Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

Άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

0
arxaia avdira

Από τις 21 Ιουλίου υποδέχεται καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα τους επισκέπτες του

 

Ν. Καλιντζή: «Ο αρχαιολογικός χώρος θα πρέπει να είναι ανοιχτός καθ’ όλη την διάρκεια του έτους»

 
Την Δευτέρα 21 Ιουλίου ο αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, έξι μήνες μετά το κλείσιμο του, άνοιξε τις πύλες του στους επισκέπτες του, δίνοντας την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει από κοντά τον αρχαίο οικισμό, στον οποίο περπάτησαν ο Δημόκριτος και ο Πρωταγόρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον χώρο αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στον οικισμό τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα από τις 08.30 έως τις 15.00 δωρεάν.
Να σημειώσουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος ήταν κλειστός καθώς δεν υπήρχαν φύλακες. «Από το 2010 ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει κάθε χρόνο και ανοίγει μόνο όταν υπάρχουν φύλακες. Οι υπάλληλοι αυτοί απασχολούνται εποχιακά παλαιότερα με 8μηνα και τώρα με 4μηνα προγράμματα» αναφέρει στο «Ε» η Διευθύντρια της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης κ. Ντίνα Καλιντζή και συμπληρώνει «για το 2014 ο χώρος άνοιξε την Δευτέρα. Μέχρι τότε, όταν κάποιος μας ζητούσε να επισκεφτεί τον χώρο και ήταν δυνατό υπάλληλοι του Μουσείου έφευγαν από τα πόστα τους και πηγαίνανε και τον ανοίγανε. Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους επισκέπτες».
Εξαιτίας αυτής της έλλειψης μάλιστα ο αρχαιολογικός χώρος θα φιλοξενήσει φέτος «ανώδυνες» εκδηλώσεις, όπως είναι αυτή της Πανσέληνου στις 10 Αυγούστου.
 
Καλιντζή: «Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τον χώρο»
«Κατά την γνώμη μου ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων θα πρέπει να είναι ανοιχτός όλο το διάστημα του έτους, γιατί είναι ένας εξαιρετικού ενδιαφέροντος οργανωμένος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, για τον οποίο και δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπάρχει εκεί πέρα μόνιμη έκθεση αντικειμένων τα οποία είναι αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαία πόλη ή ταφικά ευρήματα, όπως είναι τάφοι και επιτύμβιες στήλες, τα οποία εκτίθενται. Επίσης, υπάρχουν πινακίδες ενημέρωσης του κοινού, διάδρομοι πρόσβασης, φυλάκιο και χώροι υγιεινής. Επιπλέον, διανέμουμε δωρεάν φυλλάδια, τόσο στους επισκέπτες του Μουσείου όσο και του αρχαιολογικού χώρου. Δυστυχώς όμως, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον αρχαιολογικό χώρο όταν δεν υπάρχουν οι ωρομίσθιοι εποχικοί φύλακες» καταλήγει η κ. Καλιντζή.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…