Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα όρια τους τα διαγνωστικά κέντρα

Στα όρια τους τα διαγνωστικά κέντρα

0
mikroviologiko

Ο οργανισμός δεν αποζημιώνει για το σύνολο των εκτελεσμένων εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί

 

Τ. Καραδέδος: «Τα λάθη στην υγεία πληρώνονται με τις ζωές τον ασθενών»

 
 
Τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα προτίθενται να προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον ο οργανισμός δεν αποζημιώνει για το σύνολο των εκτελεσμένων εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί.
Μια απόφαση που έλαβαν παμψηφεί οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων στην έκτακτη γενική συνέλευση του πανελλήνιου συνδέσμου τους, καθώς θεωρούν ότι ο έλεγχος της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων είναι αποκλειστική ευθύνη της διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ.
 
Αδυνατούν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους
Ειδικότερα, κατά τη συνέλευση, οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ έστρεψαν τα βέλη τους προς το claw back και το rebate, που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κρατήσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό του.
Όπως τόνισαν οι ίδιοι η συνέχιση αυτής της τακτικής για ακόμη μία θα οδηγήσει σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δίνει διορία έως το τέλος του μήνα στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις για τα όρια δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων και χρήσης γενοσήμων.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του αναφέρεται ότι έως τέλος Ιουλίου 2014, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η ΗΔΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι γιατροί να μην συνταγογραφούν φάρμακα που τους κατατάσσουν κάτω από το προκαθορισμένο ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης δραστικών ουσιών με γενόσημα και να ειδοποιούνται καθημερινά για τα προκαθορισμένα τους όρια φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, πρέπει να δίνεται, μέσω του συστήματος, η δυνατότητα στο γιατρό να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσημο.
 
Καραδέδος: «Πρέπει να κάνουν μια πιο νηφάλια εκτίμηση για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα»
«Είναι γνωστό ότι οι επιλογές του Υπουργείου Υγείας και της Τρόικας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος και υπογραμμίζει ότι όχι μόνο δεν πληρώνονται εδώ και 1,5 χρόνο, αλλά και δουλεύουν δωρεάν και καλούνται να πληρώσουν φόρους με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα. «Υποβάλλονται σε έξοδα και στη συνέχεια το Υπουργείο ανακοινώνει ένα ποσό που διαθέτει για την κάλυψη τους με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα και έτσι τα κέντρα καλούνται να πληρώσουν την υπέρβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραδέδος και συμπληρώνει «θα επιθυμούσαμε στην επόμενη φάση να γίνει μια πιο νηφάλια εκτίμηση για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Τα λάθη στον τομέα της Υγείας δεν είναι μόνο οικονομικά, όπως στους μισθούς, αλλά είναι ζωές που χάνονται».
Κλείνοντας, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αποτέλεσμα όλων αυτών των περικοπών στην Υγεία είναι να μην έρχονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τα φάρμακα με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει την χώρα μας.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…