Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Συμμετοχή της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης στους σχεδιασμούς της Ευρώπης

Συμμετοχή της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης στους σχεδιασμούς της Ευρώπης

0
korkidis xanthi1
 

Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και υπ. ευρωβουλευτή με τη ΝΔ Β. Κορκίδη, που επισκέφθηκε χθες την Ξάνθη

 

Τόνισε ότι είναι κρίσιμη για το εθνικό εμπόριο η προσαρμογή των ευρωπαϊκών εργαλείων στα ελληνικά δεδομένα

 
 
Με την ιδιότητά του ως προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε χθες περιοδεία στη Θράκη ο Βασίλης Κορκίδης. Συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα έφτασε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ξάνθης το μεσημέρι, όπου μεταξύ άλλων, τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Γιώργος Ιγνατιάδης, καθώς και ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ από την Ξάνθη Ηλιάζ Καράνταη. Στη συνέχεια μετέβη στην Κομοτηνή και το βραδύ ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία των open malls, των ανοιχτών εμπορικών κέντρων δηλαδή, καθώς ένα εκ των έξι που θα δημιουργηθούν σε πρώτη φάση σε όλη την Ελλάδα θα βρίσκεται στην ακριτική πόλη, καθότι αποτελεί πύλη εισόδου.
 
Για την εκπροσώπηση της ΜμΕ
Στις δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι το διακύβευμα της δικής του υποψηφιότητας είναι να εκπροσωπήσει τη μικρομεσαία επιχείρηση και το ελληνικό εμπόριο στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Όπως εξήγησε, η Ευρώπη με το σύνθημα «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» στηρίζει τη ΜμΕ, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο ίδιος σχολίασε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 23 εκ. ΜμΕ και 25 εκ. άνεργοι. Αν λοιπόν η καθεμία προσλάμβανε έναν άνεργο θα λυνόταν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας. Στην Ελλάδα, οι ΜμΕ είναι 680.000 και οι άνεργοι 1.350.000. Οπότε με την ίδια λογική το πρόβλημα θα λυνόταν μόνο κατά 50% περίπου, όμως και πάλι θα ήταν σημαντικό. «Επειδή εμείς έχουμε αυτή τη δομή της ΜμΕ πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Τα προγράμματα που σχεδιάζει η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσουμε να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ο στόχος μας είναι ως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να συμμετάσχουμε στο σχεδιασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
 
Ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου των ΕΒΕ
Σχετικά με το ρόλο που υπηρετεί ο συνδικαλισμός, αλλά και τη μερική αποστασιοποίηση και των επαγγελματιών από αυτόν, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι: «ο συνδικαλισμός του σήμερα και του αύριο είναι να είμαστε εκπρόσωποι του κλάδου μας, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με εργαλεία, όπως νομική στήριξη ή συμβουλευτική για το τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδοτικά, τα φορολογικά». Υπό αυτό το πρίσμα και επειδή η νέα προγραμματική περίοδος αναφέρεται σε μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι μόνο στο εμπόριο, η ΕΣΕΕ θα μετονομαστεί σε ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας για να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ΜμΕ
 
«Πείραμα» τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές
Ειδικά για το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ χαρακτήρισε «πειραματική» την περίοδο εφαρμογής και επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψή του όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επτά Κυριακών το καλοκαίρι και μετρηθούν επισκεψιμότητα, κατανάλωση και εισπράξεις. Πάντως, σχολίασε ότι τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά μιας και κίνηση υπάρχει στις βιτρίνες, αλλά όχι εντός των καταστημάτων, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα.
 
Ανταποδοτικές οι συνδρομές στα επιμελητήρια
Τέλος, ο κ. Κορκίδης, ως πρόεδρος επιμελητηρίου και ο ίδιος, κλήθηκε να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες και απειλές παραιτήσεων που σημειώθηκαν για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας πληρωμής της συνδρομή των μελών στα ΕΒΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι υποστηρίζει το θεσμό των επιμελητηρίων, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η διχόνοια ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια. Σχολίασε ότι οι παραιτήσεις είναι περισσότερο αδυναμία και όχι λύση και υπογράμμισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η συνδρομή να συνοδεύεται από ανταποδοτικότητα. «Τα επιμελητήρια πρέπει να προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Να γίνουν τα ΚΕΠ για τις επιχειρήσεις. Για να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια. Όμως με απαιτήσεις εδώ και τώρα σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται είναι λάθος προσέγγιση».
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…