Σχόλια 19/07/14

0
Η κατάρα των Μαλαισιανών αεροσκαφών ξαναχτύπησε Τώρα θα ψάχνουν για μήνες ποιος το έριξε…


 
 
Αλλού τα Leader
 «Τρέχουν» σε Ροδόπη και Καβάλα, Έβρο και Δράμα, τα γνωστά από το παρελθόν προγράμματα Leader. Πρόκειται ως γνωστόν για προγράμματα που πλέον έχει χάσει η Ξάνθη. Και τα οποία προγράμματα προσέφεραν επιχορηγήσεις για τη δημιουργία επενδύσεων μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχορηγήσεις έφθαναν και το 60%.
Αυτά όλα εδώ και χρόνια έχουν χαθεί. Διότι «χάθηκε» η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ξάνθης που είχε την ευθύνη και το δικαίωμα να ασχολείται με τα προγράμματα αυτά. Από τη στιγμή που η Αναπτυξιακή κατέβασε τα ρολά, τέλος και τα προγράμματα.
Χάθηκαν έτσι ευκαιρίες για νέα προγράμματα, για νέες επενδύσεις, για νέες θέσεις εργασίας, για πολλά πράγματα.
Και το πλέον ωραίο της υπόθεσης; Κανείς δεν έχει την ευθύνη για αυτό το κατάντημα, για τις απώλειες, για ένα «εργαλείο» που πρόσφερε τόσα και τόσα στο νομό.
-Μοίρα της Ξάνθης οι κακές ανθρώπινες επιλογές που απαξίωσαν τον αναπτυξιακό αυτό θεσμό.
«Ε»


 
Κάποιοι έχουν ευθύνες
 Το ότι υποβαθμίστηκε ο δρόμος προς Βουλγαρία από Αγίου Κωνσταντίνου, κάποιοι έχουν ευθύνες. Και δυστυχώς κρύβονται πίσω από μια αστεία απόφαση για το πόσες θέσεις θα έχουν τα αυτοκίνητα από τη Βουλγαρία και πόσων τόνων θα είναι τα φορτηγά. Κι έτσι, αποκλείστηκαν οι παραλίες του νομού μας και γέμισαν της Κομοτηνής και Καβάλας-Θάσου.
Το ότι θέλουν να στηρίξουν κάποια ενδιαφερόμενα μέλη του Επιμελητηρίου, ως ένα βαθμό κατανοητό. Όχι όμως αυτό να αποβαίνει εις βάρος της πλειοψηφίας.
Εξάλλου, καλοκαίρι έχουμε, θάλασσα και ήλιο πουλάμε. Ε, εάν κάποιοι το εμποδίζουν τώρα, στην εποχή του, δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την Ξάνθη. Υποκρίνονται και ξεγελούν για να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα.
«Ε»


 
 Τι νόημα έχει;
 Εάν έχεις λύσει τα προβλήματά σου τα σοβαρά, ασχολείσαι και με σημαίες. Ο λόγος για την πρόταση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών να γίνει έρανος για να τοποθετηθεί ελληνική σημαία διαστάσεων 7Χ10 μέτρων (!) στο ύψωμα Σταύρος Τσακίρης (Αυγό).
Αιτιολογούν δε το αίτημά τους ότι η υπάρχουσα σημαία 2Χ4μ, είναι μικρή όπως και ο ιστός.
Φαινόμενο των καιρών κι αυτό, τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα πανί. Για να καταδειχθεί αλήθεια τι; Και ποιος το αμφισβήτησε αλήθεια; Και με τα περισσότερα τετραγωνικά επιβάλλεται η κυριαρχία και η παρουσία;
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σ’ αυτόν τον τόπο. Αρκετά με τις ακρότητες και τις υπερβολές από κάποιους που δεν έχουν κατανοήσει ούτε που βρίσκονται ούτε τι κάνουν.
Ήρεμα λοιπόν, σοβαρότητα και σεβασμό στα εθνικά σύμβολα, που δεν είναι όργανα για παιγνίδια κάποιων.
«Ε»


 
Σενάρια
Αλήθεια εσείς τι λέτε; Θα’ χουμε εκλογές το φθινόπωρο; Θα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Κρίνοντας από την ελληνική επικρατούσα νοοτροπία, εκτιμώ προσωπικά πως είναι μειοψηφία αυτοί οι βουλευτές που θέλουν εκλογές το φθινόπωρο. Κι αυτό διότι αρκετοί είναι βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγούν, κυρίως δε από τους Ανεξάρτητους που αντιμετωπίζουν με τρόμο την πιθανότητα να χάσουν τα προνόμια του βουλευτή.
Γι’ αυτό λοιπόν, συγκλίνω προς το πιθανότερο σενάριο να μην γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2015. Ο χρόνος είναι λίγος και σύντομα θα φανεί τι ακριβώς θα συμβεί.
«Ε»


