Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έσπευσαν για ρύθμιση οι πρώτοι 14 οφειλέτες του δήμου

Έσπευσαν για ρύθμιση οι πρώτοι 14 οφειλέτες του δήμου

0
oikonomiki ep 10.6

Ο Δημήτρης Μπένης εξέφρασε την πρόθεση να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις υπαγωγής στο νέο νομό κατά τη διάρκεια της οικονομικής Επιτροπής

 

Στα 33 εκ. ευρώ «έκλεισαν» τα έξοδα του 2013 και στα 37 εκ. ευρώ τα έσοδα. Αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από παρελθόντα έτη, σε αναγκαστικά μέτρα προχώρησε η υπηρεσία

 
 
Δεκατέσσερα αιτήματα υπαγωγής στο νέο νόμο που δίνει τη δυνατότητα εξόφληση οφειλών προς δήμους σε πολλές δόσεις και με ευεργετικές διατάξεις, εξέτασε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με πέντε από τα εννέα μέλη της το μεσημέρι της Τρίτης.
Συνολικά το χρέος των δεκατεσσάρων αιτημάτων προς το δήμο ανέρχεται στις 280.000 ευρώ, με το ποσό των 191.000 ευρώ να αφορά στις οφειλές του καζίνο.
«Όσοι δεν ενδιαφερθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους με αυτό το νόμο, που δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση και για οφειλές πριν το 2010, δεν έχουν σωτηρία», ήταν τα λόγια του προέδρου Δημήτρη Μπένη, που εξέφρασε την πρόθεσή του να εγκριθούν όλα τα αιτήματα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, ακόμη και αυτοί που καταστρατήγησαν προηγούμενες ρυθμίσεις ή ήταν ανακόλουθοι.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στην επιτροπή, χωρίς να αναγνωστούν τα ονόματα των οφειλετών, κάποιοι αιτήθηκαν εφάπαξ καταβολή με την έκπτωση που προβλέπεται και κάποιοι ζήτησαν δόσεις. Πρόκειται για ρύθμιση- «σκούπα» που οι δήμοι διεκδικούσαν εδώ και πολύ καιρό, η οποία περιλαμβάνει όλες τις οφειλές πλην των πολεοδομικών προστίμων και δίνει την ευκαιρία στους οφειλέτες, που μπορούν να αιτηθούν ακόμη και 100 δόσεις να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με το δήμο.
Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Ξάνθης, έχει ήδη ξεκινήσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους οφειλέτες, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το δεύτερο δίμηνο εφαρμογής, μιας και μόλις πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος.
 
Πρώτη συζήτηση για το ταμείο του δήμου το 2013
Στο πλαίσιο του προελέγχου του απολογισμού του 2013, έγινε γνωστό ότι τα έσοδα έφτασαν τα 36.721.164,10 ευρώ και τα έξοδα τα 32.890.319,29 ευρώ. Το υπόλοιπο του ταμείου που μεταφέρεται στην επόμενη χρήση είναι 3.830.784,82 ευρώ. Συνολικά, βεβαιώθηκαν 41 εκ. χρέη, αλλά εισπράχθηκαν 36,7 εκ. Το υπόλοιπο παρελθόντων ετών είναι περίπου 2,9 εκ. ευρώ. Η αύξηση στα εισπραχθέντα κατά περίπου 500.000 ευρώ αιτιολογείται από το γεγονός ότι η υπηρεσία προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δέσμευση ΑΦΜ, κατασχέσεις εις χείρα τρίτου κ.ά., ωστόσο δεν επέβαλε εκποιήσεις ακινήτων, αναμένοντας τη νέα ρύθμιση με την οποία οι οφειλέτες μπορούν να επιχειρήσουν να εξοφλήσουν το δήμο. Τα βεβαιωθέντα του τρέχοντος έτους είναι περίπου 1,1 εκ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν σε είσπραξη για μεγάλο μέρος εξαιτίας εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, οικοδομικά πρόστιμα που μπορούν ακόμη να υπαχθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων και άλλες περιπτώσεις.
Ως προς το κομμάτι των εξόδων, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ) ανήλθαν στα 1,8 εκ. ευρώ, ενώ χωρίς καμία αιτιολογία δεν αποδόθηκε καθόλου η δόση Δεκεμβρίου από τους ΚΑΠ.
 
Επιτροπή διαγωνισμού συγκροτήθηκε για το έργο της μελέτης του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης
Με φανερή πλειοδοτική διαδικασία ενοικιάστηκε προς 400 € + 5% στον μοναδικό ενδιαφερόμενο ένα κατάστημα της δημοτικής αγοράς, ενώ ένα ακόμη που τέθηκε σε δημοπρασία δεν είχε την ίδια τύχη και θα παραμείνει ανοίκιαστο. Στη συνεδρίαση συγκροτήθηκε επίσης επιτροπή διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης, ενώ χωρίς συζήτηση εγκρίθηκαν και οι μετακινήσεις 16 υπαλλήλων.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…