Σχόλια 25/06/14

0
Η μικρή ΔΕΗ θα ανάψει μεγάλες φωτιές στην κυβέρνηση


 
 
Να απολογηθούν!
 Φίλος αγαπητός και ιδιαίτερα ενημερωμένος, επικοινώνησε μαζί μας για να συμφωνήσει ότι είναι απαραίτητη η αξιολόγηση σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου. Τόνισε δε πως ο ιδιωτικός τομέας καθημερινά αξιολογεί και αξιολογείται από τους πελάτες – αγοραστές, κοινή γνώμη κλπ.
Πρόσθεσε όμως και μια παράμετρο. Να αξιολογούνται και αυστηρά μάλιστα, και οι υπουργοί, υφυπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι εάν κάνουν σωστά τη «δουλειά»τους. Διαφορετικά να πηγαίνουν σπίτια τους.
-Έχει απόλυτο δίκιο και συμφωνούμε μαζί του.
«Ε»


 
Πενήντα τρία χάνια!
 Για σκεφτείτε το λίγο αγαπητοί αναγνώστες. Η Ξάνθη είχε πριν μερικές δεκαετίες, 1870 με 1910, 53 χάνια. Μόνον η πόλη. Χώρια η Γενισέα όταν ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής και η Ξάνθη μια κωμόπολη. Αυτά τότε.
Πενήντα τρία χάνια όμως, όπως και να’ναι, δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση. Κάθε δρόμος και σοκάκι και από ένα χάνι και μάλιστα στην Παλιά περιοχή και όρια της τότε πόλης, όχι τα σημερινά. Χάνια πολλά είχε πέριξ της σημερινής πλατείας, της οδού Τσαλδάρη (πρώην Κομοτηνής), στην οδό Βενιζέλου, Στογιαννίδη, κλπ άλλους δρόμους όπως Τσιμισκή, Δαγκλή και Καραολή (πρώην Κωνσταντινουπόλεως).
Ιστορίες παλιές, ονομασίες δρόμων παρελθόντων χρόνων όταν η πόλη έφθανε μέχρι την κεντρική πλατεία και λίγο παραπέρα. Το εμπορικό κέντρο τότε ήταν η σημερινή πλατεία Αντίκα. Οι παλιοί Ξανθιώτες θα τα θυμούνται όλα αυτά. Όπως και τα χάνια βέβαια. Ιστορία μιας πόλεως…
«Ε»


 
Όχι γκρίνιες
Μην ακούσω κουβέντα τώρα για ζέστη, για μίνι-καύσωνα, για τα σαραντάρια που θα έχουμε σήμερα και αύριο. Κάπου είμαστε λίγο (άλλοι λένε ότι είμαστε πολύ παράξενοι ως λαός, τέλος πάντων) γκρινιάρηδες και εύκολα από το ζενίθ φθάνουμε στο ναδίρ.
Μέχρι προχθές ακούγαμε γκρίνιες για τις βροχές, ε, πιστεύω να μην έχουμε τα ίδια με τις ζέστες. Καλοκαίρι έχουμε…
«Ε»


 
Θλιβερή επανάληψη
 Δεν μπορεί φυσιολογικός άνθρωπος να μην στεναχωρήθηκε για τον πνιγμό του 12χρονου νέου στην παραλία Μυρωδάτου την Κυριακή.
Όπως συναισθηματικά να μην φορτιστεί κάθε γονιός από την προσπάθεια του πατέρα να τρέξει να βοηθήσει το γιο του θέτοντας σε κίνδυνο τη δική του ζωή που εάν δεν ήταν ο ναυαγοσώστης ίσως το δράμα να μεγάλωνε με άλλους δύο πνιγμούς.
Όπως να’ ναι, είναι μια άσχημη και δραματική υπόθεση. Που δυστυχώς ζούμε κάθε χρόνο με τους διάφορους πνιγμούς είτε νέων είτε ηλικιωμένων.
Να λοιπόν ένα μάθημα που θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό στα σχολεία. Η εκμάθηση κολύμβησης σε όλα τα παιδιά!
«Ε»


 
Προσωπικότητες
 Ο ρόλος των προσώπων σε έναν τόπο είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Εννοούμε βέβαια ότι τα άτομα, οι προσωπικότητες ενός τόπου, τον χαρακτηρίζουν.
Πρόκειται για το ανθρώπινο δυναμικό που δίνει το στίγμα μιας περιοχής, που σηματοδοτεί μεν το σήμερα αλλά προδιαγράφει και το μέλλον του τόπου.
Διαχρονικά, δυστυχώς, η Ξάνθη είχε μεν την παρουσία κάποιων προσωπικοτήτων, η εμβέλεια όμως ελάχιστων ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό οφείλουμε να το αποδεχτούμε. Και να το εντάξουμε στα αρνητικά έναντι άλλων περιοχών.
«Ε»


 
 Υποψήφια προς ένταξη η Αλβανία
 Υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ είναι πλέον και επίσημα η Αλβανία μετά από απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συνεδρίασε υπό τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η υποψηφιότητα της Αλβανίας θα επικυρωθεί και τυπικά κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Είναι η τρίτη φορά από το 2009 που η γειτονική μας χώρα υποβάλει αίτηση στο να πάρει καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά απορρίφθηκε τις δύο προηγούμενες φορές με συστάσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και του κράτους δικαίου.
Η Αλβανία έδειξε να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις αυτές με συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν κατά χασισοπαραγωγών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Και φυσικά είχε σταθερό συμπαραστάτη στην προσπάθειά της αυτή την Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε ότι οι γείτονες θα την εκτιμήσουν τη στήριξη αυτή…


 
Ο Μάνος προειδοποιεί
 Με μια επιστολή στην Καθημερινή ο Στέφανος Μάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν νέο, αλλιώτικο εμφύλιο πόλεμο με αφορμή της απολύσεις στο Δημόσιο. Γράφει ο πρώην υπουργός: «Είναι πραγματικά παράδοξο ότι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχει ακόμη πολιτικό αντίκρισμα η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο. Νεο-ορκισθέντες υπουργοί, όπως οι κύριοι Ντινόπουλος και Λοβέρδος, βουλευτές, δικαστές, ΜΜΕ εξαπολύουν καθημερινώς μύδρους εναντίον των απολύσεων. Δεν περνά από το μυαλό όλων αυτών ότι οι αμειβόμενοι από το Δημόσιο πληρώνονται με το υστέρημα όσων δεν είναι στο Δημόσιο; Ότι το υστέρημα αυτό έχει συρρικνωθεί απελπιστικά εξαιτίας της ακολουθούμενης φορομπηχτικής πολιτικής; Ότι οι φόροι που πληρώνονται για να αμείβονται όσοι είναι στο Δημόσιο έχουν οδηγήσει 1,5 εκατ. Έλληνες στην ανεργία και την ελληνική οικονομία σε συρρίκνωση; Δεν το αντιλαμβάνονται οι κύριοι υπουργοί; Η σημερινή Ελλάδα χωρίζεται σε δύο φυλές. Σε αυτή που είναι στο Δημόσιο, ορίζει τους νόμους και ασκεί εξουσία και σε μια μεγαλύτερη, αλλά αδύναμη και δυναστευόμενη, έξω από το Δημόσιο. Θα έλθει η στιγμή που οι αδύναμοι θα επαναστατήσουν. Να προσέχουν οι κύριοι υπουργοί».
Πικρές και μεγάλες αλήθειες…


 
 Γατάκι …σωφεράκι
 Λάτρης των αυτοκινήτων φαίνεται πως ήταν ένα γατάκι αλλά μάλλον υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και εγκλωβίστηκε μέσα στον…κινητήρα ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου! Πήγε και ο κάτοχος του αυτοκινήτου να βάλει μπρος και άκουσε τα νιαουρίσματα…. Προσπάθησε να το απεγκλωβίσει όμως δεν μπόρεσε γιατί το γατάκι είχε σφηνώσει. Κάλεσε τότε την πυροσβεστική που ήρθε και φυσώντας αέρα το απεγκλώβισε . Και έτσι ούτε σε γάτα …ούτε σε αυτοκίνητο ζημιά! Όπως μας είπε ο Διοικητή της Πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Χρήστος Καλογουλίδης είναι πολύ συχνό φαινόμενο γάτες να μπαίνουν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ρόδες μέσα στο καπό έτσι για να φωλιάσουν και να χουχουλιάσουν…Όταν ανάψει η μηχανή πανικοβάλλονται και προσπαθώντας να βγουν σφηνώνουν μέσα στον κινητήρα. Γι αυτό για καλό και για κακό πριν ξεκινήσετε ρίξετε μια ματιά και στη μηχανή…Μπορεί να βρείτε κανένα γατάκι …σωφεράκι και εσείς!
Μ.Ξ.


 
Πολύ της μόδας έγινε το «φέσι»…
 … των εργοδοτών στους εργαζόμενους τελευταία στην Ξάνθη. Μαθαίνω ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν τους εργαζόμενους που απασχολούν έως και …15 μήνες απλήρωτους και δεν εννοούν να τους πληρώσουν. «Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Γίνονται τριμερείς όμως η κατάσταση δεν αλλάζει…Τα «φέσια» συνεχίζονται…Κανένα «φως» δεν διακρίνεται στο τούνελ…Ο εργασιακός τομέας ασθενεί βαρέως…μεγάλη ανεργία και όποιοι τυχεροί δουλεύουν είτε παίρνουν ψίχουλα είτε τα περιμένουν και τρέχουν να τα διεκδικήσουν…Κάποτε μιλούσαν επιτιμητικά για την γενιά των 700 ευρώ τώρα αν παίρνει κάποιος 700 ευρώ θεωρείται και καλοπληρωμένος!
Εκεί μας φτάσανε…Να μας περάσουν σε μισθούς κι οι Βούλγαροι σε λίγο…
Μ.Ξ.


 
 Εξωφρενικά προκλητικός
 Για άλλη μια φορά προχώρησε σε μια απίστευτη πρόκληση ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος δήλωσε ότι δεν τα βγάζει πέρα με τη σύνταξη των 1.800 ευρώ που παίρνει!
Συγκεκριμένα ο κ.Πάγκαλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από τους βουλευτές μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε «εάν κάποιοι αποφασίσουν – γιατί βλέπω τώρα ένα πνεύμα κατά των δικαστών – και δεν δικαιώσουν τον εαυτό τους, διότι πιστεύω ότι ορθώς έπραξαν οι δικαστές και τον δικαίωσαν από την τυπική άποψη, της εφαρμογής του δικαίου, θα μπορούσε άλλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας δικαίου ότι δεν μπορεί να χειροτερέψεις αναδρομικά τις συμβατικές συνθήκες μιας εργασιακής σχέσης, σε έναν εργοδότη.
Εκεί θα άνοιγε επίσης ο δρόμος για να δικαιωθούν κάποιοι και ανατρέπεται η οικονομική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο, εγώ δεν θα κάνω προσφυγή, παρόλο ότι υποφέρω, διότι 1.800 ευρώ δεν είναι μεν σύνταξη πείνας, αλλά δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να έχω τόσα. Είχα προγραμματίσει κάτι παραπάνω…».
Και τι να πεις μετά από αυτό! Ας μαζευτούμε, λοιπόν, όλοι εμείς που είχαμε ονειρευτεί να ζούμε με 3 και 60 –δυστυχώς κυριολεκτικά- να του στείλουμε οικονομική ενίσχυση…
Γ.Τ.


 
Αρχίζει το ματς!
 Μπροστά στις τηλεοράσεις πέρασαν στις πλειοψηφία τους οι Έλληνες το χθεσινό βράδυ, προκειμένου να δουν τον αγώνα Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά συγκεντρώθηκαν σε μπαλκόνια και καφέ για να παρακολουθήσουν τον κρίσιμο αγώνα για την Εθνική μας ομάδα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οπαδός αυτών των διοργανώσεων δηλώνει και ο θηλυκός πληθυσμός.
Γ.Τ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …