Πωλούνται και οι παραλίες του Φαναρίου και της Αρωγής αλλά και οι Αμμόλοφοι στην Καβάλα
110 ακίνητα βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ. 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει στην ανακοίνωσή του
«Στο σφυρί» βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ και πάλι αρκετά οικόπεδα του νομού μας που προτίθεται να εκποιήσει μέσω δημοπρασιών Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του έχουν αναρτηθεί τα σχέδια των οικοπέδων σε δορυφορική αποτύπωση και συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 110 συνολικά ακινήτων σ’ όλη τη χώρα που είναι προς πώληση με διεθνή προκήρυξη που έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά.
Τα οικόπεδα που πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ στο νομό μας
Όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες των χαρτών των οικοπέδων πρόκειται για μια έκταση 132,110 στρεμμάτων στην Ποταμιά του Δήμου Αβδήρων (ΑΒΚ 3329), για έκταση 60, 813 στρεμμάτων στο Μικροχώρι του Δήμου Τοπείρου (ΑΒΚ 3661), έκταση 38, 360 στρεμμάτων στη Γαλάνη στο Δήμο Τοπείρου (ΑΒΚ 3805) καθώς επίσης και ένα κτίριο 625 τετραγωνικών στη Σταυρούπολη (ιδιοκτησίας ΤΑΧΔΚ)
Να σημειώσουμε ότι τα οικόπεδα αυτά είναι σε περιοχές που υπάρχει γεωθερμικό πεδίο (Ποταμιά)με προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης τις ξενοδοχειακές μονάδες και πλησίον του Νέστου τα υπόλοιπα (Μικροχώρι – Γαλάνη) με προτεινόμενη την εμπορική και βιομηχανική χρήση ενώ το κτίριο στην Σταυρούπολη για κτιριακές εγκαταστάσεις και εμπορική χρήση.
Πωλούνται οι παραλίες στο Φανάρι και στην Αρωγή και οι αμμόλοφοι στην Καβάλα!
Όμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν πουλά μόνο οικόπεδα και κτίρια αλλά «βάζει χέρι» και στις καλύτερες παραλιες της περιφέρειας μας. Συγκεκριμένα στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνονται: η παραλία Αμμόλοφων της Καβάλας, οι παραλίες Αρωγής και Φαναρίου Ροδόπης, οι παραλίες και camping στη Μάκρη και την Αλεξανδρούπολη, η περιοχή ΤΟΞΟΤΕΣ στο Δήμο Νέστου, το ΞΕΝΙΑ Δράμας και ένα οικόπεδο στο Νευροκόπι Δράμας.
1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ
Να σημειώσουμε ότι έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις δέχτηκε το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την εκποίηση παραλιών της Ελαφονήσου. Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι όλα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και για τον συγκριμένο λόγο, ο κατάλογος των ακινήτων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ εδώ και δέκα μήνες, ώστε να γνωστοποιείται τι ανήκει στο Δημόσιο και πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι, ακολουθώντας την πάγια διαδικασία που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (Ν.3986) για την αξιοποίηση ακινήτων, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια γνωμοδοτεί επ’ αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξάλλου, υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη. Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ προστίθεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, το Ταμείο έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή τους
Μαριάννα Ξανθοπούλου