Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τα πιο φτωχά Δημοκρίτεια εδώ και 34 χρόνια!

Τα πιο φτωχά Δημοκρίτεια εδώ και 34 χρόνια!

0
tsaligopoulou

800 ευρώ έδωσε ο δήμος στους συλλόγους για να στήσουν πανηγύρι. Έκαναν έρανο στα Άβδηρα για να κάνουν Δημοκρίτεια!

 

«Δεν έβγαινε ο προϋπολογισμός», λέει ο Τσολακίδης Ούτε θεατρικές παραστάσεις ούτε συναυλίες – Περασμένα μεγαλεία…

 
 
 Τα πιο φτωχά Δημοκρίτεια στα 34 χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού ετοιμάζεται να ζήσει ο δήμος Αβδήρων! Ο λόγος …«δει δη χρημάτων» ή όπως λέει ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσολακίδης: «Δεν έβγαινε ο προϋπολογισμός που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος…» ή όπως σκέφτεται ο απλός δημότης: «Δεν του κάνει ανάγκη του δημάρχου να δώσει λεφτά για τα Δημοκρίτεια αφού πέρασαν οι εκλογές και έχασε κιόλας και μάλλον θέλει να τιμωρήσει του Αβδηρίτες που δεν τον ψήφισαν!».
 
Ούτε θεατρικές παραστάσεις ούτε συναυλίες
Περίπου 1 μήνα θα διαρκέσουν και πάλι τα Δημοκρίτεια (από 12/7έως 9/8) αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των ημερών δεν θα περιλαμβάνουν ούτε θεατρικές παραστάσεις, ούτε συναυλία κάποιου γνωστού καλλιτέχνη. Στα Άβδηρα που υποτίθεται ότι είναι το κέντρο το εορτασμού αυτός θα είναι 2ήμερος και θα περιλαμβάνει μόνο το γνωστό τελετουργικό της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, ένα λαϊκό γλέντι με τοπικό σχήμα ανήμερα της γιορτής και παραδοσιακούς χορούς από τους Χορευτικούς Συλλόγους των Αβδήρων , των Ποντίων και της ΦΕΞ την παραμονή. Φέτος θα δοθεί βαρύτητα στον Εσπερινό στο Βυζαντινό Πολύστυλο καθώς με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ξάνθης θα ψάλλει ο σύλλογος Ιεροψαλτών ενώ θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση της ΦΕΞ με την αφήγηση παραμυθιών. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο.
 
Έκαναν έρανο στα Άβδηρα για να κάνουν Δημοκρίτεια!
Τελεσίγραφο έδωσε – σύμφωνα με πληροφορίες μας – ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ξανθοπουλος στους πολιτιστικούς συλλόγους των Αβδήρων ότι φέτος το ποσό που χορηγεί ο δήμος θα είναι 800 ευρώ +ΦΠΑ Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι τα Δημοκρίτεια στοίχισαν 26.000 ευρώ και φέτος προϋπολογίζονται στα 8.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος ζήτησε από την περιφέρεια 15.000 ευρώ και πήρε μόνο 8.000 ευρώ! Τα 800 ευρώ όμως δεν φτάνουν ούτε για τα χορευτικά ούτε για τις ορχήστρες και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να διοργανωθεί έστω ένα λαϊκό πανηγύρι που θα παρελκύσει κόσμο στα Άβδηρα. Έτσι οι τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι των Αβδήρων πήραν την πρωτοβουλία να …κάνουν έρανο στα καφενεία να βρουν χορηγούς κυρίως τους καταστηματάρχες εστίασης που πρόκειται να δουλέψουν τις μέρες αυτές αφού στήνονται υπαίθριες ψησταριές και τραπέζια στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Συγκέντρωσαν έτσι το ποσό των 350 ευρώ έβαλαν και από την τσέπη τους κάποια λίγα και μ’ αυτά τα λεφτά θα προσπαθήσουν να στήσουν το πανηγύρι ενώ οι σύλλογοι Οικολογικός – Πολιτιστικός, Γονέων και Κηδεμόνων και Σύλλογος Γυναικών ανέλαβαν να κάνουν και την αφίσα που θα αναφέρουν και τους χορηγούς τους!
 
Περασμένα μεγαλεία…
Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποτε τα Δημοκρίτεια επί δημάρχου Εύας Τσακίρη παλαιότερα επί κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη οπότε και καθιερώθηκαν ήταν σημείο αναφοράς για τις γιορτές του καλοκαιριού και είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή. Φιλοξένησαν δε τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες και τραγουδοποιούς όμως ο Μίμης Πλέσσας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου καθώς επίσης και πολύ αξιόλογες θεατρικές παράστασης με τον κορυφαίο αείμνηστο αριστοφανικό Θύμιο Καρακατσάνη, την Αιμιλία Υψηλάντη που έπαιξε στην Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα καθώς επίσης και παλαιότερα την μεγάλη τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου που έπαιξε την Αντιγόνη. Και για να θυμηθούμε και τον Δημόκριτο (άσχετα αν κάποιοι θεωρούν ότι έγινε «σούπα»): «Βίος ανεόρταστος μακρή οδός απανδόκευτος». Μεταφραζόμενο: « Ζωή χωρίς γιορτές είναι δρόμος μακρινός χωρίς ξενοδοχείο»!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…