Σχόλια 20/06/14

0
Ντεμπούτο του Χαρδούβελη στο Eurogroup. Από το Χάρβαρντ ανέλαβε το χάρβαλο…


 
 
Σταμάτησαν
 Διαμαρτυρίες από συμπολίτες έφθασαν στην εφημερίδα μας για δύο αρνητικές εξελίξεις στον Πολιτιστικό τομέα που αφορούν την Ξάνθη. Παράλληλα, πυκνώνουν τα ερωτήματα και ζητούν απαντήσεις για τα δύο αυτά ζητήματα τα οποία είναι πρώτον: Από τον Φεβρουάριο του 2014 σταμάτησε τη δημιουργική της παρουσία και λειτουργία η Χορωδία του ΚΑΠΗ Ξάνθης «Γρηγόρης Λεοντιάδης» με υπεύθυνο διευθυντή τον συμπολίτη μας Πέτρο Δημητριάδη, γνωστό από τις επιτυχημένες εμφανίσεις σε Ξάνθη και γύρω πόλεις.
Τέλος, σταμάτησε τη λειτουργία της επίσης η γνωστή Χορωδία «Αρίων» με μαέστρο τον εξαίρετο μουσικό και άνθρωπο, συμπολίτη μας Γιάννη Παπαδόπουλο.
Και οι δύο χορωδίες, ξεχωριστές και με διαφορετικό περιεχόμενο και ρεπερτόριο, σίγουρα θα πρέπει να ξανακουστούν και σίγουρα κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να γίνει αυτό και πρωτίστως βέβαια ο δήμος. Διότι με το να σιωπήσουν οι δυο αυτές Χορωδίες, ο Πολιτισμός στην Ξάνθη γίνεται φτωχότερος.
«Ε»


 
Φόροι υπέρ τρίτων
 Χρόνια τώρα με την τρόικα έχουν δώσει οι κυβερνήσεις διάφορες υποσχέσεις. Υποσχέσεις που είναι δεσμεύσεις βέβαια. Κι αυτές είναι πολλές. Και πολλές επίσης, ακόμη δεν τηρήθηκαν άρα δεν υλοποιήθηκαν. Μια από αυτές, οι φόροι υπέρ τρίτων.
Έτσι, οι πολίτες πληρώνουν χρήματα για το Ταμείο Νομικών, Ταμείο Μηχανικών, Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα που τελειωμό δεν έχουν.
Σε κάθε τιμολόγιο που κόβουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες υπέρ του δημοσίου, υποχρεούνται να πληρώσουν ένα ικανό ποσό υπέρ του Ασφαλιστικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων! Και βέβαια τα χαράτσια αυτά δεν έχουν τελειωμό. Γεμίζουν τα Ταμεία τους οι έξυπνοι εις βάρος των κορόιδων, που στην περίπτωσή μας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συναλλάσσονται με δημόσιες υπηρεσίες κάθε μορφής που μάλιστα αντί να μειώνονται, πληθαίνουν!…
-Κάποτε, η ντροπή αυτή και η κλοπή ουσιαστικά χρημάτων από τους λίγους προς τους πολλούς, θα πρέπει να σταματήσει. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει όμως;
Γιατί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κάνει πως δεν το γνωρίζει ή δεν το θυμάται. Γιατί ακριβώς δεν θέλει να τα σπάσει με την τάξη των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ, Επιμελητηρίων, Δήμων και άλλων πολλών που καταληστεύουν τον κόσμο με τον φόρο υπέρ τρίτων που μόνον στην Ελλάδα βέβαια εφαρμόζεται.


 
Θετική πρωτοβουλία
 Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, να δημιουργήσουν δομή (γραφείο) πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων.
Η δομή παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν και στεγάζεται στο ισόγειο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με τηλέφωνο 25410 84385.
-Το καλό και σωστό να λέγεται και να επαινείται. Μάλιστα στο γραφείο παρέχονται μια σειρά από πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τους εργαζόμενους.
«Ε»


 
Στο μισό οι ακάλυπτες επιταγές
 Στην δημοσιότητα δόθηκαν από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας Α.Ε», τα στοιχεία για τις επιταγές που σφραγίσθηκαν από τις αρχές του χρόνου έως το τέλος Μαΐου. Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Μάιο του 2014, στα 160,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 39,2 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Μαΐου του 2013 η αξία των ακάλυπτων επιταγών ήταν στα 302 εκατ. ευρώ, ενώ των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθαν στα 64 εκατ. ευρώ.
Συνολικά σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουάριο-Μαΐου 2014 10.284 τεμάχια, 57,30% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 24.891, καταγράφοντας μείωση 32,21% σε σύγκριση με τα τέλη Μαΐου 2013.


