Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 387,4 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. για αποζημιώσεις του 2008

387,4 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. για αποζημιώσεις του 2008

0
trakter kinitopoiisis

Κ. Δαλάτσης: «Ο ΕΛΓΑ δίνει αποζημιώσεις μετά από ελέγχους. Το ότι αποφάνθηκαν ότι είναι παράνομες δεν σημαίνει ότι ισχύει»

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίθηκαν ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της ΕΕ

 
 
Τα λεφτά της πίσω φαίνεται να ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε την Τετάρτη. Ειδικότερα, οι αγροτικές ενισχύσεις, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες το 2008 και το 2009, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, κρίθηκαν ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της ΕΕ και συνεπώς πρέπει να ανακτηθούν από το ελληνικό κράτος. Μια τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία γεννά το ερώτημα από πού θα βρεθούν τα χρήματα και ποιος θα «πληρώσει τα σπασμένα».
 
Η τελεσίδικη απόφαση που καίει τους αγρότες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό… παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Ωστόσο, με τη χθεσινή απόφασή του, το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης είχε υποκύψει στις πιέσεις των αγροτών που είχαν στήσει μπλόκα και είχαν αποκλείσει δρόμους και εθνικές οδούς.
 
Κ. Δαλάτσης: «Ελπίζουμε να βρεθεί κάποια λύση»
dalatsis closeΓια την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις επιπτώσεις που θα έχει στους αγρότες μίλησε στο «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.
«Το ότι λένε ότι είναι παράνομο δεν ισχύει κιόλας» αναφέρει ο κ. Δαλάτσης και εξηγεί «για να δώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις γίνονται έλεγχοι από γεωπόνους, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις ζημιές. Η κυβέρνηση δεν πήγε προφανώς κατάλληλα προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την θέση μας, καθώς, όπως φαίνεται, δεν είχε ορθά τεκμήρια».
Εν συνεχεία, ο κ. Δαλάτσης υποστήριξε πως το 2008 όντως υπήρξαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τους αγρότες και υπογράμμισε ότι ο ΕΛΓΑ έπραξε ορθώς με την απόφαση του να τους αποζημιώσει.
«Αν κληθούμε να επιστρέψουμε τα χρήματα θα είναι μια πάρα πολύ άσχημη εξέλιξη και θα επιβεβαιώνει την ανικανότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ελπίζω να βρεθεί μια λύση χωρίς να δοθούν πίσω τα χρήματα. Πρέπει όλοι αυτοί στην Κυβέρνηση που μιλούν για ανάπτυξη να μας υποστηρίξουν» καταλήγει ο ίδιος και σημειώνει ότι ο αγροτικός κλάδος δεν θέλει επ’ ουδενί αυτά τα χρήματα να βαρύνουν τους έλληνες φορολογούμενους.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στη Βουλή το αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ για ένταξη στα τα κριτήρια μοριοδότησης των Νέων Αγροτών

Με επερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον βουλευτή ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν Το πρ…