 
Σπασμένες κούκλες…
 Μοιάζει με σπασμένη κούκλα. Εξαρθρωμένη από το πολύ παιχνίδι. Άτσαλα αφημένη στην άμμο, σαν να την ξέχασε ο κάτοχός της, φεύγοντας βιαστικά για τη δροσερή θάλασσα που διακρίνεται στο βάθος ή για το σκιερό σπίτι δεξιά στο κάδρο.
Μοιάζει με παλιά πάνινη κούκλα, λερωμένη από τα πολλά χέρια που την κράτησαν, την τάισαν, τη νανούρισαν, τη μάλωσαν, τη χάιδεψαν, την κοίμισαν, της τραγούδησαν, την έσφιξαν στην αγκαλιά τους, ήταν συντροφιά τους νύχτα και μέρα, χειμώνες και καλοκαίρια. Μαζί στα γέλια και στα κλάματα, στο κυνηγητό και στο κρυφτό, στον πόλεμο και στην ειρήνη. Πιο πολύ στον πόλεμο παρά στη σύντομη ειρήνη. Χρειάζεσαι μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσεις ότι είναι ένα παιδί. Ήταν ένα παιδί, που δεν θα μεγαλώσει ποτέ.
Ένα μελαχρινό αγόρι 3-4 χρονών, με το προσωπάκι του στην άμμο, διαλυμένο από πυρά που στόχευαν ενήλικες αλλά οι «έξυπνες» βόμβες δεν έκαναν διάκριση.
Πρόλαβε να φοβηθεί; Έτρεξε άραγε να σωθεί; «Παράπλευρες απώλειες», «εκφράζουμε τη θλίψη μας», «αυστηρές επιπλήξεις», «ανησυχία για την κλιμάκωση», «εκκλήσεις για εκεχειρία».
Αίσχος, αίσχος, αίσχος.
Μ.Χ.


 
Παλιές αμαρτίες
Αντιμέτωπη με νέο σημαντικό δημοσιονομικό πρόβλημα είναι πλέον η κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, όπως αναμενόταν, ασύμβατες με την εσωτερική αγορά τις αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2009 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη.
Το δικαστήριο ζητά να ανακτηθούν όλες οι επιδοτήσεις κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι επιλογές πλέον είναι δύο για την κυβέρνηση είτε να ζητήσει από τους αγρότες να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά που πήραν είτε να δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, σε μια χρονική συγκυρία που το οικονομικό επιτελείο αναζητά ήδη χρήματα για να καλύψει τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους και τους δικαστικούς.
Τις παλιές αμαρτίες Χατζηγάκη του «όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά» τις ξαναβρίσκουμε μπροστά μας και καλούμαστε να τις χρυσοπληρώσουμε, και μάλιστα τώρα που δεν υπάρχει φράγκο…


 
 Η οικογένεια του ΔΠΘ μεγαλώνει
Μια σπουδαία μέρα ήταν η χθεσινή για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία αναγόρευσε τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Lehigh των ΗΠΑ κ. George Chang-Ming Sih ως Επίτιμο Διδάκτωρα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Ο τελευταίος μίλησε για την αγάπη για την Ελλάδα και δήλωσε πως είναι τιμή του να θεωρείται μέλος ενός Πανεπιστημίου που φέρει το όνομα ενός σπουδαίου φιλοσόφου. Η οικογένεια του ΔΠΘ αγκάλιασε αμέσως το νέο της μέλος, με την υπόσχεση να υπάρξει μια νέα συνεργασία.
(Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα 10)
Γ.Τ.


 
Η ασυνέπεια του ελληνικού κράτους
Ακόμα μια ασυνέπεια του ελληνικού κράτους και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι παρόλο που διανύουμε τον 7ο μήνα του έτους, η Κυβέρνηση δεν έχει βάλει το «χέρι στην τσέπη» για να επιχορηγήσει ιδρύματα, στα οποία συγκαταλέγονται και το Γηροκομείο και το Ψυχολογικό Κέντρο της πόλη μας. Το αποτέλεσμα αυτής της ασυνέπειας είναι τόσο τα άτομα που επωφελούνται από τις παροχές των ιδρυμάτων, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσο και το προσωπικό να κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο. Οι μεν γιατί το ίδρυμα προσπαθεί να κρατηθεί «ζωντανό», οι δε γιατί αν και δεν πληρώνονται καλούνται να πληρώσουν κανονικά τους φόρους και τους λογαριασμούς τους.
Και όλο αυτό αποτελεί απλά άλλη μια καθημερινή ιστορία του success story της Ελλάδας του 2014…
Γ.Τ.


 
Κέρδισαν και την Αγωγή οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την ΣΕΚΑΠ
Το Πρωτοδικείο Ξάνθης που συνεδρίασε χθες δικαίωσε του 4 εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ που ήταν από τους πρώτους που απολύθηκαν και μάλιστα μεταξύ των οποίων και τρίτεκνοι. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι μετά την απόλυσή τους είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχαν κερδίσει και επέστρεψαν στη δουλειά του. Τώρα εκδικάστηκε η Αγωγή την οποία κέρδισαν και αυτή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τους κουνήσει κάνεις πλέον από την ΣΕΚΑΠ. Όπως φαίνεται το δικαστήριο είναι φίλα διακείμενο προς του εργαζόμενους…
Μ.Ξ.


 
Μακρινό όνειρο οι διακοπές…
Σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών καταγράφει έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ένας στους τρεις δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο.
Αυτό το καλοκαίρι θα πάνε διακοπές 38% των μισθωτών. Συγκριτικά λιγότερο θα πάνε διακοπές γυναίκες, μισθωτοί άνω των 55 ετών, όσοι κατοικούν στην περιφέρεια, όσοι έχουν κατώτερη και μέση μόρφωση, εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε έναν χρόνο, 22% των μισθωτών έχασαν τη δυνατότητα να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, ενώ, για το 24% όσων θα πάνε οι διακοπές θα είναι μικρότερες και για το 59% ίσες με εκείνες του προηγούμενου καλοκαιριού.
– Έπρεπε να κάνουν έρευνα για να μας τα πουν αυτά; Τα βιώνουμε στο πετσί μας…
 Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…