Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλα όσα έφεραν οι εκλογές

Όλα όσα έφεραν οι εκλογές

0
paravan

Ομαλά κύλησε η εκλογική διαδικασία στην Ξάνθη αλλά υπήρξαν και απρόοπτα…

 

Πέταξαν στα σκουπίδια τα ψηφοδέλτια στο Μυρωδάτο… Ήθελε να ψηφίσει μόνο για ευρωεκλογές! 9 αναφορές για παράβαση εκλογικής νομοθεσίας!

 
 
Ομαλά κύλησε σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία στο νομό μας, υπήρξαν ωστόσο κάποια απρόοπτα που έδωσαν μια άλλη νότα στις τριπλές εκλογές της 25ης Μαΐου.
 
Πέταξαν στα σκουπίδια τα ψηφοδέλτια στο Μυρωδάτο…
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον δικαστικό αντιπρόσωπο σε εκλογικό τμήμα του Μυρωδάτου όταν πήγε το πρωί και δεν βρήκε …ψηφοδέλτια! Τι είχε συμβεί. Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων και αφού ειδοποίησε να του φέρουν άλλα, ο σάκος με τα ψηφοδέλτια πετάχτηκε στον κάδο των απορριμμάτων καθότι αυτός – ή αυτή που καθάρισε την αίθουσα πέρασε το σάκο για σκουπίδια που έμειναν από την πρώτη Κυριακή και τα πέταξε! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει λίγο η εκλογική διαδικασία έως ότου φέρουν τα νέα ψηφοδέλτια. Το θέμα μάλιστα πήρε και πανελλαδικές διαστάσεις και αναφέρθηκε στα ρεπορτάζ αθηναϊκών καναλιών.
 
Οι ψηφοφόροι έψαχναν να βρουν τα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν την πρώτη φορά
Αρκετοί ψηφοφόροι ταλαιπωρήθηκαν στην Ξάνθη καθώς ενώ προσήλθαν κανονικά στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή η εφορευτική επιτροπή δεν έβρισκε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους. Το μυστήριο λύθηκε καθώς έγιναν κάποιες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους και κάποιοι μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα.
 
Ήθελε να ψηφίσει μόνο για ευρωεκλογές!
Ένταση δημιουργήθηκε σε εκλογικό τμήμα της Ξάνθης όταν διαπληκτίστηκαν φραστικά δύο υποψήφιοι αντίπαλων συνδυασμών οι οποίοι κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο ότι επηρεάζουν τους ψηφοφόρους δίνοντας ψηφοδέλτια του συνδυασμού τους!
 
Πανταχού παρούσα η αστυνομία!
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά παρούσα ήταν η αστυνομία η οποία περιπολούσε σ’ όλα τα αστυνομικά τμήματα. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη για να αποφευχθούν φαινόμενα εξαγοράς ψήφου ιδιαίτερα στους οικισμούς Δροσερό – Ρέμβη – Κιμμέρια.
 
9 αναφορές για παράβαση εκλογικής νομοθεσίας!
Ούτε μια ούτε δύο ούτε τρεις αλλά …εννιά αναφορές έχουν κατατεθεί από συνδυασμό του δήμου Ξάνθης για παράβαση εκλογικής νομοθεσίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι επαναλήφθηκαν φαινόμενα μαζικής μεταφοράς ψηφοφόρων από το Δροσερό στο 2ο ΕΠΑΛ.
 
Δεν άντεξε …να ψηφίσει!
Αδιαθεσία αισθάνθηκε γυναίκα ψηφοφόρος την ώρα που εκτελούσε το εκλογικό της καθήκον στο εκλογικό τμήμα του Α’ Δημοτικού. Άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που την μετέφερε στο νοσοκομείο Ξάνθης.
 
Διευκολύνσεις αλλά και …ανοχή!
Κατά τα διαδικαστικά ήταν εμφανής μια τάση …απλούστευσης των διαδικασιών κυρίως στις ευρωεκλογές. Με δεδομένο ότι υπήρχαν 40 κόμματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι εφορευτικές παρείχαν την δυνατότητα στον ψηφοφόρο να πάρει το ψηφοδέλτιο της επιλογής του αλλά και μερικά άλλα (έτσι για ξεκάρφωμα) ώστε να διευκολύνουν να τους ίδιο και εαυτούς από το να δίνουν κάθε φορά 40 ψηφοδέλτια. Επίσης να σημειώσουμε ότι ήταν εμφανής η έλλειψη μελών των εφορευτικών επιτροπών με τη διακριτική ανοχή των δικαστικών αντιπροσώπων.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…