Σχόλια 11/07/14

0
troxaia klisi
Μαμά, τι ναι απεργία; Απεργία είναι όταν έχουμε φακές, λες δε τρώω, κάθεσαι στη γωνία μέχρι να πεινάσεις και μετά τρως και λες και ένα τραγούδι…


 
 
Κυκλικοί κόμβοι
 Πριν αρκετά χρόνια σε σχόλιό μας, γράφαμε και υποστηρίζαμε ότι είναι λάθος να καταργούνται οι κυκλικοί κόμβοι εντός και εκτός πόλης και να γίνονται κόμβοι με διασταύρωση.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε τότε. Επικρατούσε η μανία των φαναριών. Να μπουν παντού φανάρια. Έτσι νόμιζαν οι υποστηρικτές τότε πως λύνεται το πρόβλημα της ομαλής κυκλοφορίας.
Ο χρόνος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ήταν λανθασμένη εκείνη η εκτίμηση αλλά και πολυέξοδη παράλληλα. Διότι τα φανάρια απαιτούσαν αγορά τους, ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία τους, είχαν συχνές βλάβες, φθορές κλπ. Ενώ η κυκλική πορεία, όπως π.χ. στην πλατεία Μπαλτατζή, δεν απαιτεί κανένα λειτουργικό κόστος και ελάχιστο κατασκευαστικό.
«Ε»


 
Σωστή η επιστροφή
 Ως εκ τούτου, η επιστροφή πλέον στους κυκλικούς κόμβους είναι απαραίτητη επιλογή αλλά και η πλέον συμφέρουσα κυρίως δε και σε ανθρώπινες ζωές.
Επίσης, διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι νέοι Μελετητές Πολεοδομικών Σχεδίων πως έχουν ενστερνιστεί πλήρως τη σημαντικότητα των κυκλικών κόμβων και αυτούς προτείνουν στις μελέτες τους.
Βέβαια όλες οι διασταυρώσεις δεν μπορούν να γίνουν κυκλικής μορφής για εγγενείς λόγους, κυρίως χώρου κλπ. Όμως στις αρτηρίες που ο χώρος υπάρχει αυτό είναι εύκολο αλλά και ιδιαίτερα σωστό για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Την άποψη αυτή διαπιστώσαμε πως έχει αποδεχτεί και ο δήμος Ξάνθης, αναγνωρίζοντας, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, την ορθότητα των κυκλικών κόμβων.
«Ε»


 
Το παράδειγμα του ΟΤΕ
 Λίγα λόγια για το επίκαιρο θέμα της Μικρής ΔΕΗ που έχει παρερμηνευτεί σκόπιμα. Βέβαια η πολιτική εξέλιξη του θέματος έχει κλείσει όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου. Όμως δύο λόγια για το όλο θέμα αξίζει να πούμε για να τονίσουμε μια σοβαρή πτυχή που κάποιοι ξεχνούν.
Λοιπόν, η απελευθέρωση του τομέα της τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής) μείωσε τις τιμές λόγω ανταγωνισμού. Το ίδιο έγινε με τις αεροπορικές μεταφορές. Κι εκεί μείωση τιμών. Απεναντίας, όπου υπάρχει κρατικό μονοπώλιο, οι τιμές συνήθως ανεβαίνουν. Όπως στη ΔΕΗ. Μονίμως άνοδος. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει ο υγιής ανταγωνισμός με καθαρούς όρους. Όμως κι αυτό έρχεται πλέον, είναι εδώ. Όλα σύντομα θ’ αλλάξουν και τα κόμματα θα βρεθούν έξω από το μοίρασμα θέσεων και αξιωμάτων σε δικούς τους πελάτες. Διότι γι’αυτό γίνεται όλη η φασαρία κι ας μην το λένε. Η πλειοψηφία του λαού το έχει καταλάβει.
«Ε»


