνής που ήταν στην αποστολή της …