Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απαγωγές κυνηγόσκυλων και στην Ξάνθη

Απαγωγές κυνηγόσκυλων και στην Ξάνθη

0
skyloi kinigi

Αναστάτωση στους κυνηγούς από την δράση σπείρας που απαγάγει σκυλιά και τα μεταπουλά κερδίζοντας χιλιάδες ευρώ

 

Εφιστά την προσοχή των κυνηγών ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης. Έχει περιοριστεί η λαθροθηρία στο νομό μας

 
 
Σε επιφυλακή είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης παρότι η περίοδος του κυνηγιού δεν έχει αρχίσει ακόμη Ο λόγος που κρατά στο πόδι τους κυνηγούς είναι οι πληροφορίες ότι σε Μακεδονία και Θράκη δρα μια σπείρα που – σύμφωνα με καταγγελίες – απαγάγει κυνηγόσκυλα και θησαυρίζει πουλώντας τα είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Να σημειώσουμε ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος – ιχνηλάτης κοστίζει έως και 5.000 ευρώ!
 
Χάθηκαν σκυλιά και στην Ξάνθη και δεν βρέθηκαν ποτέ
Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Καραγιάννης ανέφερε ότι πέρσι υπήρξε μια καταγγελία από μέλος του συλλόγου ότι του κλέψανε 2 σπάνια σκυλιά εκπαιδευμένα τα οποία και δεν τα βρήκε, όμως όπως επεσήμανε άλλες καταγγελίες δεν έχουν γίνει πέρα απ’ αυτή. Σ’ ότι αφορά τη δράση τις καταγγελίες για στοχευμένες απαγωγές και για πιθανή δράση σπείρας ο κ. Καραγιάνης δήλωσε ότι γνωρίζει την ύπαρξη σπείρας καθησύχασε όμως λέγοντας ότι στην Ξάνθη δεν έχει διαπιστωθεί κάτι που να στοιχειοθετεί δράση σπείρας. Δεν παρέλειψε όμως να προσθέσει ότι σωστό και καλό είναι να έχουν οι κυνηγοί τα μάτια τους και τ’ αυτιά τους ανοιχτά!
 
Ο νόμος και τα …τσιπάκια
Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Καραγιάννης τα τσιπάκια που φορούν οι σκύλοι δεν αρκούν για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα καθώς κάποιοι κυνηγοί επέλεγαν κάποια φτηνά χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη καταγραφή στην Κεντρική Κτηνιατρική Τράπεζα. Ο τελευταίος όμως νόμος – όπως είπε – έχει γίνει πιο αυστηρός σ’ ότι αφορά τη διαδικασία αγοραπωλησίας σκύλου. Επιβάλλει την καταγραφή των στοιχείων και του σκύλου και του ιδιοκτήτη στην Κεντρική Κτηνιατρική Τράπεζα και έτσι θα μπορούν να ελέγχονται κάθε στιγμή από τον κτηνίατρο έτσι ώστε να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα γιατί θα φαίνεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και πως έχει γίνει η μεταπώληση του σκύλου.
 
Έχει περιοριστεί η λαθροθηρία στο νομό μας
Να σημειώσουμε ότι η περίοδος του κυνηγιού για ορτύκια και τρυγόνια ξεκινά στις 20 Αυγούστου ενώ για τα υπόλοιπα θηράματα στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο νομός μας θεωρείται νομός με πλούσια θηράματα γι αυτό και γίνεται πόλος έλξης των κυνηγών ενώ οι ντόπιοι μέλη του συλλόγου ξεπερνούν τις 2.500 παρά το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι ενεργοποιημένες τις άδειές τους δεδομένου ότι στοιχίζουν 110 ευρώ. Ο Κυνηγετικός σύλλογος με 2 αυτοκίνητα συνεχώς περιπολεί για την πάταξη της λαθροθηρίας που – όπως λένε οι κυνηγοί – είναι πληγή για το κυνήγι και όπως αναφέρει ο κ. Καραγιάννης υπάρχουν θετικά αποτελέσματα καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά η λαθροθηρία ιδίως στο Δασοχώρι (Κοτζά Ορμάν ) που ανθούσε παλαιότερα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…