 
 Οι «ανθρωπιστές» του ΣΥΡΙΖΑ
 Κόντρες στη βουλή μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο για να στηρίξουν την αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Στο δικαστήριο, ως μάρτυρες παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Μαρία Κατριβάνου. Μετά την επίθεση που δέχτηκαν στη βουλή ο κ. Κουράκης αιτιολόγησε την πράξη τους ως πράξη ανθρωπισμού.
Είπε συγκεκριμένα: «Οποιοσδήποτε βουλευτής θα πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των ανθρώπων, για αξιοπρεπείς συνθήκες, για σεβασμό της προσωπικότητάς τους. Με την κυρία Κατριβάνου έχουμε πάει πολλές φορές σε διάφορες υποθέσεις. Κανένα φλερτ με την 17 Νοέμβρη… Θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε βιαστή, χουντικό. Θα πήγαινα και για τον Ιωαννίδη και για Χρυσαυγίτη και για Κασιδιάρη και για όλους τους ανθρώπους».
Είναι η πολλοστή φορά βέβαια που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τρομοκρατών και εγκληματιών. Πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Βρούτσης που υπερασπίστηκε το δικαίωμα του τρομοκράτη Σακκά να αποφυλακιστεί με όρους. Και φυσικά μόλις κατάφερε να αποφυλακιστεί, εξαφανίστηκε για να συνεχίσει τη δράση του. Ανάλογα ανθρωπιστικά αισθήματα όμως δεν έχουν εκφράσει ποτέ οι Συριζαίοι βουλευτές για τα θύματα των τρομοκρατών. Ο ανθρωπισμός τους είναι επιλεκτικός…


 
Χειμερινό τοπίο
 Χειμερινό τοπίο θυμίζει ακόμα η πόλη της Ξάνθης με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας εν μέσω θέρους. Πέρα από τους Ξανθιώτες και τα μικρά παιδιά που γκρινιάζουν για το ότι χάνουν τα μπάνια τους, πονοκέφαλος δημιουργείται και στους επιχειρηματίες των εποχιακών καταστημάτων, οι οποίοι βλέπουν τις δουλείες τους «να βουλιάζουν» στην βροχή.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά του καιρού, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και σήμερα καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Γ.Τ.


  

Ένα απλό αληθινό γλέντι
 Όσο και αν δεν το φανταζότανε κανείς η οικονομική κρίση είχε και τα θετικά της. Οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, οι οποίοι «πλήρωσαν τις αμαρτίες» των προγόνων τους, ήρθαν πιο κοντά τόσο μεταξύ τους, δημιουργώντας πιο ουσιαστικές σχέσεις, όσο και με την παράδοση. Αφήνοντας πίσω την «ζωή βιτρίνας» που κάνανε κάποτε, επιλέγουν να διασκεδάζουν πιο «παρεΐστικα», αλλά και να ζουν τις σημαντικές στιγμές τις ζωής τους με άτομα που αγαπούν.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στροφής των νέων είναι το γλέντι που στήθηκε στον οικισμό της Μάνδρας, το βράδυ της Τετάρτης, ενόψει του γάμου δύο νέων ανθρώπων. Ο γαμπρός παρά το νεαρό της ηλικίας του αποφάσισε να τηρήσει όλα τα έθιμα στήνοντας ένα τεράστιο τραπέζι στο δρόμο που χωρούσε όλους τους ανθρώπους που τον αγαπούν. Συγγενείς και φίλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στήσανε χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Το παράδειγμα του Γιάννη και της Μελίνας αποτελεί μόνο ένα από τα εκατοντάδες γλέντια που στήνονται και πάλι στα χωριά με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, μικρά και αληθινά πράγματα δημιουργούν τις πιο δυνατές αναμνήσεις.
Γ.Τ.


