Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ένοχος για πλαστογραφία ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ξάνθης

Ένοχος για πλαστογραφία ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ξάνθης

0
efeteio kmtn-empros

Κάθειρξη τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το τριμελές Κακουργοδικείο Θράκης για νόθευση 10 γνωματεύσεων το 2005

 

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Μπασλής ήταν μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Υγείας που παρείχε τα επιδόματα. Απαλλακτικός ο Εισαγγελέας

 
 
Ένοχο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον ιατρό και διευθυντή μέχρι πρότινος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ξάνθης Δημήτρη Μπασλή, το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά από μία εξαντλητική δικαστική διαδικασία, όπου είχαν κληθεί 19 μάρτυρες. Ο κ. Μπασλής καταδικάστηκε για νόθευση εγγράφου, καθώς το δικαστήριο που έκρινε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση, δέχθηκε ότι είχε διαπράξει το αδίκημα της πλαστογραφίας σε δέκα γνωματεύσεις, ως μέλος της πρωτοβάθμιας επιτροπής υγείας την Νομαρχίας Ξάνθης το 2005, η οποία έκρινε για την παροχή επιδομάτων σε μειονεκτούντα πρόσωπα. Το δικαστήριο απεφάνθη με πλειοψηφία 2-1, ενώ απαλλακτική ήταν η αγόρευση του Εισαγγελέα.
Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 9 Μαΐου, ωστόσο ανεστάλη λόγω παρέλευσης ωραρίου και συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ακροαματική διαδικασία υπό εξέταση τέθηκαν οι εν λόγω δέκα γνωματεύσεις, όπου ο κ. Μπασλής, ως μέλος της επιτροπής υπέγραφε στο παραπεμπτικό του διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. Ο πραγματογνώμων που κλήθηκε να καταθέσει υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε ζημία, αφού και η δευτεροβάθμια επιτροπή που εξέτασε τα ίδια άτομα δεν βρήκε διαφορά ως προς τη γνωμάτευση. Ωστόσο, από την πλευρά της η κ. Λεπτίδου ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής που εμπλεκόταν σε έξι από τις περιπτώσεις υποστήριξε ότι είχε άγνοια και ότι εξαπατήθηκε ως προς τη συμπεριφορά του κ. Μπασλή, ενώ και ο κ. Βαγιόπουλος, ως διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής ανέφερε ότι τον έθιξε αυτή η στάση.
Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε και πειθαρχική διαδικασία, όπου το τριτοβάθμιο όργανο επέρριψε ευθύνες τόσο στον κ. Μπασλή, όσο και στους γιατρούς Φιλίππου και Σιγανό, ως προέδρου και μέλους της νομαρχιακής επιτροπής αντίστοιχα. Ενόψει της δίκης, ένα μήνα πριν ο κ. Μπασλής είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Τελικά, το δικαστήριο με μειοψηφία, επέβαλε κάθειρξη τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή στον κ. Μπασλή, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά. Μετά το τέλος της δίκης, ο κ. Μπασλής άσκησε έφεση.
 
Μένει ένας ψυχίατρος για γνωματεύσεις και παραπεμπτικά στην Ξάνθη
Ο κ. Μπασλής θα βρίσκεται σε διαθεσιμότητα μέχρι την αμετάκλητη αθώωσή του. Σε περίπτωση που καταδικαστεί και στο δεύτερο βαθμό ή και από τον Άρειο Πάγο, αν επιλέξει ανάλογα με τις εξελίξεις να ασκήσει αναίρεση, θα εκπέσει του αξιώματός του και δε θα δικαιούται σύνταξη. Δεδομένης πάντως της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, οι επιπτώσεις την εξέλιξης αφορούν και την τοπική κοινωνία, αφού ελλείψει προϊσταμένου το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί και επιπλέον θα επιβαρυνθεί σημαντικά η ήδη υπερφορτωμένη Ψυχιατρική Κλινική που λειτουργεί με έναν μόλις γιατρό. Στο φύλλο της 14ης Απριλίου σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» είχε αναφερθεί στα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στην Ξάνθη, καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται από το διοικητή του ΓΝΞ για να βελτιωθεί η κατάσταση.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…