Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Δημοκρίτεια» 2014 στα Άβδηρα: Ένα λαϊκό πανηγύρι

«Δημοκρίτεια» 2014 στα Άβδηρα: Ένα λαϊκό πανηγύρι

0
dimokriteia 14

Το φολκλόρ στοιχείο αντικατέστησε το πολιτιστικό

 

Χορευτικά, χορωδίες και γλέντι με παραδοσιακά ακούσματα

 
 
«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα», λέει η παροιμία και αν μη τι άλλο η δημοτική αρχή του δήμου Αβδήρων αποχωρεί δίνοντας δείγματα γραφής σε πολλά επίπεδα που θα εκτιμηθούν ή όχι μακροπρόθεσμα. Σ’ ότι αφορά όμως τα «Δημοκρίτεια», τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του καποδιστριακού δήμου Αβδήρων που μετρά 34 χρόνια λειτουργίας, τουλάχιστον μέσα στον οικισμό τις ημέρες του εορτασμού της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής κατάφερε φέτος να τον μετατρέψει σ’ ένα… πανηγύρι με έντονο φολκλόρ χρώμα αφαιρώντας το στοιχείο της ψυχαγωγίας και εμμένοντας στην απλή διασκέδαση της στιγμής με λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα.
 
Δημοκρίτεια: Το πανηγύρι στα Άβδηρα
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αβδήρων κ. Παναγιώτης Μορφίδης σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει την επιλογή της δημοτικής αρχής να μην διαθέσει χρήματα (800 ευρώ για τις δύο ημέρες στον οικισμό των Αβδήρων)τόνισε απευθυνόμενος στον κόσμο ότι: «Δεν χρειάζονται πάντοτε λεφτά για να χαρεί και να διασκεδάσει ο κόσμος» και προφανώς κάποιοι το συμμερίστηκαν ωστόσο οι συγκρίσεις με άλλες χρονιές αλλά και με πέρσι ήταν υπαρκτές. Παρόλα αυτά η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη ενώ από πλευράς συμμετοχής των αρχών την παραμονή στο τελετουργικό του πανηγυρικού εσπερινού και της περιφοράς της εικόνας χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων που παρακολούθησε και τα χορευτικά δρώμενα από τους συλλόγους της ΦΕΞ των Ποντίων, των Αβδήρων και το παιδικό των Αβδήρων. Επίσης παρών ήταν ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης ενώ καλεσμένη επίσης ήταν Βουλγάρα δήμαρχος αδελφοποιημένου δήμου με τα Άβδηρα.
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωστά τραγούδια από την χορωδία του ΚΑΠΗ του δήμου Αβδήρων και στη συνέχεια λαϊκό γλέντι.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…