Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα Άβδηρα καλωσορίζουν του ξένους τους με «Ψωμί της Γαίας»

Τα Άβδηρα καλωσορίζουν του ξένους τους με «Ψωμί της Γαίας»

0
psomi gaias

Αναβίωσε και φέτος στα Δημοκρίτεια η ντόπια παράδοση

 

Η ιστορία του Ψωμιού της Γαίας διαπερνά τους αιώνες …

 
 
Αξημέρωτα άναψε και φέτος ο φούρνος στην αυλή της κας Ελένης Ιμαμίδου στα Άβδηρα για να ψηθεί το «ψωμί της Γαίας». Πρωτύτερα 8 από τις γυναίκες του συλλόγου Γυναικών μεταξύ των οποίων και η πρώην δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη, υπό την καθοδήγηση της κας Ξακουστής που χρόνια τώρα συμμετέχει στο ζύμωμα το ψωμιού της Γαίας, έπιασαν το προζύμι, ζύμωσαν, έπλασαν και έβαλαν το ψωμί στις πινακωτές…
 
Το ψωμί της Γαίας και η ιστορία του…
Το ψωμί της Γαίας σηματοδοτεί την αρχή των Δημοκριτείων και έχει τις ρίζες του στην ντόπια παράδοση των Αβδήρων που πάντα πρόσφεραν ψωμί στους ξένους τους ως ένδειξης τιμής και φιλοξενίας. Το νήμα όμως της παράδοσης σχετικά με το ψωμί διαπερνά τους αιώνες…και φτάνει στον … Δημόκριτο τον πένταθλο φιλόσοφο που ζήτησε να του φέρουν αχνιστό ψωμί…να κρατηθεί στη ζωή από την ζώσα πνοή του, μέχρι να τελειώσουν τα θεσμοφόρια – προς τιμή της Δήμητρας – όπου η αδελφή του ήθελε να λάβει μέρος. Από τότε το ψωμί συνοδεύει όλες τις στιγμές της ζωής των Αβδηριτών. Στις λεχώνες πήγαιναν ψωμί…το ζευγάρωμα το γλύκαιναν με ζιμιγάλι – αχνιστό ψωμί με αγνό βούτυρο και ζάχαρη –καλόπιαναν το θάνατο με ψωμί και κρασί, πρόσφεραν στους ξένους ψωμί με τη ευχή για καλή υγεία.
Έτσι και φέτος οι Γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών έχουν ετοιμάσει για τους ξένους τους 55 μεγάλα ψωμιά (1.250 γραμμάρια) για να καλωσορίσουν τους ξένους τους και να τιμήσουν την Αγαπημένη τους Πολιούχο Αγία Παρασκευή που γιορτάζει σήμερα!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…