Σχόλια 3/07/14

0
edo polytexneio
Γλύτωσε τη φυλακομουρμούρα ο Μιχαλολιάκος. Σε κατ’ οίκον περιορισμό η Ζαρούλια…


 
 
 
Τραγικό…
 Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Μετσοβίου Πολυτεχνείου αποφάσισαν να κλείσουν το Ίδρυμα για άλλη μια φορά. Αδιαφορώντας για τους φοιτητές που θα χάσουν το εξάμηνό τους, τους γονείς που πληρώνουν, για όλους. Τους ενδιαφέρει μόνον ο εαυτούλης τους και ουδόλως που το 1973 φοιτητές έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούν αυτοί σήμερα να το κλείνουν…
-Υπάρχει ντροπή σ’ αυτόν τον τόπο;
«Ε»


 
Πικρή αλήθεια
 Είναι μια τραγική εξέλιξη αυτών των κρίσιμων χρόνων της οικονομικής κρίσης. Δηλαδή, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει την εισφορά του στον ΟΑΕΕ. Αποτέλεσμα; Τόσο ο ίδιος ο επαγγελματίας να είναι ακάλυπτος, όσο και ο ΟΑΕΕ να έχει να εισπράττει 7,4 δις ευρώ! Ποσό τεράστιο όπως και να το δει κανείς.
Γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νέα βελτιωτική ρύθμιση για να μπορέσουν να υπαχθούν όσο γίνεται περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι.
Και μια άλλη παράμετρος που οφείλουμε να την πούμε με το χέρι στην καρδιά. Η κοινωνία αντιδρά όταν απολύονται κάποιοι. Συνήθως του δημοσίου βέβαια. Όταν όμως κλείνει μια βιοτεχνία, ένα κατάστημα, κανείς δεν σκέφτεται τον ιδιοκτήτη. Σηκώνει το φορτίο μόνος του και αγκομαχώντας.
Γι’ αυτόν δεν ενδιαφέρεται κανείς.
«Α»


 
 Οι Παραθυράτοι
 Το μοντέλο των «παραθυράτων» βουλευτών και υπουργών δεν έχει σχέση με το προφίλ του οικονομικού επιτελείου, το οποίο καλείται να εφαρμόσει μια σύνθετη και δύσκολη πολιτική η οποία θα οδηγήσει την οικονομία με ασφάλεια στην έξοδο από το τούνελ.
Πολύ περισσότερο έρχεται σε προφανή αντίθεση με το στυλ του επικεφαλής υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος με τα χαρακτηριστικά του αυστηρού τεχνοκράτη εγγυάται στο εξωτερικό τη συνέχεια της οικονομικής πολιτικής, αφετηρία της οποίας ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο υπουργός σύντομα θα κληθεί να λάβει και να υποστηρίξει αποφάσεις που θα δίνουν το στίγμα, κόντρα στους «παραθυράτους».   
«Ε»


 
Οι Αποσπασμένοι
 Αδιόριστοι δεν υπάρχουν πια. Δεν άλλαξε η γλώσσα. Άλλαξε η χώρα. Υπάρχουν όμως ακόμη οι «αποσπασμένοι». Δεν θα τους βρούμε στα λεξικά. Θα τους βρούμε κατά εκατοντάδες σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς, σε κόμματα και, φυσικά, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι ακριβώς οι υπάλληλοι που άφησαν την υπηρεσία τους για τη θαλπωρή μιας πολιτικής θέσης. Άνθρωποι που έχουν εικόνα των δαιδάλων της ελληνικής διοίκησης τους υπολογίζουν συνολικά σε οκτώ με εννιά χιλιάδες. Από αυτούς περίπου το ένα τέταρτο υπηρετεί σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και κόμματα. Αυτοί, με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αξιολογηθούν από τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα κόμματα που τους απέσπασαν. Ο αποσπάσας αξιολογεί. Είναι ένα παράδοξο σχήμα που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ούτε ο υπουργός που το υπέγραψε. Κατά την κομψή διατύπωση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο πολιτικός προϊστάμενος ενδεχομένως να μην έχει την απαραίτητη αντικειμενικότητα για την αξιολόγηση». Η αγχωμένη διάψευση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο δεν θα μπορούσε παρά να αποσιωπά εκκωφαντικά αυτό το παράδοξο.
«Ε»


 
Διαθεσιμότητες
 Τόσο η εμπλοκή με τους διοικητικούς των ΑΕΙ όσο και το φάουλ με τους αποσπασμένους είναι επεισόδια από ένα έργο που έχουμε ξαναδεί. Πριν από την αξιολόγηση, πριν από τις διαθεσιμότητες, ήταν το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν είναι ακόμη ενιαίο. Ήταν η «Λευκή Βίβλος του ΟΟΣΑ» για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, που παραμένουν σε προβληματική κατάσταση. Ήταν εκείνη η έκρηξη γλωσσοπλαστικής φαντασίας που είχε αντικαταστήσει τις απολύσεις με «προσυνταξιοδοτικές εφεδρείες». Ήταν και είναι η πολιτική αδυναμία να μεταρρυθμιστεί ο Λεβιάθαν της ελληνικής ιδιαιτερότητας που λέγεται Δημόσια Διοίκηση.
Πώς, όμως, να εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα όταν τη δυναμιτίζουν οι υπουργοί που καλούνται να την εφαρμόσουν; Ή, όπως το λέει με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παράγοντας της Διοίκησης, «πώς να προχωρήσεις, όταν, ας πούμε, ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών (που προΐσταται της Αυτοδιοίκησης) πολιτεύεται σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ;».
Συμπέρασμα: η «Διοικητική Μεταρρύθμιση» δεν είναι εγχείρημα που εξαρτάται από τη βούληση του αρμόδιου υπουργού. Για να συναντηθούν τα επιτελικά σχέδια με την πραγματικότητα, χρειάζεται κεντρική πολιτική βούληση. Αυτό που σε απλά ελληνικά λέγεται «εντολή Μαξίμου».
«Ε»


 
Περί Υγείας
 Ότι νοσεί η Υγεία στη χώρα μας, ε, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Φαίνεται εξάλλου διότι οι Έλληνες το ζούμε στο πετσί μας. Το να το αρνείται κανείς είναι υποκρισία.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια με τον ΕΟΠΥΥ, το ΠΕΔΥ, στα πλαίσια πάντα του συστήματος Υγείας. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια ορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων στα Νοσοκομεία, περιορισμό της σπατάλης και της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων.
Καλά αυτά. Όμως ο ασφαλισμένος ειδικά της Ξάνθης, δεν έχει, όπως και ο συνταξιούχος, τη δυνατότητα της ιατρικής επιλογής. Κι αυτό διότι ελάχιστοι γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα, παρότι γιατροί υπάρχουν υπεραρκετοί σε όλες τις ειδικότητες.
Κι αυτή η έλλειψη σίγουρα μειώνει την αξιοπιστία του εγχειρήματος και επιβαρύνει τον ασφαλισμένο με έξοδα, παρότι πληρώνει κάθε μήνα το αναλογούν ποσό.
«Ε»


 
Νέος ανένδοτος Τσίπρα για τη ΔΕΗ
 Στα άκρα οδηγείται η κόντρα για τη ΔΕΗ, μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και εργαζομένων. Μετά τις απειλές από τη μεριά των συνδικαλιστών για διακοπές ρεύματος εν μέσω του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει την κόντρα ζητώντας δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, από το Αμύνταιο όπου βρέθηκε εχθές για να στηρίξει την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε ότι ξεκινάει επαφές τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών που προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος, με το αίτημα του δημοψηφίσματος.
Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ».
Απαντώντας ο πρωθυπουργός από το Στρασβούργο δήλωσε «Δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων να στερήσουν στον ελληνικό λαό αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί πολιτικά παιχνίδια συνδικαλιστών».


