Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κυκλώματα παραμεσιτών και στην Ξάνθη

Κυκλώματα παραμεσιτών και στην Ξάνθη

0
akinita 3

Αγοράζουν «κοψοχρονιά» ιδιοκτησίες. Η ανάγκη ρευστότητας και οι φόροι κάνουν τους ιδιοκτήτες να πωλούν όσο -όσο

 

Ενδιαφέρον αγορών από Βούλγαρους και Ρουμάνους στην περιοχή μας

 
 
Σαν να μην έφτανε που χρόνια τώρα η κτηματαγορά ακινήτων είναι κυριολεκτικά «νεκρή» πέφτουν πάνω της σαν «κοράκια» διάφορα κυκλώματα … «παραμεσιτών» που λυμαίνονται ότι ενδιαφέρον αγοράς παρουσιάζεται. Πρόκειται για μεσίτες που έχουν κλείσει τα γραφεία τους, συνεχίζουν όμως να εξασκούν το επάγγελμά τους στην… «μαύρη». Έτσι αγοράζουν «κοψοχρονιά» ακίνητα και κατοικίες επωφελούμενοι την ανάγκη ρευστοποίησης των ιδιοκτησιών υπό το βάρος των «χαρατσιών» και της υπερφορόλογησης της ακίνητης περιουσίας και τα πωλούν στην πρώτη ευκαιρία με τιμές 20 – 30% υψηλότερες αποκομίζοντας κέρδη …αφορολόγητα!
 
Παραμεσίτες και στην Ξάνθη
Το φαινόμενο της παραμεσιτείας ανθεί και στην Ξάνθη όπως μας πληροφορεί ο κτηματομεσίτης Νίκος Χατζηνικολάου. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη λειτουργούν 53 μεσιτικά γραφεία: «Ναι είναι κάποιες εταιρείες που συγκεντρώνουν κεφάλαιο κάνουν αγορές σπιτιών ακινήτων σε «σκοτωμένες» τιμές πολύ πιο κάτω από την αντικειμενική αξία και τα πουλάνε σε τιμές που μπορούν να αγοραστούν. Εννοείται ότι δεν φορολογούνται τα κέρδη τους. Υπάρχει τεράστια ανάγκη ρευστότητας των ιδιοκτητών ακινήτων και αυτό δημιουργεί την τεράστια προσφορά προς πώληση ενώ υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για αγορά», σημειώνει ο κ. Χατζηνικολάου περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην κτηματαγορά της Ξάνθης.
 
Πουλάνε όσο όσο…
Το φαινόμενο της παραμεσιτείας επιβεβαιώνεται και από τους κύκλους των εργολάβων οι οποίοι επίσης βρίσκονται στη δεινή θέση να τους έχουν μείνει αμανάτι κάμποσα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν φόρο και θέλουν να τα ξεφορτωθούν φτάνοντας σε τιμές εξευτελιστικές και όμως δεν βρίσκουν αγοραστές. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει γνωστός εργολάβος της πόλης μας οι αγοραπωλησίες πλέον γίνονται στη λογική όχι του πόσο το πουλάει ο ιδιοκτήτης αλλά του πόσα λεφτά έχει ο αγοραστής! Η οικονομική δυσπραγία επίσης έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να βγάζουν στην κυριολεξία στο σφυρί τα ακίνητά τους…
 
«Ταφόπλακα» το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Κτηματαγορά
Η «ταφόπλακα» που κρατά καθηλωμένη στο ναδίρ την κτηματαγορά δεν είναι το «κόψιμο» των τραπεζικών δάνειων ούτε ότι ο έλληνας άλλαξε νοοτροπία και δεν θεωρεί το ακίνητο σταθερή επένδυση. Είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η πολυνομία και η υπερφολογόγηση που καθιστά ασύμφορες όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και τις απλές αγορές!. Αυτή την άποψη διατυπώνει ο κ. Χατζηνικολάου υπογραμμίζοντας πως: «για να ξεκινήσει να δουλεύει η κτηματαγορά πρέπει να σταθεροποιηθεί η φορολόγηση». Το ισχύον σύστημα αφ’ ενός είναι ασαφές και συνεχώς μεταβάλλεται αφ’ ετέρου δε υπερφορολογεί το ακίνητο τόσο που καθιστά ασύμφορες τις αγορές.».
 
Ενδιαφέρον αγορών από Βούλγαρους και Ρουμάνους στην περιοχή μας
Κι αν το ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες στο …μεταξύ μας βρίσκεται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα …θερμό είναι το ενδιαφέρον από Βούλγαρους και Ρουμάνους κυρίως που επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου κυρίως το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αγορές οικοπέδων και ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού όχι όμως για ξενοδοχειακές επενδύσεις αλλά για ιδιόχρηση και είναι της τάξης των 50.000 – 100.000 ευρώ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…