Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων: «Τρέχουν» για να προλάβουν εντός του έτους

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων: «Τρέχουν» για να προλάβουν εντός του έτους

0
dianomi trofimwn 2-empros

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Πέραν των βασικών ειδών διατροφής εντάσσονται και άλλα υλικά βοηθήματα στα προσφερόμενα αγαθά. Δεν καθορίστηκαν ακόμη η διαδικασία και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

 
 
Στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επιχειρησιακό σχέδιο για το νέο πρόγραμμα που θα αφορά στη δωρεάν διανομή προϊόντων σε απόρους. Όπως είχε δημοσιεύσει το «Ε» σε προηγούμενο ρεπορτάζ (φύλλο 12/6/2014) το σχετικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε οικονομικά ασθενέστερους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου διανέμονταν βασικά ειδή διατροφής, όπως ελαιόλαδο, τυρί φέτα, γραβιέρα, ρύζι και ζυμαρικά και προέβλεπε και την προσφορά συσσιτίου σε μερίδα απόρων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, έληξε την περσινή χρονιά και πλέον τα «ηνία» αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, προκειμένου να προχωρήσει στη διάδοχη κατάσταση για την παροχή ενός πολύτιμου βοηθήματος, που μόνο πέρυσι υποστήριξε τη διαβίωση 11.145 άτομα και οικογένειες. Συνολικά, από το 2011 έως το 2013 κατατέθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης 33.053 αιτήσεις και ωφελήθηκαν 27.879 δικαιούχοι, που μπορεί να ήταν από μεμονωμένα άτομα έως και πολύτεκνες οικογένειες.
 
Προσπαθούν να μη χαθεί η χρονιά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», έχει «κλειδώσει» η ένταξη και άλλων υλικών βοηθημάτων πέραν των τροφίμων στα προσφερόμενα αγαθά. Η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία σχεδιασμού του επιχειρησιακού σχεδίου, προκειμένου να υποβληθεί προς έγκριση στις 11 Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ούτε ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος, ούτε και τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ υλοποιούνταν με τη συνδρομή των κοινωνικών φορέων και των δήμων που αναλάμβαναν τη διανομή των προϊόντων σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε., ωστόσο το νέο σχέδιο δεν έχει καταλήξει στον τρόπο που θα δρομολογηθεί η συλλογή αιτήσεων, ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η διανομή. Επίσης, δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια, ούτε έχει οριστεί το μείζον θέμα του ύψους του εισοδηματικού κριτηρίου, το οποίο και απασχολεί ιδιαίτερα τους δικαιούχους. Βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση θα γίνει μέσω του Ταμείου Απόρων και με το που πάρει το «πράσινο φως» από την επιτροπή θα ξεκινήσει η υλοποίηση με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και τις υπόλοιπες δέουσες ενέργειες.
Πάντως, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου επιβεβαιώνει ότι η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει το φθινόπωρο, προκειμένου να μη χαθεί το έτος για τους δικαιούχους, ωστόσο κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση δε μπορεί να διασφαλιστεί.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …