Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μαζικά και δικαστικά απέναντι στον ΟΑΕΕ οι επιχειρηματίες της Ξάνθης

Μαζικά και δικαστικά απέναντι στον ΟΑΕΕ οι επιχειρηματίες της Ξάνθης

0
eve joun1

Αποφάσισαν να καταθέσουν μαζική αγωγή οι «ανασφάλιστοι – ασφαλισμένοι» Διεκδικούν τη διαγραφή των εισφορών για ασφάλεια που δεν τους παρέχεται

 

Ορίστηκε συντονιστική επιτροπή. Την υπόθεση ανέλαβε η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου. Στο πελυρό τους το ΕΒΕ Ξάνθης

 
 
Η ισχύς εν τη ενώσει αποφάσισαν οι “ανασφάλιστοι – ασφαλισμένοι”, επιχειρηματίες της Ξάνθης και προσφεύγουν δικαστικά εναντίον του ασφαλιστικού τους φορέα του ΟΑΕΕ διεκδικώντας α) Την αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη για όσο διάστημα ο ΟΑΕΕ δεν τους σφραγίζει τα βιβλιάρια ασθενείας από τη συνολική τους οφειλή προς το Ασφαλιστικό τους Ταμείο και β) ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Ο κύβος ερρίφθη στην ενημερωτική σύσκεψη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης το οποίο και μπαίνει «μπροστάρης» στην προσπάθεια παρέχοντας νομική κάλυψη στα μέλη του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις διαδικασίες και την νομική φόρμουλα βάσει της οποίας θα στηριχτεί η απαίτηση από την δικηγόρο Πόπη Συμεωνίδου η οποία προτάχτηκε και ως η νομική σύμβουλος που θα αναλάβει την υπόθεση ενώ ορίστηκε και επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πέντε πρόεδροι σωματείων ελευθέρων επαγγελματιών που βρίσκονταν στην αίθουσα και δύο μέλη του ΕΒΕ, οι κύριοι Κάλφας και Κουτσουρίδης που θα συντονίσει την προσπάθεια και θα συλλέξει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
 
“Δεν μπορείς να ζητάς χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχεις”
Είναι γνωστό ότι η αδιάλλακτη στάση του ΟΑΕΕ στο ζήτημα αυτό αποτελεί «βρόγχο» για πολλούς επιχειρηματίες και η ιδέα της μαζικής προσφυγής με κατάθεση αγωγών καθώς και οι θετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν πετύχει άλλοι συνάδελφοί τους έδωσαν ελπίδα στους επαγγελματίες που παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση, όπως εξάλλου σημείωσε η κα Συμεωνίδου «υπάρχουν ήδη τρεις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και αφορούν ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΕΕ οι οποίες επέτρεψαν τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασφαλισμένων που οφείλουν προς το Ταμείο τους»! Επίσης αναφέρθηκε στη γνωμοδότηση του γνωστού συνταγματολόγου κ. Μανιτάκη ο οποίος υποστηρίζει λόγω της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας των επιχειρήσεων επιβάλλεται να έχει γίνει επαναπροσδιορισμός των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ με βάση τα πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια των επαγγελματιών και όχι τα τεκμαρτά και πως: « δεν μπορεί ο ΟΑΕΕ να ζητά αναδρομικά χρήματα από τους επιχειρηματίες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία ωστόσο δεν τους παρείχε και ούτε μπορεί να τους την προσφέρει αναδρομικά, καθώς δεν θεωρεί τα βιβλιάρια ασθενείας σε όσους οφείλουν προς το Ταμείο». Καταλήγοντας η κα Συμωνίδου τόνισε με έμφαση ότι “Δεν μπορείς να ζητάς χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχεις» επικαλόυμενη και πάλι τον κ. Μανιτάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι: «θα πρέπει να διαγραφούν οι εισφορές για όσο διάστημα δεν σφραγίζονται τα βιβλιάρια και είναι υποχρεωμένος ο ΟΑΕΕ να σφραγίσει τα βιβλιάρια όσων χρωστούν γιατί τα χρήματα θα ζητηθούν αναδρομικά».
 
Επί της διαδικασίας…
Σ’ ότι αφορά τη διαδικασία η κα Συμεωνίδου εξήγησε ότι το κόστος για μια ομαδική αγωγή ανέρχεται στα 125 ευρώ για τον κάθε επιχειρηματία: «Η νομική βάση της αγωγής είναι κοινή για όλους, το ιστορικό σκέλος όμως του καθενός είναι διαφορετικό. Εάν κάποιος έχει εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ και δεν έχει κάποιο ακίνητο στο όνομά του μπορεί να απευθυνθεί στο Πρωτοδικείο για του οριστεί δικηγόρος που θα τρέξει την υπόθεσή του. Εάν κατατεθεί βέβαια η αγωγή τότε δίνεται η δυνατότητα αναστολής των πλειστηριασμών. Όσοι δεν κινηθούν δικαστικά δεν θα επωφεληθούν γιατί θα μείνουν απ’ έξω. Είναι δύσκολο να υπάρξει πολιτική απόφαση τέτοια που να ευνοεί όλους εάν δεν κινητοποιηθούν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Επόμενη συνάντηση στις 13 Ιουνίου με τα δικαιολογητικά στο χέρι…
Οι επιχειρηματίες το πήραν ζεστά και κάποιοι μάλιστα έδωσαν και τα στοιχεία τους εκδηλώνοντας για την μαζική αγωγή που πρόκειται να καταθέσουν ενώ σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή η οποία ορίστηκε μετά τη σύσκεψη «ΚΑΛΕΙ όλους τους συναδέλφους “ανασφάλιστους – ασφαλισμένους”, οφειλέτες και μη του ΟΑΕΕ να επικοινωνήσουν με τα Σωματεία τους προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμμετέχουν στις δικαστικές ενέργειες κατά του Ο.Α.Ε.Ε.
Επίσης, μπορούν να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο Ξάνθης (κα. Δέσποινα Σιαμίδου, τηλ.: 2541064213) για περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…