Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κίνδυνος – Θάνατος» τα ετοιμόρροπα σπίτια στην πόλη

«Κίνδυνος – Θάνατος» τα ετοιμόρροπα σπίτια στην πόλη

0
spiti 2

Άγιο είχε συμπολίτης μας. Κόντεψε να του’ ρθει το …μπαλκόνι στο κεφάλι

Έντρομος κάλεσε την αστυνομία – Η πολεοδομία απέκλεισε το χώρο

 

Πολλά τα ετοιμόρροπα στην πόλη. Πρόγραμμα κατεδαφίσεων υλοποιεί ο δήμος Ξάνθης

 
Άγιο» είχε περαστικός από την οδό Αγίου Γεωργίου χθες το πρωί καθώς λίγο έλειψε να του’ ρθει όχι απλά «κεραμίδα στο κεφάλι» αλλά το μισό …μπαλόνι ετοιμόρροπου σπιτιού στο κεφάλι! Κι αν μεν ήταν μια απλή κεραμίδα μπορεί και να τη γλίτωνε με καμιά διάσειση αν όμως τον πετύχαιναν τα μπάζα από το μπαλκόνι που έπεσαν κλάσματα του δευτερολέπτου αφού πέρασε, θα τον …κλαίγανε!
 
Έντρομος κάλεσε την αστυνομία
Ο συμπολίτης μας Μουτούς άκουσε ένα δυνατό θόρυβο πίσω του, γύρισε και τι να δει…Μέχρι τα πόδια του έφταναν οι πέτρες, οι σοβάδες και τα τούβλα από το μπαλκόνι του παλαιού σπιτιού που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη. Το σπίτι είναι ακατοίκητο και ετοιμόρροπο και με τις τελευταίες βροχές οι τοίχοι έχουν «φουσκώσει» και έχει καταστεί δημόσιος κίνδυνος για περαστικούς πεζούς και αυτοκίνητα Να σημειώσουμε ότι ο δρόμος είναι στενός και χωράει μόλις να αυτοκίνητο. Είναι επίσης και πολυσύχναστος αφού βρίσκεται στις παρυφές της Π. Πόλης και συνδέει τον παραδοσιακό οικισμό με τον υπόλοιπο. Ο κ. Μουτούς μόλις συνήλθε από το πρώτο σοκ κάλεσε την αστυνομία γιατί η κυκλοφορία συνεχιζόταν κανονικά και τα μπάζα ήταν μέσα στο δρόμο ενώ υπήρχε ο κίνδυνος να φύγει και το υπόλοιπο μπαλκόνι. Από την αστυνομία όμως του είπαν – όπως μας είπε – ότι είναι υπεύθυνος ο δήμος και ότι θα ενημερώσουν την σχετική υπηρεσία. Έτσι και έγινε γιατί μετά από μια περίπου ώρα που ξαναπέρασε ο κ. Μουτούς από εκεί είχαν μπει οι προστατευτικές ταινίες και τα προειδοποιητικά σήματα και αποκλείστηκε το σημείο πράγμα που σημαίνει ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πολεοδομίας  
 
Πολλά τα ετοιμόρροπα στην πολη
Και μπορεί μεν ο κ. Μουτούς να είχε τύχη βουνό όμως κάποιος άλλος συμπολίτης μας όμως μπορεί να μην είναι καθώς το πρόβλημα με τα παλαιά ακατοίκητα και ετοιμόρροπα σπίτια είναι οξύ στην πόλη μας. Είναι γεγονός και είναι σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Ξάνθη. Γι αυτό το λόγο και ο δήμος Ξάνθης υλοποιεί πρόγραμμα κατεδαφίσεων εγκαταλελειμμένων και μισογκρεμισμένων σπιτιών προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από τυχόν ατυχήματα λόγω κατάρρευσης. Να σημειώσουμε ότι οι κατεδαφίσεις δεν επιβαρύνουν το ταμείο του δήμου, καθότι το έργο ανατίθεται σε ιδιώτες αλλά χρεώνει τους ιδιοκτήτες!
 
Τι διαδικασία ακολουθείται
Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Σπυριδόπουλος ο δήμος παρεμβαίνει μόνο κατόπιν καταγγελίας πολιτών. Ακολουθεί η διαδικασία αυτεπιστασίας και αξιολόγησης από την ειδική επιτροπή που εξετάζει την επικινδυνότητα του οικήματος και αν κριθεί κατεδαφιστέο τότε αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης του ιδιοκτήτη. Μια διαδικασία διόλου εύκολη μερικές φορές. Όπως σημειώνει ο κ. Σπυριδόπουλος συνήθως σ’ αυτά τα σπίτια υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι που δεν συμφωνούν στην πώληση και τα εγκαταλείπουν αφήνοντάς τα να ρημάξουν. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν οι ιδιοκτήτες και πάλι βεβαιώνεται το χρέος. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια σπίτια στην πόλη και ότι η διαδικασία που ακολουθείται απαιτεί χρόνο. Όμως αμέσως μόλις βεβαιωθεί η επικινδυνότητα του οικήματος τοποθετούνται προστατευτικά πλαίσια.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…