Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με το «ζύγι» και …σακούλα στο ψωμί

Με το «ζύγι» και …σακούλα στο ψωμί

0
psomi fournos

Ελάχιστα αρτοποιεία πωλούν συσκευασμένο ψωμί στην Ξάνθη. Μπήκαν τσουχτερά πρόστιμα από το τμήμα Εμπορίου

 

Αρνητικός στο ζύγισμα του ψωμιού ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης. Υποστηρίζει πως θα ζημιωθούν οι καταναλωτές

 
 
Στο «ζύγι» μπαίνει το ψωμί και στο «μάτι» του υπουργείου και των ελεγκτικών του μηχανισμών οι αρτοποιοί, οι οποίοι οφείλουν να ακολουθήσουν πιστά τις ρυθμίσεις του νέου νόμου και να ζυγίζουν υποχρεωτικά το ψωμί. Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού παρουσία του πελάτη καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα. Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί μια άλλη διάταξη που αφορά στη συσκευασία του ψωμιού και έτσι κάθε παράρτημα άρτου υποχρεούται να πουλά συσκευασμένο ψωμί. Αυτή η ρύθμιση δεν αφορά τους φούρνους οι οποίοι όμως αν πωλούν ψωμί σε παραρτήματα υποχρεούνται να το συσκευάζουν.
 
Δεν συσκευάζουν το ψωμί τα αρτοποιεία στην Ξάνθη – Μπήκαν πρόστιμα
Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα παραρτήματα άρτου στην Ξάνθη που πωλούν συσκευασμένο ψωμί, παρά το γεγονός ότι κλιμάκιο ελέγχου του τμήματος Εμπορίου της Π.Ε. Ξάνθης έχει κάνει συστάσεις μια και δυο και τρεις φορές όλους τους αρτοποιούς. Όπως μας πληροφορεί η προϊσταμένη του τμήματος κα Σοφία Κανδυλίδου οι αρτοποιοί προβάλλουν αντιστάσεις και δεν συμμορφώνονται επικαλούμενοι το κόστος της συσκευασίας παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά»: «Ο νόμος είναι σαφής και έχουμε εντολή να τον εφαρμόσουμε. Αφορά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας η συσκευασία στο ψωμί. Έχουμε ενημερώσει έχουμε προειδοποιήσει, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που συμμορφώθηκαν. Προβάλλουν ως επιχείρημα το μεγάλο κοστολόγιο της συσκευασίας. Ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ» αναφέρει η κα Κανδυλίδου, η οποία προσθέτει ότι ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι έλεγχοι στην Ξάνθη για την εφαρμογή της υποχρεωτική ζύγισης του ψωμιού και ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο διάστημα.
 
Το ζυγισμένο ψωμί δεν συμφέρει στους καταναλωτές…
amberiadis pΑντιδρούν και στην υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού οι αρτοποιοί εις το όνομα του …συμφέροντος του καταναλωτή αλλά και το δικό τους! Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης: « αυτή τη στιγμή στους φούρνους της Ξάνθης πουλιέται 90 λεπτά μια φραντζόλα 350 γραμμαρίων που πολλές φορές είναι 380 και 390 γραμμάρια. Αυτά τα επιπλέον γραμμάρια που τώρα δεν τα πληρώνουν θα κληθούν οι πελάτες να τα πληρώσουν αν το υπολογίσουμε στην τιμή ανά κιλό που είναι στα 2,57 ευρώ. Θα επιβαρυνθούν περίπου 10 – 15 λεπτά. Εμείς απ’ την πλευρά μας δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές γιατί δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Όλα αυτά γίνονται για να πέσει η τιμή του ψωμιού όμως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Αμπεριάδης. Σ’ ότι αφορά το συσκευασμένο ψωμί αναφέρει ότι αρκετοί είναι οι αρτοποιοί που το εφαρμόζουν αλλά συστήνει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου: «πρώτα να πάνε να ελέγξουν τους μεγάλες αλυσίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης που δεν το εφαρμόζουν και μετά να βάλουν πρόστιμα στους φούρνους της γειτονιάς»!
 
Τα πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Οι καταναλωτές καλούνται να ζητούν τη ζύγιση, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα του άρτου που αγοράζουν. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση ζύγισης εκ μέρους του πωλητή, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ.1520) για τις σχετικές καταγγελίες».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …