Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παράπονα παραγωγών για τέλη του ΕΛ.Γ.Α.

Παράπονα παραγωγών για τέλη του ΕΛ.Γ.Α.

0
elga

Θ. Πανάγος: «Τα τέλη εκτίμησης καλύπτουν τις δαπάνες πραγματογνωμοσύνης των ζημιών»

 

Αναβαθμίζει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ο οργανισμός

 
 
Δεν είναι λίγα τα παράπονα που δέχονται οι ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. στο Νομό μας από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που τους επισκέπτονται, προκειμένου να δηλώσουν κάποια ζημία, που έχουν υποστεί στις φυτικές και ζωικές τους παραγωγές.
 
Ο προβληματισμός αρκετών παραγωγών
Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί δυσανασχετούν με το αίτημα του ΕΛ.Γ.Α. να καταβάλουν μαζί με την δήλωση τους για ζημία στο κεφάλαιο τους και ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θεωρείται ως τέλος εκτίμησης. Οι δυσαρεστημένοι παραγωγοί στηρίζουν την αντίδρασή τους στο γεγονός ότι κάθε χρόνο πληρώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ανάλογα με τα στρέμματα τους, υπέρ ΕΛ.Γ.Α., το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
 
ΕΛ.Γ.Α.: Το τέλος αυτό δεν είναι παράνομο
Σε επικοινωνία του «Ε» με τον προϊστάμενο του ΕΛ.Γ.Α. Θράκης, κ. Θανάση Πανάγο, ενημερωθήκαμε πως το τέλος αυτό δεν είναι παράνομο και ορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
«Τα χρήματα για την ασφαλιστική εισφορά που καταβάλουν υπέρ ΕΛ.Γ.Α. και υπολογίζονται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας κάθε καλλιέργειας ή εκτροφής, πάνε στις αποζημιώσεις των παραγωγών, όταν πάθουν κάποια ζημία. Από την άλλη τα τέλη εκτίμησης που πληρώνουν, όταν υποβάλλουν δήλωση ζημίας, αποτελούν έξοδο πραγματογνώμων, δηλαδή ο ΕΛ.Γ.Α. πληρώνει τις δαπάνες πραγματογνωμοσύνης των ζημιών».
 
Ποιες είναι οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα
Η ανοιχτή διακυβέρνηση και η συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολίτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ θα αξιοποιήσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχει στους ασφαλισμένους του, τις ώριμες και αξιόπιστες υπηρεσίες που διαθέτει η ΓΓΠΣ για την αυθεντικοποίηση των φορολογουμένων στις εφαρμογές της. Σημειώνεται πως η ΓΓΠΣ έχει ταυτοποιήσει μέσω της απόδοσης κλειδαρίθμου, πάνω από 6 εκ. φυσικά πρόσωπα για την πρόσβαση μέσω διαδικτύου στα συστήματα της και η αξιόπιστη αυτή λειτουργία γίνεται πλέον διαθέσιμη και στον ΕΛΓΑ για τις δικές του ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχει ο ΕΛΓΑ προς τους αγρότες θα αφορούν στην εκτύπωση εντύπων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων όπως α) βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς, β)ασφαλιστική ενημερότητα, γ)βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για φορολογική χρήση, δ)αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και στην εκτύπωση εντύπων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που αφορούν εξωτερικούς συνεργάτες ΕΛΓΑ (ανταποκριτές, οριοδείκτες).
Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό που χρησιμοποιούν για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…