Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φεύγει η αρμοδιότητα απορριμμάτων από τους Δήμους

Φεύγει η αρμοδιότητα απορριμμάτων από τους Δήμους

0
aporrimmata

Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή τον νέο κώδικα αυτοδιοίκησης που πρόκειται να αντικαταστήσει τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων

 

Δ. Γαλανόπουλος: «Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών των δήμων»

 
 
Παρέμβαση και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνει η Κυβέρνηση με τις νέες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, οι Δήμοι χάνουν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είχαν μέχρι τώρα και περιορίζονται στην συλλογή και στην μεταφορά των στερεών αποβλήτων.
Μια απόφαση που ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Δήμο της Ξάνθης, καθώς για την διαχείριση των απορριμμάτων του είναι ήδη υπεύθυνη η ΔΙΑΜΑΘ.
 
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως: «διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης».
Τις παραπάνω δραστηριότητες, μάλιστα, έχουν αρχίσει να ασκούν ήδη κάποιοι Δήμοι ή προσανατολίζονται να ασκήσουν.
 
Αντιδράσεις στην υπόλοιπη χώρα
Δεν είναι λίγοι αυτοί που με την ανακοίνωση της αφαίρεση των αρμοδιοτήτων προβληματίστηκαν όχι μόνο με το γεγονός, αλλά και για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την ρύθμιση.
Κατηγορώντας μάλιστα την Κυβέρνηση για διευκόλυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που προωθείται με τον διαμελισμό και την εκχώρηση σε ιδιώτες της δραστηριότητας των δήμων στον τομέα αυτόν από την μια μεριά και την δημιουργία και λειτουργία μέσω ΣΔΙΤ, φαραωνικών εργοστασίων που θα επεξεργάζονται σύμμεικτα σκουπίδια.
 
Δ. Γαλανόπουλος: «Ήρθε η ώρα που οι δανειστές μας εξαργυρώνουν τις επιταγές τους»
Για ένα προμελετημένο σχέδιο που ήταν αποφασισμένο από τον Ιούνιο του 2012 μιλάει στο «Ε» ο Πρόεδρος Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος. Όπως σημειώνει ο ίδιος «η ιδιωτικοποίηση αυτή ξεκινάει από τα νησιά με το πρόσχημα της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας. Ο Χούφτελ εξάλλου έχει έρθει πολλές φορές στην χώρα μας προκειμένου αν συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είναι φυσικό, η συνεχή συρρίκνωση των Δήμων και το απαγορευτικό νέων προσλήψεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών τους».
Κλείνοντας, ο κ. Γαλανόπουλος υπογραμμίζει ότι οι δανειστές μας έχουν αρχίσει αν εξαργυρώνουν τις επιταγές που έχουμε υπογράψει με τα Μνημόνια με αποτέλεσμα οι Δημοτικές αρχές να καταλήξουν να εκδίδουν μόνο πιστοποιητικά γεννήσεων και διοικητικές αποφάσεις.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …