Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Γυαλό γυαλό» πάει η Κτηματική

«Γυαλό γυαλό» πάει η Κτηματική

0
ai giannis1-web

Με νέα εγκύκλιο «πατάει πόδι» στις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας εκτοπίζοντας τους δήμους

 

Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου να γίνουν οι συμβάσεις με τους δικαιούχους. 50 – 50 θα μοιράζονται τα μισθώματα. Χάνουν έσοδα οι δήμοι

 
 
«Πατάει πόδι» πιο βαθιά στον …αιγιαλό, η Κτηματική Υπηρεσία …εκτοπίζοντας του δήμους με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση εσόδων για το υπουργείο Οικονομικών αλλά και της διαφάνειας ιδιαίτερα σ’ ένα «ευαίσθητο» κομμάτι αυτό της απευθείας παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας.
 
Παλαιότερα έπαιρναν το 80% του μισθώματος και η Κτηματική το 20%
Ειδικότερα, τα του αιγιαλού που αφορούν σε απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθορίζονται από την ΚΥΑ Αριθ. Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033 (ΦΕΚ 328 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 13 Φεβρουαρίου 2014). Σύμφωνα μ’ αυτή η αρμοδιότητα των απευθείας μισθώσεων αιγιαλού (για ξαπλώστρες και ομπρέλες μόνο) σ’ όσους έχουν καταστήματα εστίασης (ταβέρνες εστιατόρια, αναψυκτήρια) στην παραλία και πλησίον αυτής ανήκε αποκλειστικά στους δήμους Από τα μισθώματα ο δήμος έπαιρνε το 80% και το 20% η Κτηματική. Να σημειώσουμε ότι τα μισθώματα αυξήθηκαν κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια σε σχέση με παλιότερα φτάνοντας το 8 ευρώ το τ.μ. με ανώτερη ενοικιαζόμενη έκταση τα 500 το τ.μ., ήτοι 4.000 ευρώ ετησίως ενώ παλιότερα ανέρχονται στο μισό. Αυτό αποτελούσε ένα καλό έσοδο για τους δήμους.
 
Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου να γίνουν οι συμβάσεις παραχώρησης από τους δήμους
Το τοπίο όμως αλλάζει με την τροποποίηση που γίνεται επί της ΚΥΑ η οποία έδινε ι το χρονικό περιθώριο στου ενοικιαστές αιγιαλού να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 31 Μαΐου και με νέα τροποποίηση δόθηκε παράταση μέχρι της 30 Ιουνίου. Αν μέσα σ’ αυτό το διάστημα δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τους δήμους τότε τις συμβάσεις τις αναλαβαίνει η Κτηματική υπηρεσία. Από την τροποποίηση αυτή βγαίνουν χαμένοι οι δήμοι καθώς τα μισθώματα θα μοιράζονται 50 – 50 σε δήμο και Κτηματική! Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο δήμο Αβδήρων υπάρχουν 2 τέτοιες περιπτώσεις με όμορα καταστήματα που δικαιούνται απευθείας μίσθωση, που εκκρεμούν και αν δεν προλάβουν τις ημερομηνίες τότε τις συμβάσεις τους θα τις αναλάβει και θα τις αξιολογήσει η Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης. Βεβαίως μ’ αυτή την τροποποίηση αυστηροποιείται έτι περισσότερο το καθεστώς μίσθωσης στον αιγιαλό και οι δήμοι χάνουν μέρος των εσόδων τους.
Τέλος, όσον αφορά τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν δημοπρασίας οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από τους Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…