Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το παρθένο δάσος της Ροδόπης

Στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το παρθένο δάσος της Ροδόπης

0
diktio oxies 5

Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από το Φορέα Διαχείρισης για να ευοδώσει η υποψηφιότητά του

 
 
Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Κεχαγιόγλου Σταύρος, τα στελέχη του ΦΔΟΡ, ο συντονιστής δικτύωσης Καθηγητής Hannes Knapp, ο Αναπληρωτής Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Ν. Γρηγοριάδης, οι δασολόγοι του Δασαρχείου Δράμας, Τσιρίδης Αλέξανδρος και Αμανατίδου Δέσποινα, ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης Παντελής Θεοδωρίδης και η δασολόγος του Δασαρχείου Ξάνθης Σταυρούλα Καψάλη.
Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η προετοιμασία και υποστήριξη της υποψηφιότητας των περιοχών του Παρθένου Δάσους Κεντρικής Ροδόπης και του Δάσους Οξιάς Τσίχλας-Χαϊντούς για ένταξη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και σε ένα υπό σύσταση Ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας και διατήρησης αρχέγονων δασών οξιάς, με τον καθηγητή κ. Hannes Knapp να είναι ο συντονιστής δικτύωσης του προγράμματος αυτού.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στον κ. Hannes Knapp από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Κεχαγιόγλου Σταύρο, ενώ στη συνέχεια ο κ. Knapp παρουσίασε τα κριτήρια ένταξης των υποψήφιων περιοχών στο δίκτυο. Μετά το τέλος της συνάντησης η ομάδα περιηγήθηκε στο Παρθένο Δάσος Κεντρικής Ροδόπης (Φρακτού) όπου και εξετάστηκαν τα παραπάνω κριτήρια ένταξης.
Είναι αποδεδειγμένο μέσω πληθώρας παραδειγμάτων ότι η ένταξη στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία και διατήρηση ενός φυσικού μνημείου, καθώς δημιουργεί τη συμβατική υποχρέωση στο κράτος στο οποίο ανήκει της διατήρησης της εξέχουσας οικουμενικής αξίας του, μέσω της συντήρησης, ανάδειξης, προβολής και εν γένει της διαχείρισης του μνημείου αυτού κατά τρόπο που να διασφαλίζεται διαχρονικά η αυθεντικότητα και η ακεραιότητά του.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…