 
Έργα, όχι εξαγγελίες
 Παγίως υποστηρίζουμε ότι οι έλληνες πολιτικοί διακρίνονται, ο συντριπτικός τους αριθμός, σε ωραία λόγια, υψηλόφρονες δηλώσεις, υποσχέσεις και θεωρία για τα πάντα.
Έτσι, για άλλη μια φορά ακούσαμε από τον νέο υπουργό Οικονομίας δηλώσεις για τη μείωση των φόρων, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλα πολλά. Εξαγγελίες λοιπόν. Επαναλαμβανόμενες από τον νέο υπουργό, χωρίς ίχνος κόκκινου χρώματος (ντροπής) στο πρόσωπό του.
Μέχρι πόσους υπουργούς ψεύτες μπορεί ο Έλληνας ν’ αντέξει; Πόση κοροϊδία; Δηλώσεις, λόγια, υποσχέσεις για τα αυτονόητα. Εξαγγέλλουν όλοι οι νέοι υπουργοί, λένε το παραμυθάκι τους και πηγαίνουν σπίτι τους θεωρώντας πως έκαναν την υποχρέωσή τους.
Και βέβαια όλοι αυτοί που τους αφορούν οι εξαγγελίες και τα «νέα» μέτρα, γελούν και τρίβουν τα χέρια τους. Κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι και ο Χαρδούβελης δεν θα καταφέρει απολύτως τίποτε. Όλα θα μείνουν όπως ήταν. Κι αυτό, διότι το πολιτικό σύστημα, άρρωστο κι αυτό, δεν θέλει να τα λύσει τα θέματα αυτά! Όλα τα’ άλλα είναι παραμύθια.
-Συνέλληνες καλόν ύπνο. Μας κοιμίζουν με λόγια, υποσχέσεις και εξαγγελίες. Γυρίστε από το άλλο πλευρό…
«Ε»


 
Τροχαία στους δρόμους
 Επιτέλους έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης, μετά από πολλούς μήνες, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, ενδεδυμένοι πια με τη στολή της ελληνικής αστυνομίας, αρχίζοντας τους ελέγχους σε παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Όπου, στο διάστημα αυτό της απουσίας ελέγχων στο κέντρο της πόλης, η ασυδοσία περίσσεψε και καιρός είναι να μπουν λιγάκι τα πράγματα στη θέση τους.
Γιατί χωρίς το φόβο του προστίμου, κάνει ο καθένας ότι θέλει, παρκάρει όπου του κάνει κέφι και σταματάει όπου τον βολεύει. Ας έχουν το νου τους οι συμπολίτες που έχουν τέτοια συμπεριφορά. Γιατί άρχισε το γράψιμο…


 
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
 Το ξήλωμα του πουλόβερ της ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε εχθές με τρεις αποχωρήσεις. Πρώτη άνοιξε την πόρτα η βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της κάνοντας λόγο για μια «δυσάρεστη κατάσταση» στη ΔΗΜΑΡ που «επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού». Η βουλευτής υποστήριξε ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές διεξήχθη «διάλογος κωφών» με αποτέλεσμα το κόμμα να απομακρυνθεί από τον πολιτικό του προορισμό και την ιδεολογική του ταυτότητα.
Στη συνέχεια της ημέρας ακολούθησε η διαγραφή του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού από τον Φώτη Κουβέλη. Αφορμή της διαγραφής ήταν η άρνηση του βουλευτή να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη Μικρή ΔΕΗ, αλλά η αιτία είναι οι συνεχείς διαφοροποιήσεις και η σκληρή κριτική στον πρόεδρο που ασκούσε κυρίως μετά τις ευρωεκλογές. Είναι η πρώτη φορά που η ΔΗΜΑΡ διαγράφει βουλευτή της.
Και πριν το τέλος της ημέρας παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, διαφωνώντας με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού. Και σαν να μην έφταναν αυτά, παρουσιάστηκε δημοσκόπηση που την εμφανίζει καρφωμένη στο 1,6%, στο ποσοστό των ευρωεκλογών.
Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…


 
Τελειώνουν τα «βάσανα» του Ψυχολογικού
 Μπορεί να μην κραυγάζει και να μην κομπάζει ο Δημήτρης Σαλτούρος και κάποιοι να τον θεωρούν απόντα από οτιδήποτε τοπικό (προφανώς γιατί έτσι τους βολεύει) όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Εργάζεται αθόρυβα και μεθοδικά για θέματα που αφορούν τον νομό όπως για παράδειγμα το Ψυχολογικό. Έμαθα ότι με δική του παρέμβαση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που συνυπέγραψε και ο Αλέξανδρος Κοντός έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίζεται σήμερα διάταξη που αφορά το Ψυχολογικό της Ξάνθης σύμφωνα με την οποία γίνεται ΝΠΔΔ και οι υπάλληλοι του δημόσιοι υπάλληλοι και πλέον θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι επιτέλους θα απαλειφθεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια με τους απλήρωτους υπαλλήλους και με το Ψυχολογικό έτοιμο να κλείσει. Αν μην τι άλλο μια κοινωνική δομή που χρειάζεται ο νομός μας. Χαρίζει στέγη και οικογένεια αλλά και δεξιότητες σε παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες και είναι απορίας άξιον γιατί το Ψυχολογικό Ξάνθης δεν έχει μετατραπεί σε ΝΠΔΔ όπως το ανάλογο Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος του οποίου αποτελεί παράρτημα.
Εκ παραδρομής ή εκ δόλου άραγε;
Μ.Ξ.


 

Το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων»
 Ήταν πέρσι τον Ιούνιο – 26 Ιουνίου για την ακρίβεια – όταν ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης συνοδευόμενος από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλιδη, επισκέφτηκαν το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων, το όνειρο ζωής του μητροπολίτη – σύμφωνα με δικές του δηλώσεις – και του παρέδωσαν την εγκριτική απόφαση για συμπληρωματική χρηματοδότηση με το ποσό 750.000 ευρώ των υποέργων: ενός βιολογικού καθαρισμού, ηλεκτροδότηση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και ύδρευση. Πέρασε ένας χρόνος και όπως μάθαμε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ενώ υπολογίζεται ότι τα εγκαίνια θα γίνουν το Φθινόπωρο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ζητούμενο παραμένει πως και με τι προσωπικό θα λειτουργήσει αυτό το Κέντρο που έγινε με χρήματα του ΕΣΠΑ και στοίχισε 5 εκ. ευρώ!
Μ.Ξ.


 
Νέα μόδα
 Νέα μόδα κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης που θέλει άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας να γυρνάνε με ένα κουτάκι ή ένα μπουκάλι μπύρα στο χέρι. Μια εικόνα ιδιαίτερα θλιβερή και αντιαισθητική που αναμφισβήτητα προβληματίζει -ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον- τους Ξανθιώτες.
Φυσικά και γίνεται κατανοητό ότι οι έφηβοι μπορεί να μην διαθέτουν τα χρήματα να συγκεντρώνονται με τους φίλους τους καθημερινά σε κάποια καφετέρια, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν προσφέρει καμία δικαιολογία.
Εξάλλου είναι προτιμότερο να συγκεντρωθούν σε κάποιο πάρκο ή πλατεία, παρά να τριγυρνάνε στους δρόμους με ένα μπουκάλι στο χέρι.
Γ.Τ.


 
Δεν λένε να ησυχάσουν
 Δεν λένε να ησυχάσουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας μας, οι οποίοι βομβαρδίζονται με τον έναν ιό μετά τον άλλον. Αναμφισβήτητα, ο τελευταίος χρόνος ήταν πολύ δύσκολος γι’ αυτούς, καθώς όχι μόνο έβλεπαν το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο να χάνεται με την σφαγή των κοπαδιών, αλλά και τα ζώα τους λίγο έλειψε να πεθάνουν από την ασιτία. Σήμερα, 9 μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο νομός μας βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα με τους κτηνοτρόφους να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…