Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης

0
skoypidia-empros

Προς δημοπράτηση ο ΧΥΤΥ και η ΜΕΑ Έβρου – Στο ΣτΕ ο ΧΥΤΥ Χρυσούπολης – Σύσκεψη χθες στην περιφέρεια

 

Τους δίνουν 4 εκ. ευρώ για ανακύκλωση και δεν τους καλύπτουν 800.000 ευρώ τον ΦΠΑ!

 
 
Αργά αλλά σταθερά προχωρά η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενός έργου που μετρά 11 χρόνια από τότε που σχεδιάστηκε (2003)! Η πορεία υλοποίησης του έργου εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή μεταξύ του προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ (φορέας υλοποίησης του έργου), δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής επιτροπής που ασκεί τον έλεγχο
 
Προς δημοπράτηση ο ΧΥΤΥ και η ΜΕΑ Έβρου – Στο ΣτΕ ο ΧΥΤΥ Χρυσούπολης
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Χαρακίδης το Σχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης καθότι αναμένονται οι εγκρίσεις από το ΥΠΕΡΑ για τον ΧΥΤΥ και ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, ώστε να μπουν στον ανταγωνιστικό διάλογο και να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις για την κατασκευή τους. Σημειώνεται ότι τα έργα θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ. Σ’ ότι αφορά τον ΧΥΤΥ και την ΜΕΑ Χρυσούπολης η δημοπράτησή του εκκρεμεί στο ΣτΕ μετά από προσφυγή του δημάρχου Νέστου. Όπως είπε ο κ. Χαρακίδης η απόφαση αναμένεται τον Φθινόπωρο. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Σχεδίου είχε χωροθετηθεί ΧΥΤΥ στην περιοχή μεταξύ Γέροντα και Ξεριά Καβάλας (λατομεία Κοθάλη) και είχε εγκριθεί το 2012 από τον τότε υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου η ΜΠΕ.
 
Τους δίνουν 4 εκ. ευρώ για ανακύκλωση και δεν τους καλύπτουν 800.000 ευρώ τον ΦΠΑ!
Μισές δουλειές κάνει το ΥΠΕΚΑ παρά το γεγονός ότι η ανακύκλωση είναι ένας από του στρατηγικούς στόχους του. Έτσι χρηματοδοτεί με 4 εκ. ευρώ το Σχέδιο της ΑΜΘ για να αγοραστούν 35 απορριμματοφόρα και 4.000 μπλε κάδοι που θα διανεμηθούν σ’ όλους τους δήμους των 5 νομών όμως δεν τους καλύπτει τον ΦΠΑ που ανέρχεται σε 800.000 ευρώ και καλούνται οι δήμοι να τα μαζέψουν κάνοντας …εράνους μεταξύ τους!
 
Εγκρίθηκαν 7 εκ. ευρώ για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης
Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.) η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει τον ΚΔΑΥ Ξάνθης ώστε στη συνέχεια να το λειτουργήσει ο ΣΔΑΝ Ξάνθης – όπως έχει σχεδιαστεί – και όταν απεμπλακεί το θέμα με τον ΦΠΑ ο δήμος Ξάνθης θα παραλάβει 1300 μπλε κάδους και 7 απορριμματοφόρα. Επίσης όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χαρακίδης έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ το ποσό των 7 εκ. ευρώ για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης ο οποίος αφού εφαρμοστεί η ανακύκλωση θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ καθώς τον κύριο όγκο των απορριμμάτων θα τον αναλαμβάνει η ανακύκλωση. Τέλος να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί η κατασκευή του ΣΜΑ στο δήμο Μύκης καθώς υπάρχει θέμα με την παραχώρηση του οικόπεδου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ομάδα κρούσης» από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για την κατάχρηση κινητού από τους μαθητές

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους έφτιαξαν ένα ερωτηματ…