Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στον «αέρα» οι καλοκαιρινές παραστάσεις στο θέατρο

Στον «αέρα» οι καλοκαιρινές παραστάσεις στο θέατρο

0
amphitheatro

Ζητούμενο αν θα προλάβουν τη σαιζόν καθώς πρέπει να βγει άδεια λειτουργίας και πιστοποιητικό πυρασφάλειας από τον δήμο

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ακύρωσε την παράστασή του για τις 30 Ιουνίου γιατί ο δήμος δεν τους έκανε σκόντο στο ενοίκιο

 
 
Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ακύρωσε με ανακοίνωσή του την παράσταση “Μαγεμένος Αυλός” που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 30 Ιουνίου στο θερινό Δημοτικό θέατρο Ξάνθης γιατί θεωρεί «δυσβάστακτο» το ενοίκιο που του ζήτησε ο δήμος Ξάνθης και μάλιστα αναφέρει η υπεύθυνη κα Μαρία Φιλιπποπούλου στην ανακοίνωσή της ότι: «Η στάση των αρμοδίων ήταν ανένδοτη ως προς την διαπραγμάτευση ενοικίου, ώστε να είναι εφικτό να δοθεί η παράσταση».
 
Δεν τους έκαναν σκόντο…
Ο κ. Μανώλης Φανουράκης, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δ. Ξάνθης αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει πως: «Αρχικά το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης δεν υπέγραψε κανένα συμφωνητικό απλά έκλεισε τηλεφωνικά την ημερομηνία και συνεπώς δεν χρειάζεται να ακυρώσει κάτι αφού δεν έχει κάποιο επίσημο συμφωνητικό. Επιπλέον η άδεια παράστασης – σύμφωνα με το νόμο – δίνεται απευθείας από το δήμο επειδή το Θερινό θέατρο δεν έχει άδεια λειτουργίας. Σ’ ότι αφορά το ενοίκιο, οι τιμές έχουν καθοριστεί με απόφαση του διοικητικού συμβούλιου του Κέντρου είναι δεδομένες και δεν κάνουμε σκόντο…». Να σημειώσουμε ότι το τιμολόγιο του θερινού αμφιθεάτρου παραμένει το ίδιο τα τελευταία χρόνια και έχει την εξής διαβάθμιση: 600 ευρώ για μεγάλους επαγγελματικούς θιάσους, 400 ευρώ για μεσαίους περιοδεύοντες επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς και 150 ευρώ για πολιτιστικούς συλλόγους: «Παλαιότερα η Στέγη έπαιρνε ως ενοίκιο για τα δύο αμφιθέατρα ένα ποσοστό επί των εισιτηρίων. Όμως το σύστημα αυτό δεν απέδωσε καθώς κανένας θίασος δεν έλεγε τον ακριβή αριθμό των εισιτηρίων και επιπλέον δεν άφηναν κάποιον υπάλληλο της Στέγης να επιτηρεί. Έτσι ο δήμος έχανε έσοδα καθώς εισέπραττε έως 2.000 ευρώ ενώ πέρσι είχει έσοδα 20.000 ευρώ», σημειώνει ο κ. Φανουράκης.    
 
Περιμένουν την έκθεση ελέγχου για την πυρασφάλεια
Στον «αέρα» όμως βρίσκονται όλες οι καλοκαιρινές παραστάσεις και όχι γιατί θα φανεί στους θιάσους ακριβό το ενοίκιο αλλά γιατί το θερινό θέατρο δεν έχει άδεια λειτουργίας και αυτή πρέπει να την βγάλει ο δήμος αφού γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που ορίζει ο νόμος ο οποίος και έχει αυστηροποιήσει τις προδιαγραφές μετά το τραγικό δυστύχημα στο Λούνα Πάρκ στο Ελληνικό. Όμως όπως μας ενημέρωσε ο κ. Φανουράκης στο Κέντρο ακόμη περιμένουν την έκθεση ελέγχου που εκπονεί Μηχανικός των Τεχνικών υπηρεσιών του δήμου προκειμένου για να βγει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας και πυρασφάλειας που είναι απαραίτητο για την έκδοση άδειας λειτουργίας και είναι αμφίβολο δεδομένης της γραφειοκρατίας αν θα προλάβουν τη καλοκαιρινή σαιζόν! Έτσι κινδυνεύει να μείνει κλειστό το υπαίθριο θέατρο εν’ όψει θερινής σεζόν που έχει τόση ζήτηση από θιάσους. Κι αυτό βέβαια μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για το Κέντρο Πολιτισμού γι αυτό και ο προβληματισμός του Μανώλη Φανουράκη που ανέφερε στο τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού (9 Ιουνίου) ότι θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ν’ αποφασίσει αν τελικά θ’ ανοίξει ή όχι στις 30 Ιουνίου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…