Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι νέοι συνδυασμοί ρυθμιστές του αποτελέσματος στο δήμο Ξάνθης

Οι νέοι συνδυασμοί ρυθμιστές του αποτελέσματος στο δήμο Ξάνθης

0
kalpes-2014

Με μειωμένες δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές οι μονομάχοι της 25ης Μαΐου Δημαρχόπουλος- Πούλιος

 

Στο 45,73% έφτασε η αποχή στο δήμο Ξάνθης. Δηλώσεις Πούλιου, Μπένη, Ανταμπούφη για το εκλογικό αποτέλεσμα

 
Το εκλογικό σώμα της Ξάνθης στέλνει τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο και τον Χρίστο Πούλιο στη δεύτερη Κυριακή, σε μια ακόμη αναμέτρηση ανάμεσα στον υπάρχον καθεστώς στο δήμο και την αλλαγή. Οι ξανθιώτες που ψήφισαν έστειλαν μήνυμα εμπιστοσύνης στους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής και ατολμία για κάτι νέο στο δήμο της Ξάνθης. Ωστόσο, η συμμετοχή δύο επιπλέον συνδυασμών στις εκλογές της 18ης Μαΐου και ο κατακερματισμός των ψήφων σε δεξιόστροφους και αριστερόστροφους συνδυασμούς είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια δυνάμεων και για το Χρίστο Πούλιο, αλλά και για τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο, ο οποίος συμπεριέλαβε τους συμβούλους του Μιχάλη Στυλιανίδη στο ψηφοδέλτιό του.
Συνολικά στο δήμο της Ξάνθης ψήφισαν 28.039 εκλογείς και η αποχή έφτασε στο 45,73%. Ομοίως είχε διαμορφωθεί η κινητικότητα στην κάλπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, με ποσοστό αποχής κατ’άτι μικρότερο στο 44,36%.
Ο «Δήμος Πρότυπο» του Μπάμπη Δημαρχόπουλου απέσπασε συνολικά 8.311 ψήφους και κατέκτησε το ποσοστό του 31,27%, ενώ ο Χρίστος Πούλιος ήρθε δεύτερος με 6.331 ψήφους και 23,82%. Συγκρίνοντας αυτά τα αποτελέσματα με την πρώτη Κυριακή της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης στο δήμο Ξάνθης και θεωρώντας από τη μια ως συνέχεια του Μιχάλη Στυλιανίδη τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο για το γεγονός της ομοιότητας στα πρόσωπα του ψηφοδελτίου και από την άλλη ως παρόμοιο το συνδυασμό του Χρίστου Πούλιου, αν και σε αυτές τις εκλογές συμπεριέλαβε δυνάμεις, όπως η ΔΗΜΑΡ και νέα πρόσωπα, μπορούμε να πούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάζεται απώλεια δυνάμεων της τάξης του 30%. Ο Μιχάλης Στυλιανίδης είχε λάβει το 2010 12.541 ψήφους και 48,32% και ο Χρίστος Πούλιος 9.313 ψήφους και 35.89%. Σε αυτό βέβαια κυρίαρχο ρόλο παίζει η συμμετοχή των επιπλέον συνδυασμών Μπένη, Τσιακίρογλου και Καμαρίδη.
Ο Δημήτρης Μπένης έλαβε στις εκλογές της Κυριακής 17,72%, ο Σωτήρης Τσιακίρογλου 9,17% και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης 8,33%. Ελαφρώς αυξήθηκαν οι δυνάμεις των «Πολιτών για την Ξάνθη» από 4,51% σε 6,29%, ενώ εξασθένησε η Λαϊκή Συσπείρωση από 4,39% σε3,4%.
Σε συνέχεια των δηλώσεων των υποψηφίων το βράδυ της Κυριακής που μεταφέρθηκαν στο χθεσινό φύλλο, τη γνώμη τους για το εκλογικό αποτέλεσμα μεταφέρουν σήμερα στο «Ε» ο Χρίστος Πούλιος, ο Δημήτρης Μπένης και ο Νίκος Ανταμπούφης.
 
Χρίστος Πούλιος: «Το πρώτο βήμα για την ανατροπή έγινε»
poulios 1Η συντριπτική πλειοψηφία του ξανθιώτικου λαού καταδίκασε ουσιαστικά με την ψήφο της το σύστημα που τόσα χρόνια διοικεί αυτό τον τόπο. Η πρώτη φάση των εκλογών τελείωσε. Το πρώτο βήμα για την ανατροπή έγινε. Στις 25 Μαΐου οι ξανθιώτες, οι Σταυρουπολίτες, οι Κιμμεριώτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν άλλα πέντε χρόνια χαμένα ή αν θέλουν την αλλαγή στο δήμο Ξάνθης. Το δίλημμα είναι προφανές. Σ’ αυτή τη μάχη της επόμενης Κυριακής όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που εκφράστηκαν την πρώτη Κυριακή ενάντια σ’ αυτό το σύστημα διοίκησης οφείλουν να συμμετέχουν.
 
