Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από …ασφυξία πέθαναν τα ψάρια της Βιστονίδας!

Από …ασφυξία πέθαναν τα ψάρια της Βιστονίδας!

0
psaria vistonida

Φυτοπλαγκτόν – «φονιάς» δέσμευσε το οξυγόνο. Πολλοί παράγοντες επέδρασαν για την υπεβλάστηση της λίμνης

 

Σε απόγνωση οι ψαράδες του αλιευτικού. Πιθανόν να έχουν ψάρια για 2 χρόνια.Περιμένουν αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

 
 
Ένα μακάβριο θέαμα αντίκρισαν το πρωί του Σαββάτου οι ψαράδες του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας αλλά και οι κάτοικοι του Πόρτο Λάγος. Εκατοντάδες νεκρά ψάρια του ιχθυοτροφείου κεφαλόπουλα και αθερίνες να επιπλέουν στην λίμνη και στη θάλασσα…Για πλήρη αποδεκατισμό του αλιευτικού κεφαλαίου τους πιθανόν και για δύο χρόνια κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αλιευτικού συνεταιρισμού Στέλιος Μπαλάσης μιλώντας για οικονομική καταστροφή των 50 οικογενειών που τρέφει η λιμνοθάλασσα που δεν μπορούν να καλύψουν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
 
Φυτοπλαγκτόν – «φονιάς» για τα ψάρια της Βιστονίδας
Από…ασφυξία φαίνεται πως πέθαναν τα ψάρια της Βισοτνιδας καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί δείχνουν ότι το οξυγόνο στο νερό ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια για να επιβιώσουν τα ψάρια το δε νερό έμοιαζε με πράσινη σούπα από την …υπερβλάστηση του φυτοπλαγκτόν: Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Βιστονίδας – Ισμαρίδας κ. Μάνος Κουτράκης πρόκειται για ένα οικολογικό έγκλημα μόνο που ο «εγκληματίας» είναι μια σειρά παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην υπερανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν: «Η βασική αιτία του θανάτου των ψαριών είναι η δέσμευση του οξυγόνου από τους φυτικούς οργανισμούς οι οποίοι είχαν έκρηξη ανάπτυξης λόγω της αύξησης του Αζώτου και του φωσφόρου στα νερά της λίμνης, στοιχεία με τα οποία τρέφονται». Τα στοιχεία αυτά τα οποία – όπως είπε – είναι υπολείμματα των λιπασμάτων που χρησιμοποίησαν οι αγρότες και μεταφέρθηκαν στην λίμνη από τις πολλές βροχοπτώσεις του Μαΐου:
 
¨Έφταιξαν οι βροχοπτώσεις, τα λιπάσματα και η παλίρροια…
«Δεν υπάρχει κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος γι αυτό το οικολογικό έγκλημα. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Αν δεν έβρεχε τόσο πολύ τον Μάιο τότε που έριξαν λιπάσματα οι αγρότες πιθανόν να μην είχαμε αυτή την αύξηση του φυτοπλαγκτόν Έπαιξε ρόλο επίσης και η παλίρροια», σημειώνει ο κ. Κουτράκης προσθέτοντας πάντως ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο και στα μέχρι τώρα δείγματα δεν έχει ανιχνευτεί κάποια τοξική ουσία ούτε προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης ο όποιος συμμετείχε στη σύσκεψη που είχαν το Σάββατο εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ο εκτελεστικός γραμματέας κ. Κατσιμίγας και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Καραλίδης. Ο κ. Κουτράκης από τον Φορέα και καθώς και ο κ. Μπαλάσης από τον συνεταιρισμό. Έχουν συλλεχτεί δείγματα για να γίνουν μικροβιολογικές, παρασιτολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις
Όπως αναφέρει ο κ. Μπαλάσης το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές ενώ χαρακτηρίζει ως κακεντρεψή και ανεύθυνα κάποια δημοσιεύματα που αποδίδουν τον θάνατο των ψαριών σε μπαζώματα των διαύλων επικοινωνίας της λίμνης με τη θάλασσα.
 
Γιώργος Παυλίδης: Να προστατευθεί το οικοσύστημα της Βιστονίδας
Να αποκατασταθεί η λειτουργία και να προστατευθεί το οικοσύστημα της λίμνης Βιστονίδας και να α δοθούν εξηγήσεις για την καταστροφή, ζήτησε με ανακοίνωσή του νεοεκλεγείς περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης. Αναφέρει σχετικά: « Βαρύ πλήγμα υπέστη το οικοσύστημα του τεράστιας σημασίας υδροβιότοπου της λίμνης Βιστονίδας, στην Περιφέρειά μας. Τεράστιοι αριθμοί ψαριών και άλλων ειδών βρέθηκαν και βρίσκονται νεκρά μέσα και γύρω απ αυτή. Ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης , που πληροφορήθηκε- τυχαίως- το γεγονός βρέθηκε στον χώρο με συνεργάτες του και συνέχεια αυτόκλητος μετέβη στον χώρο της σύσκεψης στο Πόρτο- Λάγος, που είχε γίνει μόλις σήμερα για το καταστροφικό γεγονός ( γνωστό σε κάποιους από την Πέμπτη), όπου ζήτησε από τους συμμετέχοντες και υπεύθυνους να εφαρμοσθεί ο νόμος και η λίμνη να απελευθερωθεί από παρεμβάσεις που εγκλωβίζουν τα νερά, αποκλείουν ή περιορίζουν την ροή προς τα κανάλια και την θάλασσα, ώστε να μην υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα που επέφεραν-όπως κατ αρχήν εκτιμάται- τον θάνατο στα διάφορα είδη λιμναίας ζωής και ιχθυοπανίδας.
Σχετικά δήλωσε: « Είμαι πολύ ενοχλημένος για όσα συμβαίνουν στο οικοσύστημα της Βιστωνίδας, που είναι κεφάλαιο για τον τόπο μας. Όσοι αρμόδιοι αλλά και όσοι κόπτονται γι αυτό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ως εδώ οι ζημιές, η θεωρητική προστασία .Θα υπάρξει πραγματική προστασία. Οι υπεύθυνοι καλούνται να δώσουν τώρα δημόσια εξηγήσεις. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά.»
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…