Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γαλάζιες σημαίες έχουν – ναυαγοσώστες δεν έχουν!

Γαλάζιες σημαίες έχουν – ναυαγοσώστες δεν έχουν!

0
paralia maggana

Οι παραλίες του Πόρτο Μόλο και Μάνδρας δεν έχουν ναυαγοσώστες επειδή δεν έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες».

 

Τα «τερτίπια» των δήμων με τις προσλήψεις των ναυαγοσωστών και άλλα τινά…Μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος

 
 
Μπορεί σε τέσσερις παραλίες του νομού μας να κυματίζουν γαλάζιες σημαίες και συγκεκριμένα στις παραλίες Μυρωδάτου, Πόρτο Μόλο, Μάνδρας του δήμου Αβδήρων και Μαγγάνων του Δήμου Τοπείρου όμως μόνο σε δύο απ’ αυτές – Μυρωδάτου και Μαγγάνων – υπάρχουν ναυαγοσώστες!
 
Παραλίες Πόρτο Μόλο – Μάνδρας: Έχουν γαλάζια σημαία αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες»…
Και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για εξόφθαλμη παρανομία δεδομένου ότι μέσα στις προϋποθέσεις του προγράμματος για τις Γαλάζιες σημαίες πέρα από την καθαρότητα των νερών και τις άλλες υποδομές είναι πρωτίστως η επιτήρηση της παραλίας από ναυαγοσώστη όμως υπάρχει ένα «παραθυράκι» που λειτουργεί ως …ασφαλιστική δικλείδα κυρίως για τους δήμους που δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος πρόσληψης ναυαγοσωστών σ’ όλες τις παραλίες τους που έχουν γαλάζια σημαία. Πρόκειται για τον χαρακτηρισμό «πολυσύχναστη» που δίνεται κάθε χρόνο από μια τριμερή επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους του δήμου, του Λιμεναρχείου και της Περιφέρειας και για να αποδοθεί σε μια παραλία πρέπει να έχει επισκεψιμότητα ημερησίως πάνω από 500 λουόμενους. Έτσι για παράδειγμα οι παραλίες του Πόρτο Μόλο και της Μάνδρας έχουν μεν γαλάζιες σημαίες αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» οπότε και δεν έχουν ναυαγοσώστη και αυτό είναι το επιχείρημα που επικαλείται ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης για το γεγονός ότι παρότι έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία και συγκεκριμένα στην Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος την επιτήρηση της παραλίας Μυρωδάτου δεν έκανε το αυτό στις παραλίες Πόρτο Μόλο και Μάνδρας επειδή δεν έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες».
 
…γι αυτό δεν έχουν ναυαγοσώστη!
Στην πραγματικότητα όμως ιδιαίτερα η παραλία του Πόρτο Μόλο φέτος παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς δέχεται τον κύριο όγκο των λουομένων που επιλέγουν τις παραλίες των Αβδήρων καθότι είναι οργανωμένη σε αντίθεση με την παραλία του Αη Γιάννη. Και το ζητούμενο βεβαίως είναι πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των λουομένων. Η απάντηση είναι με τον αυτοέλεγχο και την αυτοεπιτήρηση και την τεταμένη προσοχή των γονέων όταν κολυμπούν τα παιδιά τους όμως σε μια κρίσιμη στιγμή που κάποιος θα χρειαστεί βοήθεια δεν θα έχει τη δυνατότητα μιας άμεσης παρέμβασης από κάποιον ειδικό αλλά η διάσωσή του επαφίεται στην αυτοθυσία των υπολοίπων που θα τύχει να βρίσκονται εκεί.
 
 
Τα «τερτίπια» των δήμων με τις προσλήψεις των ναυαγοσωστών και άλλα τινά…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος κ. Τζαμπάζης Βαγγέλης, μιλώντας στο «Ε» καυτηρίασε την στάση των δήμων στο θέμα αυτό και στην «τσιγγουνιά» που επιδεικνύουν να προσλάβουν ναυαγοσώστες αψηφώντας σε τι κίνδυνο θέτουν του δημότες τους. Χαρακτήρισε ως «τερτίπι» των δήμων τον χαρακτηρισμό «πολυσύχναστο» και άτυπες συμφωνίες μεταξύ τους για να μην πάρουν ναυαγοσώστες. Γενικά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί γύρω από αυτό το αλισβερίσι μεταξύ δήμων κα ναυαγοσωστών ως ένα «μπάχαλο»: « Το 2000 όταν πρωτοβγήκε το Π.Δ. 23 ΦΕΚ 18 Α που ρυθμίζει αυτά τα θέματα είχαν καταμετρηθεί 840 πολυσύχναστες παραλίες στη χώρα. Σήμερα και μ’ όλη αυτή την τουριστική αύξηση φτάσαμε στις 450! Τι έγινε δεν πάει ο κόσμος στις παραλίες; Όχι απλά οι δήμοι κάνουν άτυπες συμφωνίες στις επιτροπές να μην τις βγάζουν πολυσύχναστες για να μην υποχρεωθούν να προσλάβουν ναυαγοσώστες. Αλλά και όταν προσλαμβάνουν χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια. Του προσλαμβάνουν για 2 μήνες δεν υποχρεούνται για 3 μήνες δουλεύουν 1,5 μήνα χωρίς ρεπό μετά για μισό μήνα κάθονται και βγάζουν νέα προκήρυξη για άλλους δυο μήνες». Πέρα όμως από τα «ανδραγαθήματα» των δήμων ο κ. Τζαμπάζης καταγγέλλει και τον χώρο του όπου επικρατεί όπως λέει – το ότι δηλώσεις εισαι καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε πιστοποίηση για ναυαγοσωστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
 
Την Παρασκευή έπιασε δουλειά ο ναυαγοσώστης στην παραλία Μαγγάνων
Σ’’ ότι αφορά τον Δήμο Τοπείρου να σημειώσουμε ότι στην παραλία Μαγγάνων υπάρχει ναυαγοσώστης που διέθεσε η εταιρεία του κ. Τζαμπάζη και ο οποίος έπιασε δουλειά μόλις την προηγούμενη Παρασκευή αφού ο δήμος Τοπείρου ξεκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης μόλις στις 5 Ιουνίου!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …