Σχόλια 26/06/14

0
Ευτυχώς που ο ένας Σαμαράς σκίζει τα δίχτυα, γιατί μάταια περιμένουμε τον άλλο Σαμαρά να σκίσει τα μνημόνια…


 
 
Ο Αριστερός κάποτε και τώρα
 Είναι οδυνηρό μεν, αλλά πρόκειται για πραγματικότητα που διαμορφώθηκε σιγά-σιγά μετά τη μεταπολίτευση. Το περιβάλλον των χρόνων αυτών που έζησε η χώρα, διαμόρφωσε και τον χαρακτήρα των ανθρώπων.
Έτσι, κάποτε, όχι πριν πολλά χρόνια, όταν λέγαν στην κοινωνία ότι κάποιος είναι Αριστερός, εννοούσαν αμέσως ότι είναι Προοδευτικός στις ιδέες του, Ριζοσπάστης, Νεωτεριστής και υπέρ των αλλαγών που μάλιστα τις επεδίωκε κιόλας κι αγωνιζόταν γι’αυτές. Γι’ αυτό έδινε πάντα το παρών στους κοινωνικούς κι όχι μόνον αγώνες.
Παράλληλα ήταν παράδειγμα επιμελούς μαθητή και φοιτητή, ήταν φιλόπονος, στη ζωή του, λιτός και ολιγαρκής, έδινε το παράδειγμα στους άλλους με την ίδια τη ζωή του και τη συμπεριφορά του.
Σήμερα ο Αριστερός είναι σταθερά κατά των αλλαγών, υπέρ της στασιμότητας, να μην αλλάξει τίποτε, λαϊκίζει στα αιτήματα, κομματικοποιεί όλες τις αναλύσεις του με στερεότυπα, του αρκεί το 5 στις πανεπιστημιακές σπουδές του, επιθυμεί να βολευτεί πρωτίστως στο δημόσιο, δεν θέλει να μοχθεί και πάντα δημιουργεί αιτίες για απεργία και κινητοποιήσεις, ενώ είναι σθεναρά υπέρ του Περιβάλλοντος για θέματα των άλλων.
Πιθανόν κάποιοι να προσθέσουν τις δικές τους απόψεις για τα υπέρ και κατά, στα τώρα και κάποτε. Ίσως δε κάποιοι αναγνωρίσουν και τον εαυτό τους.
«Ε»


 
Βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα
 Ο νομός μετά την απώλεια της ΣΕΒΑΘ, της Ζάχαρης και της ΣΕΠΕΚ που αξιοποιούσαν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αρχίζει σιγά να βρίσκει έναν προσανατολισμό.
Πάλι στον πρωτογενή τομέα βέβαια και εννοούμε την αξιοποίηση της Γεωθερμίας που ήδη ξεκίνησε στο νομό μας. Ξεκίνησε δε με σοβαρή και υπεύθυνη προοπτική που δείχνει και το στίγμα της σοβαρότητας που την αντιμετωπίζουν ως εργαλείο των νέων επενδύσεων.
Παράλληλα, με την ευκαιρία αυτή, θα πρέπει να ξεκινήσει με την βοήθεια των αρμοδίων η περαιτέρω αξιοποίηση των Γεωθερμικών πεδίων και σε άλλες μορφές.
Δυνατότητες υπάρχουν, ας τολμήσουν κάποιοι για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζει ο πρωτογενής τομέας.
«Ε»


 
Όποιος διαφωνεί δεν έχει θέση
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα σε όσους διαφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Η μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με απολύσεις και διαθεσιμότητα. Αν ένας υπουργός διαφωνήσει ανοικτά με προαπαιτούμενα δεν πρέπει να έχει θέση στην κυβέρνηση, Η κυβερνητική γραμμή είναι μία. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει μείωση μισθού σε όποιον δεν αποδίδει, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση να επανεξεταστούν ζητήματα που αφορούν συνολικά στο μισθολόγιο με στόχο να διορθωθούν οι όποιες αδικίες.


 
Θ’ αργήσουμε
 Είναι βέβαιο ότι θ’ αργήσει ο νομός μας να δει να δημιουργείται μια νέα επένδυση στην βιομηχανία ή έστω στη βιοτεχνία.
Μετά τη διάλυση των μονάδων εντάσεων εργασίας στον τομέα της ένδυσης κλπ με το κλείσιμο επιχειρήσεων και άλλων που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία, ο τομέας αυτός θεωρείται ως «νεκρός» και χωρίς μελλοντική προοπτική. Έτσι, καμινάδα ν’ ανάβει και να βγάζει καπνό, μάλλον θα κάνουμε χρόνια να δούμε. Σημασία έχει να διατηρηθούν οι υφιστάμενες.
Κι αυτό διότι τα δεδομένα αλλάζουν προς άλλες κατευθύνσεις και η απασχόληση σε τίποτε δεν θα θυμίζει το παρελθόν.
Γι’αυτό, εάν θα πρέπει να δούμε να μειώνονται οι άνεργοι, θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικές συνθήκες και προοπτικές. Η παραδοσιακή μορφή αλλάζει, το μέλλον ζητά άλλα κι εμείς ως νομός, οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβληματιστούν.
Κι αυτό για ν’ αποδώσει, θα πρέπει να είναι προϊόν σύνθεσης και συνεργασίας όλων. Τόσο των πολιτικών όσο και των παραγωγικών τάξεων. Διαφορετικά, άδηλον και άγνωστον το μέλλον του νομού.
«Ε»


 
 Μουντιάλ κι ελπίδες
 Μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια χάρισαν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας της χώρας μας μετά τη σπουδαία νίκη που κατάφεραν το βράδυ της Τρίτης επί της ομάδας της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Η ομάδα μας απέδωσε ένα όμορφο επιθετικό ποδόσφαιρο, έχασε ευκαιρίες, είχε τρία δοκάρια και τελικά με τη νίκη 2-1 είναι στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου!
Νίκη πολύ μεγάλη και μοναδική. Που κερδήθηκε δίκαια διότι απέδωσε η ομάδα μας ένα σωστό ποδόσφαιρο αποδεικνύοντας ότι μπορεί, πως έχει τις δυνατότητες και με λίγη τύχη την Κυριακή να καταφέρει να κερδίσει και να φθάσει στις οκτώ.
Επειδή στο ποδόσφαιρο όλα είναι ανοιχτά και πολλά μπορούν να συμβούν, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει μια επιτυχία επί της Κόστα Ρίκα που μαζί με την Ουρουγουάη έχουν προκριθεί στον Δ΄ Όμιλο.
Την Κυριακή το βράδυ, οι Έλληνες φίλαθλοι θα ζήσουν μαζί με την ομάδα μας άλλη μια ποδοσφαιρική αγωνία. Ελπίζοντας και ευχόμενοι να πανηγυρίσουν για άλλη μια φορά, γιατί όπως απέδειξαν οι ποδοσφαιριστές μας, ταλέντο και ψυχικές δυνάμεις διαθέτουν. Είθε να βρεθούν και σε μια καλή βραδιά για να μας ξανακάνουν υπερήφανους, έστω στο ποδόσφαιρο, όπως το 2004.
-Εν αναμονή…
«Ε»


 
Τα λεφτά και τα γένια
Οι δικαστές δικάζουν δικές τους υποθέσεις και, φυσικά, βγάζουν ευνοϊκές αποφάσεις. Όλα γίνονται νόμιμα και κανονικά. Έτσι προβλέπεται. Αυτοί δικάζουν και αποφασίζουν για όλους τους άλλους, για όλους μας, αυτοί δικάζουν και αποφασίζουν και για τους εαυτούς τους… και, φυσικά, βγάζουν ευνοϊκές αποφάσεις.
Όμως για τον ιδιωτικό τομέα, εκεί αποφάσισαν ότι οι καταιγιστικές μειώσεις αποδοχών, είναι εντάξει. Καμιά παρανομία, καμιά αντισυνταγματικότητα. Μα, θα έλεγε κάποιος, αν οι δικαστές έλεγαν το αντίθετο, θα τιναζόταν η οικονομία στον αέρα. Ποιος ιδιώτης εργοδότης θα έδινε αναδρομικά δύο χρόνων και αμέσως αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, όταν οι περισσότεροι δεν πληρώνουν ή πληρώνουν με καθυστέρηση τα πετσοκομμένα; Ε, δεν μπορούν οι δικαστές να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα κ.λπ. κ.λπ.
Πολύ σωστά. Ενώ ο εργοδότης που λέγεται κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τα ταμεία είναι γεμάτα, τα δάνεια της τρόικας καταβάλλονται κανονικά και οι κρατικοί υπάλληλοι που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια (δηλαδή, οι δικαστές που δικαίωσαν εαυτούς) θα πάρουν και τα αναδρομικά τους και θα δουν τους μισθούς τους να επανέρχονται στην προτέρα κατάσταση.
Όλα νόμιμα, συνταγματικά, άγια και καλά. Τώρα πού θα βρει το πτωχευμένο κράτος-εργοδότης τα χρήματα γι’ αυτούς τους υπαλλήλους (και για όσους έχουν σειρά -ένστολοι, πανεπιστημιακοί κ.λπ.), δεν είναι δύσκολο να το φαντασθούμε. Όλο και κάποιος νέος φόρος θα βρεθεί, όλο και καμιά νέα εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί. Πώς κάνετε έτσι; Έτσι δεν πρέπει να γίνει; Οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρέπει να εφαρμόζονται για όλους; Οι Έλληνες δεν είναι ίσοι ενώπιον του νόμου; Είναι, είναι. Ε, δεν χάλασε ο κόσμος αν κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι και βλογάνε τα γένια τους…
Γ.Κ.


 
Για να λέμε την αλήθεια…και όχι όπως μας συμφέρει
 Το’ πε και το ‘κανε η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης – όπως έγραψε στο χθεσινό του φύλλο το «Ε» – ότι θα καταγγείλει τον προϊστάμενο της Π.Ε. Ξάνθης κ. Μάρκου για απρεπή συμπεριφορά επειδή τους έδειξε την πόρτα και δεν δέχτηκε να διακόψουν όπως ήθελαν την επιμόρφωση των δασκάλων σ’ ότι αφορά την αξιολόγηση. Μάλιστα μιλούν στην καταγγελία τους για επιθετικότητα που επέδειξε ο κ. Μάρκου και την οποία αποδίδουν σε πανικό επειδή λένε δεν είχε επιτυχία η επιμόρφωση (μόνο 7 δάσκαλοι παρακολούθησαν τα σεμινάρια) και την ερμηνεύουν ως «διαπιστευτήριο υποταγής και νομιμοφροσύνης προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, Υπουργό Παιδείας» καταλήγοντας ειρωνικά με το «Άξιος ο μισθός του…»! Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μάρκου (τον οποίο και δεν γνωρίζω) αλλά μάλλον μου φαίνεται πως είχε δίκιο. Δηλαδή μπορεί να μπαίνει ο κάθε συνδικαλιστής με τσαμπουκά και να διακόπτει μια διαδικασία την οποία υποχρεούται να φέρει σε πέρας; Γιατί δεν περίμεναν το διάλειμμα για να κάνουν την παράσταση διαμαρτυρίας όπως τους πρότεινε; Όσο δε γι αυτά που λένε οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ ότι η στάση του οφείλεται σε πανικό γιατί δεν είχε συμμετοχή το σεμινάριο γιατί δεν αναφέρουν τίποτε για το πόσοι καθηγητές δεν συμμετείχαν στο αντίστοιχο σεμινάριο της Δευτεροβάθμιας! Ο εξής ένας ο κ. Νίκος Ανταμπούφης , διευθυντής του Λυκείου Αβδήρων μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Γιατί το ξέχασαν; Μήπως γιατί δεν τους συμφέρει να φανεί ότι οι καθηγητές στο σύνολό τους δέχθηκαν τα σεμινάρια;
Έτσι για να τα λέμε όλα …
Μ.Ξ.


 
Και πάλι όλοι μαζί!
 Ένα σώμα, μια ψυχή είχαν γίνει οι Ξανθιώτες το βράδυ της Τρίτης παρακολουθώντας τον κρίσιμο αγώνα «Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού». Η πόλη μετά τις 10 το βράδυ κινούνταν σε ρυθμούς μουντιάλ με τις παρέες να παίρνουν θέση μπροστά στην τηλεόραση σε μπαλκόνια και μαγαζιά. Κατά την διάρκεια του αγώνα στα σοκάκια αντηχούσαν κραυγές αγωνίας ή ενθουσιασμού, που μετά την λήξη έδωσαν την θέση τους σε κόρνες και ζητωκραυγές, ζώντας ξανά στιγμές του 2004.
Γ.Τ.


 
Μετρούν αποτυχίες…
 Άλλη μια αποτυχία του Υπουργείου Παιδείας έσκασε σαν βόμβα στους μαθητές της Α’ Λυκείου κυριολεκτικά μια ανάσα πριν τις προαγωγικές εξετάσεις. Η προχειροδουλειά των αρμοδίων και η επιμονή τους να επιβάλουν την εφαρμογή χωρίς να έχουν προετοιμάσει το έδαφος, «έσφαξε» βαθμολογικά περίπου το 30% των μαθητών, οι οποίοι θα κλιθούν να επανεξεταστούν το Σεπτέμβριο.
Γ.Τ.


 
Διασώζεται η «Εναρμόνιση»
 Μεγάλη ανακούφιση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του κ. Κεγκέρογλου, υφυπουργού Εργασίας, σχετικά με την διασφάλιση θέσεων για 68.000 παιδιά στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς της χώρας μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και από την ανακατανομή κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τον τελευταίο καιρό υπήρχε έντονη φημολογία ότι ενδέχεται να καταργηθεί το πρόγραμμα για την «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», πράγμα που είχε δημιουργήσει ανησυχία καθώς κανείς δεν αμφισβήτησε την πολύτιμη συμβολή του προγράμματος μέχρι σήμερα.
Το ποσό που υπολογίζεται κυμαίνεται μεταξύ 162-165 εκατ. ευρώ, ενώ προτεραιότητα θα καθοριστεί βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Αυτά είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ο αριθμός των παιδιών, αν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, άνεργους γονείς.
Επίσης γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όπως και επιχορηγήσεις από ιδιώτες, οπότε θα προστεθούν και άλλα παιδιά στον αριθμό των 68.000.


 

 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…