 
Τι είπε το ΣτΕ για το τέμενος
 Επανερχόμαστε στο θέμα της δίκης σχετικά με το τέμενος της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσουμε για πτυχές που έχουν σχέση με το αιτιολογικό της απόφασης. Η Ολομέλεια ΣτΕ απέκρουσε όλες τις συνταγματικές ενστάσεις, κρίνοντας ότι η ανέγερση του τεμένους είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της διάκρισης των εξουσιών, ενώ σέβεται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα η ύπαρξη 120 παράνομων τζαμιών στην Αττική. Πάντως, μειοψηφία 7 μελών δέχθηκε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, γιατί εισάγει μια αδικαιολόγητα ευνοϊκή (προνομιακή) μεταχείριση υπέρ κατηγορίας πολιτών με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, επισημαίνοντας ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι Έλληνες.
Το ΣτΕ δέχθηκε ότι οι κάτοικοι είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ , ενώ δέχθηκε -κατά πλειοψηφία- ότι και ο μητροπολίτης Πειραιά είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει ως κάτοικος Πειραιά, μολονότι ισχυρή μειοψηφία έκρινε ότι ως μητροπολίτης Πειραιά μπορούσε να προσφύγει μόνο για θέματα που αφορούν την περιφέρεια της μητρόπολής του.
Επομένως, χωρίς άλλες καθυστερήσεις προχωρά η κατασκευή του τεμένους στο Βοτανικό, αν και θα συναντούσε και επιπλέον εμπόδια αν «άλλαζε χέρια» ο δήμος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού ο υποψήφιος δήμαρχος Αρ. Σπηλιωτόπουλος είχε διαφωνήσει με τη χωροθέτηση του τεμένους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, ενώ και ο Ν. Κακλαμάνης είχε υποστηρίξει τη δυνατότητα ανέγερσής του όχι στο κέντρο, αλλά σε άλλη περιοχή στο Σχιστό.
Ε.Δ.


 
 Πολιτιστικό καλοκαίρι
 Έχουμε μπει στο δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και, όπως κάθε χρόνο, η ατζέντα είναι γεμάτη από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χοροεσπερίδες, συναυλίες, εκθέσεις, πολιτιστικά ανταμώματα, πανηγύρια και πολλά άλλα έρχονται να κάνουν τα βράδια μας πιο όμορφα. Μάλιστα, πολλά από αυτά προσφέρονται δωρεάν, δίνοντας την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα όλοι οι ξανθιώτες, χωρίς να σκέφτονται την οικονομική επιβάρυνση. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτές τις ευκαιρίες και δώστε στο φετινό καλοκαίρι σας έναν άλλο αέρα.
Γ.Τ.


 
 Γιατροί και Δικηγόροι
 Την Ιατρική και την Νομική φλερτάρουν οι αριστούχοι του Νομού μας, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις που είχε το «Ε» καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας με μερικούς από αυτούς. Δυστυχώς, ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με όλους, ωστόσο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα σχολεία τους για την άριστη συνεργασία σε αυτό μας το εγχείρημα, το οποίο αποτελεί μια μικρή, παράπλευρη, ανταμοιβή για αυτή τους την επιτυχία.
Όπως μας εμπιστεύτηκαν οι ίδιοι, η οικονομική κρίση δεν επηρέασε στο ελάχιστο την επιλογή τους, καθώς αποφάσισαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα των ονείρων τους, το οποίο θα κληθούν να κάνουν για τα επόμενα 40 χρόνια. Άλλωστε, όπως λένε αυτοί που είχαν ξεκάθαρο στόχο από την αρχή της χρονιάς, η επιθυμία της κατάκτησης μιας θέσης στην Ιατρική ή στην Νομική ήταν αυτή που τους οδήγησε να διαπρέψουν.
Γ.Τ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …