Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Περίθαλψη για εμπόρους με οφειλές στον ΟΑΕΕ

Περίθαλψη για εμπόρους με οφειλές στον ΟΑΕΕ

0
nosokomeio1

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015

 
 
Ευνοϊκή ρύθμιση για την παροχή περίθαλψης στους ενεργούς εμπόρους και επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2011 και μετά στον ΟΑΕΕ «τρέχει» μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Για το θέμα αυτό υπάρχει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε συνάντηση με τον προέδρο της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη, και τον γενικό γραμματέα Γ. Καρανίκα.
Οι όροι της υπουργικής απόφασης είναι οι εξής:
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δικαιούνται (οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών) παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι οφειλές τους να αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014. Ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα συγκεκριμένα έτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
 
Αίτηση και εκκαθαριστικό
Για την παροχή της περίθαλψης απαιτούνται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και προβαίνουν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας). Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες.
Την ίδια στιγμή με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει πως «είναι απολύτως αναγκαία η αναστολή της δράσης του ΚΕΑΟ, καθώς οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών δεν μπορούν να αποτελούν τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης σε ένα υπαρκτό και εξελισσόμενο πρόβλημα».
Στην επιστολή γίνεται λόγος για «τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, που θέτει σε κίνδυνο στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» και για τον σκοπό αυτό καταθέτει προτάσεις (π.χ. εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης), με στόχο να ενισχυθεί το Ταμείο με 600 εκατομμύρια.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…