 
Τα Λουτρά της Ποταμιάς και το ΤΑΙΠΕΔ
 Το’ ψαξε μέσω τυπογραφικού ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και διαπίστωσε όντως ότι η έκταση που έβγαλε στο «σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτή που έχει τις κτιριακές εγκαταστάσεις των Λουτρών της Ποταμιάς. Έτσι μια και δυο έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για να του γνωστοποιήσει ότι αυτό το οικόπεδο έχει έγγραφη παραχώρηση για 40 χρόνια στο δήμο από τον ΕΟΤ και ότι ο δήμος έχει κινήσει τις διαδικασίες να το βγάλει σε διεθνή διαγωνισμό για να το μισθώσει σε ιδιώτη. Δεν γνωρίζουμε αν θα …ιδρώσει το αυτί του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ μετά απ’ αυτή την γνωστοποίηση (θα δούμε και αν θα απαντήσει…) αλλά αυτό που φοβάται η δημοτική αρχή είναι μήπως πωληθεί και ο δήμος χάσει τα μισθώματα που θα είχε αν το μίσθωνε ο ίδιος. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση αν θέλει ο δήμος να τα κρατήσει να τα αγοράσει αυτός από το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να τα μισθώσει. Αυτό όμως είναι κάτι που θα κληθεί να το διαχειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή, αφού βρει το απαραίτητο ρευστό.
Μ.Ξ.


 
Τι τρέχει με τον ΟΑΕΔ;
 Νέα σχέδια απεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας για τον ΟΑΕΔ. Φημολογείται ότι πρόκειται ν’ αλλάξει μορφή, δομή και πιθανότατα και αντικείμενο. Να πάψει δηλαδή να είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων απασχόλησης. Ενδεχομένως για να μπουν στο «παιχνίδι» και άλλοι «παίχτες». Αυτό φαίνεται να …διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς αποψιλώνεται από προσωπικό και συρρικνώνεται από αντικείμενο. Κάτι ακούγεται ότι τα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας που ήταν να «τρέξουν» μέσα στο καλοκαίρι «πάγωσαν»…
Ο τοπικός ΟΑΕΔ υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. Ακόμη και αυτοί οι 14 που ήρθαν από την Εργατική Εστία τον εγκατέλειψαν για άλλες υπηρεσίες…
Μ.Ξ.



Η Θάσος και πάλι στα πάνω της
 Για τα καλά έχει ξεκινήσει, παρά τις κυκλοθυμίες του καιρού, η τουριστική περίοδος στη Θάσο. Τα charter Σλοβάκων, Σλοβένων και Πολωνών και οι αυτόνομες αποδράσεις Ρουμάνων και Βουλγάρων έχουν ήδη δώσει νότα διακοπών στο νησί, ενώ ήδη καταφτάνουν και οι παραθεριστές των camping που φτιάχνουν εκεί το καλοκαιρινό σπιτικό τους, πολλοί από αυτούς ξανθιώτες και για πολλά χρόνια πιστοί του νησιού.
Η Θάσος τα τελευταία χρόνια βλέπει μία εκτίναξη στην τουριστική της κίνηση, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους εκδρομείς του σαββατοκύριακου ή των… γειτονικών περιοχών ακόμη και της Θεσσαλονίκης που έστρεψαν το βλέμμα στην οικονομικότερη μετακίνηση και διαμονή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η Θάσος παραμένει ένα νησί κατάλληλο για διακοπές χαλάρωσης με πολλές επιλογές και ευκολία στην εξερεύνηση όλων των μυστικών της. Παρά την αύξηση του τουρισμού ορισμένες πρακτικές των επαγγελματιών συνεχίζουν να θυμίζουν κάθε άλλο παρά επαγγελματισμό, η τιμή του εισιτηρίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα κυρίως για τα αυτοκίνητα, αν και στο «παιχνίδι μπήκε και τρίτη ναυτιλιακή, ωστόσο η γενική τάση δείχνει το κοντινό μας νησί να ανεβαίνει κάθε χρόνο και περισσότερο στις προτιμήσεις των εκδρομέων.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…