Δημήτρης Μπένης: «Η Ξάνθη για μία ακόμη φορά δεν ψήφισε Αυτοδιοικητικά»
benis 5-webΘα ήθελα εκ βάθους καρδίας, να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους του συνδυασμού ´´ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ´´ που με τίμησαν σε αυτό τον αγώνα, αλλά και όλους τους συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Η Ξάνθη για μία ακόμη φορά δεν ψήφισε Αυτοδιοικητικά.
Εμείς όμως όλοι είμαστε υπερήφανοι, γιατί δώσαμε και την ευκαιρία, αλλά και την προοπτική για μια άλλη πρόταση, καθαρή, ακομμάτιστη, πραγματικά Αυτοδιοικητική. Ο προεκλογικός μας αγώνας, ήταν τίμιος χωρίς εκβιασμούς, υποσχέσεις και πληρωμές. Έτσι θα συνεχίσουμε και θα επιμένουμε στην προσπάθειά μας, για μια Ξάνθη καλύτερη, για μια Ξάνθη που ονειρευόμαστε και αγαπάμε.
 
Νίκος Ανταμπούφης: «Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε πάρα πολλούς γνωστούς που επιβίωσαν, επαγγελματίες δημοτικούς συμβούλους»
adabufis 3Το δικό μας αποτέλεσμα ήταν αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά κατώτερο των προσδοκιών μας. Γι’ αυτό είναι σίγουρο ότι θα καθίσουμε να δούμε τα δεδομένα, να τα αναλύσουμε, να δούμε πώς οδηγηθήκαμε εδώ και ποια ήταν τα δικά μας σφάλματα. Σ’ αυτές τις εκλογές η απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα για την παραμονή του πολιτικού κατεστημένου δόθηκε με εμφατικό τρόπο. Ήταν εκλογές των μηχανισμών, της αποπολιτικοποίησης και της κυριαρχίας ενός συντηρητικού πνεύματος. Γι’ αυτό και συνδυασμοί, όπως ο δικός μας και του κ. Κολλάρου που έδωσαν βαρύτητα στην πολιτική πραγματικότητα και τα κρίσιμα ζητήματα, η Αριστερά δηλαδή δεν παρουσίασε δυναμική και αυτό με θλίβει. Είναι αρνητικό ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε πάρα πολλούς γνωστούς που επιβίωσαν, επαγγελματίες δημοτικούς συμβούλους, που δεν άνοιξαν το στόμα τους στην προηγούμενη θητεία. Και σε αυτές τις εκλογές είχαμε ένα όργιο του πολιτικού ενδιαφέροντος πολλών συνδυασμών για την επιλογή των ευπαθών ομάδων. Η πλειοψηφία έπεσε σ’ αυτή την παγίδα και χειρίστηκε το θέμα με το γνωστό τρόπο και αυτό δεν μας τιμά, ενώ υπονομεύει τον τόπο μας. Οι τρεις πρώτες παρατηρήσεις μου για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι εξής: 1) η ύπαρξη τριών συνδυασμών στο χώρο της δεξιάς είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένα μάντρωμα στο να μη διαχυθούν οι ψήφοι απέναντι. Γι’ αυτό ο συνδυασμός του Ι. Καμαρίδη λειτούργησε ως ανάχωμα. 2) Ο συνδυασμός του Σ. Τσιακίρογλου λειτούργησε σε βάρος του συνδυασμού του Χ. Πούλιου και του δικού μας, κυρίως του πρώτου και 3) οι συνδυασμοί της Αριστεράς που έθεσαν μια ατζέντα με πραγματικά ζητήματα είχαν αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών. Ως θετικό αναγνωρίζω την ύπαρξη ποικιλομορφίας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αν και σε επίπεδο προσώπων οι συνδυασμοί Δημαρχόπουλου, Πούλιου και Μπένη έχουν… μονοκαλλιέργεια. Σχετικά με τη στάση μας την επόμενη Κυριακή, επισημαίνω ότι κάναμε μία προεκλογική εκστρατεία όπου προβάλαμε με πολιτικούς και καθαρούς όρους τις αρχές μας. Οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και στους οποίους στηριζόμαστε έχουν σπουδή και γνώση και δεν παίρνουν αποφάσεις άκριτα. Γι’ αυτό και για κανένα λόγο δε θα λειτουργήσουμε στη λογική της υπόδειξης.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Για τον κ. Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπρο…