Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Σιγά η δημοτική αρχή κοιμάται»…στην Π. Πόλη!

«Σιγά η δημοτική αρχή κοιμάται»…στην Π. Πόλη!

0
epitropi ppjun

Απορρίφθηκε αίτημα επαγγελματία για εφαρμογή του Π.Δ. 1037/1996 που ορίζει πεζοδρόμηση. Η «καυτή πατάτα» στους επομένους

 

Άνοιξε τα χαρτιά του ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης: «Δεν θέλω την Π. Πόλη ησυχαστήριο…»

 
 
«Απελθέτω από εμάς…το ποτήριον τούτο» είπαν επί της ουσίας με την απόφασή τους τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης που βρέθηκαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωπα με την «καυτή πατάτα» του μείζονος ζητήματος της εφαρμογής του Π.Δ. 1037/1996 που ορίζει την πεζοδρόμηση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Π. Πόλης (Φ. Αμοιρίδη και Ορφέως), θέτοντας παράλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις που την διέπουν. Ένα Π.Δ. που 18 χρόνια τώρα δεν εφαρμόστηκε ποτέ και δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί απόφαση εφαρμογής του από ένα όργανο που σε λιγότερο από 3 μήνες λήγει η θητεία του. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της απόφασης που διαφάνηκε απ’ όλη τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, το οποίο και εμμέσως πλην σαφώς διατύπωσε εν τη ρύμη του λόγου του ο δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μιχάλης Στυλιανίδης με την υπενθύμισή του που ήταν ότι από 1ης Σεπτεμβρίου θα αναλάβουν νέα όργανα(!) και δεν ήταν σωστό να ληφθούν αποφάσεις από το παρόν όργανο που θα τα δεσμεύουν. Προς επίρρωση δε των λόγων του επικαλέστηκε το νόμο αναφέροντας ότι ορίζει να μην λαμβάνονται αποφάσεις από τα αποχωρούντα όργανα παρά μόνο για κατεπείγοντα θέματα!
 
18 χρόνια δεν εφάρμοσαν το Π.Δ. τώρα που αποχωρούν θα το εφαρμόσουν;
Το θέμα της πεζοδρόμησης της Π. Πόλης και…παραπλεύρως της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ήρθε στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Ποιότητας που συνεδρίασε την Πέμπτη 12 Ιουνίου στις 1.30 το μεσημέρι, με αφορμή αίτημα του επαγγελματία Μπάμπη Δαργανάκη που διατηρεί καφέ – μπαρ επί την οδού Φ. Αμοιρίδη, προς τη Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης και στο πρόεδρό της κ. Ζωγράφο να κινηθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του Π.Δ.για πεζοδρόμηση της Αμοιρίδου μέχρι την Μαυρομιχάλη και να του δοθεί άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από το κατάστημά του που χαρακτηρίζεται ως πεζόδρομος απ το Π.Δ. επικαλούμενος παράλληλα το παράδειγμα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται επί της Μαλαιτζίδου η οποία κατ’ εξαίρεση είναι η μόνη οδός που λειτουργεί ως πεζόδρομος.
Ο κ. Ζωγράφος διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του οργάνου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας με την ομόφωνη γνωμοδότηση να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εφαρμογής του Π.Δ. Από την Επιτροπή Ποιότητας ζητήθηκε εγγράφως η εισήγηση της Τεχνικής υπηρεσία του δήμου και παράλληλα τέθηκε το ερώτημα τί εξελίξεις υπάρχουν γύρω από το θέμα. Η απάντηση της Τεχνικής υπηρεσίας, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν υπάρχει εξέλιξη καθώς αναμένεται η εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης τα στοιχεία της οποίας θα αποτελέσουν την βάση για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής του Π.Δ. Αυτή η εισήγηση τέθηκε προς ψήφιση από το σώμα το οποίο την αποδέχτηκε σχεδόν ομόφωνα με εξαίρεση το Λευκό του Ηλία Βασιλούδη.
 
Βασιλούδης: «5 χρόνια κυνηγάμε την ουρά μας…»
Για μια ακόμη φορά συζητήθηκε το …χιλιοσυζητημένο θέμα της πεζοδρόμησης της Π. Πόλης όμως άκρη και πάλι δεν βρέθηκε… Αυτό που αναδείχθηκε από την συζήτηση και επισημάνθηκε πρώτα από τον κ. Βασιλούδη που αιτιολογεί εν μέρει και την ουδέτερη στάση του είναι η ανάγκη συνολικής και όχι αποσπασματικής και επιλεκτικής εφαρμογής του Π.Δ. Σ’ αυτό συμφώνησαν όλοι γι αυτό απέρριψαν και το αίτημα του κ. Δαργανάκη ο οποίος κατά την τοποθέτησή του παρουσίασε τις διατάξεις του Π.Δ. υπογραμμίζοντας ότι συνιστά παράβαση καθήκοντος η μη εφαρμογή του επί 18 χρόνια όταν το άρθρο 8 ορίζει άμεσα εκτελεστέο τον νόμο. Μετά την απόρριψη του αιτήματός του από την επιτροπή δεν έκρυψε την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα.
Ο κ. Ανταμπούφης αφού σημείωσε ότι η συζήτηση της πεζοδρόμησης γίνεται κατ’ επίφαση και ουσιαστικά αυτό που «καίει» είναι η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κάτι που δεν τον βρίσκει σύμφωνο – όπως ξεκαθάρισε – υπενθύμισε ότι η μόνη απόφαση που ισχύει είναι αυτή του Δημοτικού συμβουλίου του 2007 που απαγορεύει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος της Ορφέως. Περιέγραψε με σαφήνεια όλο το …αλαλούμ που επικρατεί εκεί με εμπλεκομένους τους επαγγελματίες και τους κατοίκους να βρίσκονται σε μια διαρκή διελκυστίνδα καθιστώντας σαφές ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτική απόφαση. .
 
«Ανοίγει» η Μαλετσίδου
Με πρόταση Φανουράκη και προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι γίνονται επιλεκτικά πεζοδρομήσεις σε οδούς της Π. Πόλης ο δήμαρχος είπε ότι όπως όλοι οι πεζόδρομοι έτσι και η Μαλετσίδου θα οριστούν από την κυκλοφοριακή μελέτη και αφού αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη οδός θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως πεζόδρομος. Τέλος ο δήμαρχος εξέπληξε δηλώνοντας: «Εγώ πάντως να σας πω την αλήθεια δεν θέλω η Π. Πόλη να είναι ησυχαστήριο…». Αυτή του η πεποίθηση εξηγεί εν μέρει και την αμφίσημη στάση που κράτησε απέναντι στους επαγγελματίες και τους κατοίκους στο θέμα αυτό και την παρελκυσιτκότητα που έχει επιδείξει η δημοτική αρχή στην εφαρμογή θεσπισμένων νόμων.
Τα υπόλοιπα 13 θέματα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα που αφορούσαν παραχωρήσεις της πλατείας ή άλλων δημοτικών ακινήτων σε διάφορους συλλόγους ή φορείς για την διοργάνωση εκδηλώσεων. Στα εκτός ημερησίας θέματα έγινε αποδεκτή η πρόταση του Γιώργου Κολλάρου να συνδράμει ο δήμος τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας και της Βοσνίας και με πρόταση του δημάρχου αποφασίστηκε αυτό να γίνει με μεσολάβηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοια και Αλληλεγγύης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…