Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Νέα αντίδραση Ζεϊμπέκ για τη ΣΕΚΑΠ

Νέα αντίδραση Ζεϊμπέκ για τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap-empros

Απάντησε το υπουργείο Ανάπτυξης στο ερώτημα για την πώληση του μηχανήματος από την εταιρία. Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της αποστολής στοιχείων

 

«Απαξιώνεται ακόμη περισσότερο η εταιρία με την πώληση μηχανήματος 15 εκ. ευρώ», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους

 
 
Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος προέβη σε αιχμηρή ανακοίνωση μετά την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης, στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος, αναφορικά με την πώληση μηχανήματος ιδιαίτερα υψηλής αξίας, που είχε αγοραστεί από την συνεταιριστική τότε καπνοβιομηχανία. Πάντως, η διαδικασία της πώλησης του μηχανήματος από τη διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη έχει ανασταλεί μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένονται οι εξελίξεις.
 
Δεν έχουν σταλεί στοιχεία για την επένδυση!
Στην απάντησή του επί της ερώτησης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πέτρος Σελέκος αναφέρει ότι η αγορά της μηχανής εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής καπνού και είχε ως στόχο την παραγωγή τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα. Το εγκεκριμένο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ανήλθε στα 15.830.000 ευρώ και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης στα 4.432.400 ευρώ. Η δε ημερομηνία ολοκλήρωσης του σχεδίου είχε οριστεί η 8/12/2008.
Βάσει των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, υπήρχε πενταετής δέσμευση απαγόρευσης της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων και τήρησης ορισμένων περιορισμών. Επίσης, η σχετική διάταξη προβλέπει ετήσια αποστολή στοιχείων προκειμένου να ελέγχεται η πορεία υλοποίησης σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας. Όπως όμως κατατίθεται, το υπουργείο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα στοιχεία από τη ΣΕΚΑΠ (ούτε από την προηγούμενη, ούτε από την τωρινή διοίκηση) για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο και γι’ αυτό ο γενικός γραμματέας σημειώνει ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την υπηρεσία.
 
Δήλωση σε υψηλούς τόνους από τον Ζεϊμπέκ
Μετά από αυτή την απάντηση, ο κ. Ζεϊμπέκ και με βάση ενδεικτικά μόνο το κόστος της συγκεκριμένης μηχανής και συγκριτικά με το κόστος αγοράς της εταιρίας, επανέρχεται στις δηλώσεις του περί «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας, στηλιτεύοντας «βάρβαρες ανατροπές στα εργασιακά και διάλυση του κοινωνικού κράτους». Ο ίδιος αναφέρει: «η δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας μέσω υποτιθέμενων επενδύσεων ταυτίστηκε με την ασυδοσία, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις επενδυτών και πολιτικού κατεστημένου. Η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα στο σφυρί και ξεπουλάει παραλίες, δάση, κοινωνικά αγαθά, ακίνητα του δημοσίου, υποδομές του κράτους, πυλώνες της οικονομίας κ.α προς όφελος των λίγων και οικονομικά ισχυρών και σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας» και ειδικά για τη ΣΕΚΑΠ τονίζει: «χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάπτυξης για τους λίγους, που οραματίζεται η κυβέρνηση, αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της νέας διοίκησης. Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος αγοραπωλησίας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και υποψίες αλλά μέχρι σήμερα ουδείς από τους εμπλεκόμενους δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ εξακολουθούν να κρατούν στο σκοτάδι τα σχετικά έγγραφα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ ακόμη και μετά από το σχετικό κοινοβουλευτικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιοι που οδήγησαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής στην ιδιωτικοποίηση ή το οριστικό κλείσιμο πριν την κρίση, ολοκληρώνουν το καταστροφικό τους έργο μέσα στην κρίση με το πρόσχημα της δήθεν προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα οι μνημονιακές ανατροπές στα εργασιακά παρείχαν στη νέα εργοδοσία το κατάλληλο πλαίσιο για τη στοχοποίηση των εργαζομένων. Περικοπές μισθών, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, δικαστικές διαμάχες ταλάνισαν την πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία καθ’ όλη τη χρονιά με την υψηλότατη ανεργία να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Οι αγώνες των εργαζόμενων λοιδορήθηκαν από τους υπερασπιστές του πολιτικού κατεστημένου σε μια μάταιη προσπάθεια να μας πείσουν πως για τα αδιέξοδα της εταιρείας ευθύνονται αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και κανένας άλλος.        
Το ξήλωμα και η μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 15.000.000 ευρώ αποτέλεσε τη σημερινή “επενδυτική” κίνηση της νέας διοίκησης, απαξιώνοντας ακόμη περισσότερο το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ. Πληθώρα περιουσιακών στοιχείων πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με το τίμημα των 5.000.000 ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας, έχουν περάσει στην κυριότητα του “επενδυτή” προς ικανοποίηση των συμφερόντων του. Μετά από τη νέα ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πάγιο κεφάλαιο στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και το μέλλον της επιχείρησης η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων μεταξύ άλλων ανέφερε πως θα κινήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες καθώς η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα έγγραφα και στοιχεία.
Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας προωθούν το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας τη στιγμή, που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αγωνίζεται για την επιβίωση του. Η γονατισμένη από τις μνημονιακές πολιτικές κοινωνία δεν πρόκειται να συγχωρήσει τα εγκλήματα της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων τους. Η ενότητα και ο αγώνας του κόσμου της εργασίας ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος και θρησκείας θα οικοδομήσει μια κοινωνία στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο άνθρωπος και οι κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων και οικονομικά ισχυρών».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαμορφώνοντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Συνέντευξη με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δαμιανό Καγγελίδη

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» επισημαίνει: «Εμείς πιστεύο…